Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Globální adresace na Internetu Vazební síťové prostředky (uzly) Směrování Adresný plán.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Globální adresace na Internetu Vazební síťové prostředky (uzly) Směrování Adresný plán."— Transkript prezentace:

1

2 Globální adresace na Internetu Vazební síťové prostředky (uzly) Směrování Adresný plán

3 Vazební síťové prostředky Jsou to uzly- infrastrukturní fyzické prostředky sítě, Jejich úkolem je: regulovat komunikaci v síti, zvýšit spolehlivost sítě, nabídnout bezpečnost síti, plošnou rozsáhlost, požadovanou konektivitu (i s rezervou), snadnější administraci i konfiguraci sítě.

4 Repeater (opakovač) Tento uzel patří mezi nejstarší typy uzlových zařízení, pracuje na PL, Úkolem je: prodloužit délku segmentu, regenerovat signál na lince, elektricky segmenty oddělit. V současné době je vytláčen Bridgem.

5 Hub (rozbočovač) Tento uzel patří mezi nejstarší typy uzlových zařízení, pracuje na PL, Úkolem je: navýšit konektivitu pro uživatele sítě (horizontální), regenerovat signál na lince, agregovat linky do vyšší úrovně hierarchie. V současné době je vytláčen Switchem.

6 Bridge (most) Tento uzel patří mezi novější typy uzlových zařízení, nahrazuje opakovač, pracuje na LL, Úkolem je: oddělit linkový provoz na úrovni linkových adres, propojit linkově nesourodé sítě (jiné linkové protokoly), vyrovnat rozdílné rychlosti linek. Uzel obsahuje vyrovnávací paměť cache.

7 Switch (přepínač) Tento uzel patří mezi novější typy uzlových zařízení, nahrazuje hub, pracuje na LL, Úkolem je: oddělit linkový provoz na úrovni linkových adres, odstranit kolizní domény (směrování na úrovni linkových adres), zvýšit propustnost na agregovaných linkách. Uzel může také obsahovat vyrovnávací paměť cache.

8 Router (směrovač) Tento uzel patří mezi moderní typy uzlových zařízení, reguluje provoz na globální úrovni, pracuje na síťové vrstvě (NL), Úkolem je: oddělit síťový provoz na úrovni globálních adres, zmenšit broadcast domény (zátěže oběžníky), směrování na úrovni síťových adres, usměrňovat provoz na globální úrovni, filtrace IP. Uzel tvoří základní jednotku Internetu.

9 Směrování je technika užívaná k vnitřnímu rozčlenění rozsáhlých sítí (LAN i MAN), Běžný proces šíření globální síťové komunikace v Internetu (šíření od sítě k síti), Slouží k usměrňování komunikace, optimalizaci zátěže sítě nebo implementaci bezpečnosti (zóny), Zvyšuje spolehlivost na síťové vrstvě (duplicitní cesty), Rozlišujeme směrování statické a dynamické: Statické je nastaveno pevně administrativně (užíváno z důvodu vyšší bezpečnosti), Dynamické je pravidelně aktualizováno speciálními protokoly (RIP, OSPF, EGP apod.).

10 Adresný plán Je to volba strategie plánování IP adresace v sítích typu PAN, LAN nebo MAN, Globální adresný prostor (veřejné IP adresy) je rozdělen mezi mezinárodní a národní registry (providery), Národní registry tyto IP adresy přidělují jednotlivě nebo ve skupinách (za úplatu) k použití organizacím, skupinám nebo jednotlivcům, Každá skupina, organizace nebo jednotlivec si potom navrhne svůj adresný plán k těmto přiděleným veřejným IP adresám, V případě nedostatku veřejných IP adres se využívají adresy neveřejné.


Stáhnout ppt "Globální adresace na Internetu Vazební síťové prostředky (uzly) Směrování Adresný plán."

Podobné prezentace


Reklamy Google