S VITAVSKÉ PAMÁTKY – S TARÁ RADNICE Ivana Pavlišová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
Advertisements

Památky Nizozemska Sara Stojkovičová. Euromast Věž Rotterdam Postavena v letech Architekt : Maaskant Byla postavena speciálně pro Floriádu 1960.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu:
SVITAVY.
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno v rámci.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
Praha.
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Chráněná území v Olomouci a okolí
ČR – PAMÁTKY UNESCO K/41, M/01
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Česká republika: Plzeň Hospodářský zeměpis
Funkcionalistický Zlín – významné stavby
Brno.
Opava.
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Plzeň Plzeň.
Naše město Vizovice Nela Svačinová.
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Organizační struktura kraje
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s západočeským městem Tachovem.
Olomouc.
Město Dačice a okolí Historie a současnost.
Památky národního obrození
HRADEC KRÁLOVÉ → PARDUBICE → LÁZNĚ BOHDANEČ → KUTNÁ HORA
Ahoj, jsem Vítkovický zámek a provedu Vás svou historií.
Heřmanův Městec Vlastivědné zajímavosti, které bychom měli znát.
Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky)
Zobrazení zrcadlem a čočkou
Kultura vrcholného a pozdního středověku
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK:
 Projekt byl spolufinancován Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj. náklady akce 25 mil. Kč z toho dotace z Evropské unie a ze Státního.
S OCIÁLNÍ PSYCHOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.18.
U ČENÍ Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.13 2.Číslo projektu:
VY_32_INOVACE_27_Brno.  Druhé největší město v České republice  Největší město na Moravě  Leží na soutoku řek Svratky a Svitavy  Město úspěšných.
F RANCIE VE DRUHÉ POLOVINĚ 19. STOLETÍ Mgr. Vladimír Velešík.
Uherský Brod. Informace Okres: Uherské Hradiště Kraj: Zlínský PSČ: Starosta: Patrik Kunčar Části města: Havřice Újezdec Těšov Maršov.
Č ESKÁ SOCIOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_6.SV.02.
VY__III/2__INOVACE__130 Prvouka Frýdlant. AnotaceŽák ve skupině sleduje prezentaci se současným komentářem učitele a odpovídá na kladené otázky. V prezentaci.
DO PODĚBRAD Akademie třetího věku o.s. Totem Plzeň, obor Historie a místopis a naše první zastavení v Nymburce u domu s nevšedním a krásným reliéfem.
Zámek Trója Zámek Troja (známý též jako Trojský zámek) je barokní stavba v pražské městské části Troja. Stojí v bezprostřední blízkosti Vltavy a v jeho.
TEPLOTNÍ STUPNICE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
M ĚŘENÍ ČASU Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
O BDOBÍ RESTAURACE A ROVNOVÁHY SIL (1815 – 1847) Mgr. Vladimír Velešík.
Česká republika - Ostrava VY_32_INOVACE_28_Ostrava Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová.
VY_32_INOVACE_D7.15   Autor: Mgr. Nováková Jana
JOSEFOV (PRAHA) - městská čtvrť obklopená Starým Městem, pojmenovaná
Komunikace Mgr. Vladimír Velešík.
Svitavské památky– Budigovy vily
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Metodický list / anotace:
Státní vyznamenání Mgr. Vladimír Velešík.
Svitavské památky – kostel svatého Jiljí
Svitavské památky – Langrova vila
Dějiny města Svitavy – židovské osídlení
Svitavské památky– dům U Mouřenína
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Dějiny Francie v letech 1848 – 1851
Euroregiony Mgr. Vladimír Velešík.
Svitavské památky – Ottendorferova knihovna
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Svitavské památky – kostel Navštívení Panny Marie
Královské město Rakovník
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Svitavské památky – sochařství
Transkript prezentace:

S VITAVSKÉ PAMÁTKY – S TARÁ RADNICE Ivana Pavlišová

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE Kód DUMu: VY_32_INOVACE_4.DE.13 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Vytvořeno: listopad 2013 Ročník: 2. roč. - čtyřleté gymnázium (RVP-G), 2. roč. - osmileté gymnázium (RVP-G) Anotace: Vzdělávací oblastČlověk a společnost Vzdělávací oborDějepis Tematický okruhKulturní a regionální dějiny Materiál slouží k výuce regionálních dějin. Navazuje na obecné kulturní dějiny, které konkretizuje na nejbližší okolí. Materiál slouží jako úvodní seznámení před exkurzí po svitavských památkách a část tohoto materiálu slouží jako pracovní list s úkoly, které mají žáci během exkurze vypracovat.

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Stará radnice 1

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Původ Jedná se o původně renesanční dům na náměstí, který rada města zakoupila pro potřeby městské správy. Konšelé a rada města se původně scházeli v domech purkmistrů a primátorů. Rostoucí agenda městské správy a snaha po co nejvyšší míře nezávislosti vedla k rozhodnutí zakoupit pro tyto účely roku 1538 samostatnou budovu. V radnici se původně nacházely i úřadovny rychtáře a později soudní síně.

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Význam V několikaletém sporu s městským rychtářem o vůdčí postavení v rozhodování nakonec zvítězila myšlenka samostatného správcovství a rychtářská práva byla radou roku 1599 odkoupena a město vykročilo do nového století jako hospodářsky a právně samostatná instituce, byť závislá na olomouckém biskupství.

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Přestavby První přestavba renesanční budovy následovala po požáru města roku 1590 a zcela zásadně se vzhled změnil po největším požáru města v roce Zjistěte: v jakém slohu je postavena radniční věž? Rozsáhlá přestavba celé budovy se uskutečnila v roce Zjistěte: v jakém slohu byla budova přestavěna, v jakém stylu je vyhotoven interiér?

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy 19. a 20. století V polovině 19. století se zde načas usídlila též městská spořitelna a v přízemí budovy i četnictvo s věznicí. Roku 1933 se přestěhoval tehdy již městský úřad do Langrovy vily a stará radnice měla sloužit k vykonávání drobné správní agendy. Dokonce se zde uvažovalo o zřízení městského muzea. Během 2. světové války a po jejím skončení byl v budově zřízen sklad konfiskovaného majetku, poté se do budovy umístily úřadovny Sboru národní bezpečnosti. Zjistěte: jak je budova využívána dnes?

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Zajímavosti Jaký znak najdeme na průčelí radnice? Jaký symbol se objevuje na zakončení věžní báně? Jaká pověst se k němu váže?

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy 1 radniční budova je opatřena barokní věží Budova byla rekonstruována a interiér opraven klasicistně Dnes je objekt využíván ke komerčním účelům. na čelní fasádě domu se nachází městský znak na zakončení věžní báně se nachází hvězda a půlměsíc. pověst o tureckém vpádu na Moravu

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Zdroje 1.JARDA 75. Wikipedie.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: %ADna_a_Star%C3%A1_radnice,_Svitavy_2.jpg AUTOR NEUVEDEN. Městský památkový okruh [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: pamatkovy-okruh FIKEJZ, Radoslav a Vladimír VELEŠÍK. Kronika města Svitavy. Svitavy: Městské muzeum a galerie ve Svitavách, 2006, 396 s. ISBN ŠUSTROVÁ, Drahomíra. Svitavské pověsti. Svitavy: Městské muzeum a galerie Svitavy, 1997.