Síťové operační systémy OB21-OP-EL-KON-DOL-M Orbis pictus 21. století.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Média a jejich role I. OB21-VVP-HUM-OBN-BUJ-U
Advertisements

Počítačové sítě Netware © Mgr. Petr Loskot
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Inf Používání a tvorba databází. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Období vzniku: duben _inovace_FG.9.48 Autor : Vladimír TesaříkČlověk a svět práce, finanční gramotnost, nové auto.
Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ / / Číslo materiáluVY_32_INOVACE_224 AutorMgr. Romana Rybiařová.
Počítačové sítě 8. Využití sítí © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ● sdílení v sítích.
POČÍTAČOVÉ VIRY A ANTIVIROVÉ PROGRAMY. Viry a antivirové programy VIR program, který se dokáže sám šířit bez vědomí uživatele. pro množení se vkládá do.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu LOGISTIKA A OBSLUŽNÉ SYSTÉMY. Inovuje výuku použitím multimediálních.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Digitální technologie 9 Autor: Bc. Pavel Šiktanc Movie Maker uložení a sdílení filmů Co se všechno naučíme???
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Prostředí internetu Číslo DUM: III/2/VT/2/2/27 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Inf Význam IT pro veřejnou sféru. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
MATURITNÍ OTÁZKA Č.6 ORIENTACE V PRINCIPECH, MOŽNOSTECH A PRAKTICKÉM VYUŽITÍ POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Úvod do Delphi - 1.hodina OB21-OP-EL-KON-DOL-M-4-006A Orbis pictus 21. století.
Globální adresace na Internetu Vazební síťové prostředky (uzly) Směrování Adresný plán.
Maticové počítače. Při operacích s maticí se větší počet prvků matice zpracovává současně a to při stejné operaci. Proto se pro tyto operace hodí nejlépe.
Systém správy dokumentace akreditované zkušební laboratoře Bc. Jan Randl, 4912.
Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ / / Číslo materiáluVY_32_INOVACE_225 AutorMgr. Romana Rybiařová.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
JAN FABIANEK, CS-PROJECT spol. s r.o. Konference Centralizované zadávání veřejných zakázek Praha, VYUŽITÍ ČÍSELNÍKU NIPEZ.
Strukturovaná síťová konfigurace Členění sítí dle rozsahu (PAN, LAN, MAN, WAN) techniky zvyšování propustnosti LAN technika zvyšování spolehlivosti LAN.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_16_ Téma: pro 4.,5.ročník ZŠ, vytvořeno:
Univerzitní informační systém III., Lednice 2004 Vývoj a koncepce nového univerzitního webu Ondřej Kudlík
Svobodný software Alternativy ke komerčním produktům Operační systémy
Prezentace k finanční gramotnosti. Co je to banka. Autor
Autentizace předmětem
Počítačová síť,LAN,WAN,PAN
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY
Odkud se berou peníze v rozpočtu
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
MICROSOFT WINDOWS.
Internet.
Ucelené řešení pro řízení lidských zdrojů, ekonomiky a logistiky
Software počítače – opakování
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Internetové služby – Disk Google Číslo DUM: III/2/VT/2/2/36 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická.
Druhy sítí podle rozlehlosti
Batové dávky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vojtěch Mrózek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
OPERAČNÍ SYSTÉMY Část 1 – úloha OS Zpracovala: Mgr. Marcela Cvrkalová
Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady  15
Mobilní bezpečná platforma Policie ČR CZ / /17
Pracovní skupiny Pracovní skupiny slouží ke sdílení soukromé složky (vzorů, adresářů, příprav, archivu, sestavených dokumentů, seznamů a nastavení) s jinými.
Software počítače 1 - opakování
TÉMA: Počítačové systémy
Porada vedoucích Úřadů územního plánovaní
Jednočipové počítače – aplikace I2C sběrnice
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Elektromagnetická slučitelnost
Teorie Informace, signál
S Úvod do počítačových sítí
Informatika Počítačové sítě.
GPRS, EDGE, CDMA, WiFi, vytáčené připojení, linka euro ISDN, ADSL
Typy Oken, Zobrazení a Konfigurace
Opakování učiva pro 9. ročník
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 1
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Materiál byl vytvořen v rámci projektu
1.
Remote login.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Přednášky z Distribuovaných systémů
Program na podporu lesních ekosystémů
Počítačové sítě Úvodní přednáška
Informační systém základních registrů
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
Mobilní bezpečná platforma Policie ČR CZ / /17
Informatika Počítačové viry.
Opakování učiva pro 9. ročník
Informatika Počítačové sítě.
Transkript prezentace:

Síťové operační systémy OB21-OP-EL-KON-DOL-M Orbis pictus 21. století

Co je to síťový operační systém? Síťový operační systém je software, který řídí síť a jeho provoz zprávy a fronty, kontroly zpřístupňují rozmanitými uživateli ke zdrojům sítě takový jako soubory, a se stará o jisté administrativní funkce, včetně bezpečnosti.

Sítě z hlediska vzájemného vztahu stanic Client – server Server poskytuje služby „běžným“ stanicím – klientům (workstation, pracovní stanice). Serverů může být více typů podle poskytovaných služeb (souborový server, tiskový server, poštovní server, www server, ftp server atd.). Nemusí platit vztah server = počítač, u malých sítí plní úlohu několika typů serverů jeden „fyzický“ počítač, u velkých sítí může např. jeden „fyzický“ počítač plnit pouze úlohu tiskového serveru. Server může dokonce sloužit i jako běžná pracovní stanice sítě (ojediněle, snižuje se výkonnost a bezpečnost sítě). Peer to peer „rovný k rovnému“, označuje se také zkratkou P2P. Každá stanice v síti může vyčlenit některý svůj prostředek (tiskárnu, úložné médium, adresář) ke sdílení (s heslem nebo bez). Jiná stanice může tyto prostředky používat, pokud si sdílený prostředek připojí a její uživatel zná případné heslo. Sdílení a hesla mohou být kdykoliv změněna nebo zrušena uživatelem, který u stanice pracuje. Tento typ sítě v podstatě nelze centrálně spravovat.

Používané síťové operační systémy Peer to peer V současné době podporují v podstatě všechny operační sytémy pro pracovní stanice tento typ sítě. (např. Windows, Linux). Použití tohoto typu sítě, je omezeno vzhledem k nemožnosti centrální správy, na domácí prostředí a malé firmy. Její výhodou je to, že není nutno zakoupit a provozovat žádný server a dá se relativně snadno spravovat s minimem znalostí (z důvodu bezpečnosti ovšem doporučuji minimálně konzultace s odborníky).

Používané síťové operační systémy Client -server Pro servery se používají následující operační systémy: - Linux (většina Linuxových distribucí se může nainstalovat s funkcemi serveru - Windows Server Edition (např. Windows Server 2008) - Novell NetWare (např. NOES 6.5)

Použité materiály: