VY_12_INOVACE_Rů_I_18 Divadlo Járy Cimrmana Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.10 Název pro školu:
Advertisements

Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod.
Mgr. Lenka Venclová 8. ročník
J. Cimrman – České nebe Celkový rozbor díla
VY_332_INOVACE_ČJ.8.06_Z.aJ.Svěrákovi,prezentace Název šablony – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictví ICT Zaměření VM – Jazyk a jazyková komunikace_Český.
Jára Cimrman 1.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_13.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_KRISTINA_EPPICHOVA_CESKA_LITERATURA_2._POLOVINY_20._STOL ETI_VYZNAMNE_DIVADELNI_SCENY_15.
VY_32_INOVACE_2A8 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř.
život a dílo zapomenutého českého génia
Jiří Wolker: Těžká hodina Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
VY_32_INOVACE_2A1 Divadla malých forem.
„Největším světovým spisovatelem, vynálezcem, lyžařem a filozofem byl čech Jára Cimrman. Mohou se o tom vést spory, ale to je tak všechno, co se proti.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze st ř edním školám Č íslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzd ě lanosti Č íslo šablony:
ŽIŽKOVSKÉ DIVADLO JÁRY CIMRMANA
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT Vzdělávací.
DIVADLO JÁRY CIMRMANA Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Štěpánková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou Z. Svěráka a L. Smoljaka Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup.
OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L Divadlo Járy Cimrmana OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L
OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M Divadlo Járy Cimrmana OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Divadlo Járy Cimrmana Divadlo Járy Cimrmana mystifikace inteligentní humor.
Divadelní scéna Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
VY_32_INOVACE_Fi_III_8 Název Cestovní ruch Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
VY_32_INOVACE_Fi_III_24 Název Státní poznávací značky motorových vozidel evropských zemí Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_Jir_I_35 A.V.Frič Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Anotace: Prezentace pro hodinu literatury v devátém ročníku. Žák se seznamuje s divadlem J. Cimrmana a jeho tvorbou.
Elektronické učební materiály - I. stupeň Matematika 4 Autor: Mgr. Helena Záděrová 1. Křížovka 1.Zmenšený obraz ČR 2. Zdrobnělina otce 3. Jehličnatý keř.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Vendulka.
VY_32_INOVACE_Fi_III_25 Název Státní vlajky zemí světa Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Nataša Dostálová Název: VY_32_INOVACE_1406_Cimrman Téma: České divadlo – Divadlo Járy Cimrmana.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
VY_12_INOVACE_Rů_II_07 Severní Čechy Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
VY_32_INOVACE_Fi_II_14 Název Evropa - regiony
Divadlo By : Vanessa Thorne.
Karel Čapek - cestopisy
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Zaokrouhlování čísel do na stovky a tisíce
Baltské státy VY_12_INOVACE_Rů_II_01
VY_12_INOVACE_Rů_I_05 Slovní zásoba a její obohacování – úvod
Erich Maria Remarque VY_12_INOVACE_Rů_I_36
LÍČENÍ VY_12_INOVACE_Rů_I_24 Název projektu: OP VK
VY_32_INOVACE_Mil_II_17 Obsah obdélníku
RUSKO VY_12_INOVACE_Rů_II_2 Název projektu: OP VK
Osvobozené divadlo VY_12_INOVACE_Rů_I_16
VY_12_INOVACE_Rů_I_02 Synonyma a homonyma
VY_12_INOVACE_RŮ_I_13 DRAMA 1/2
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
VY_12_INOVACE_Rů_I_03 Slova citově zabarvená
NĚMECKO, RAKOUSKO VY_12_INOVACE_Rů_II_05
Divadlo Semafor VY_12_INOVACE_Rů_I_17
DIVADLO 60. LET.
Výtah VY_12_INOVACE_Rů_I_33 Název projektu: OP VK
VY_12_INOVACE_Rů_I_30 Větný ekvivalent Název projektu: OP VK
Konstrukce čtverce, obdélníku Název projektu: OP VK
VY_32_INOVACE_Fi_II_06 Název Asie – opakování, soutěž
BALADY A ROMANCE VY_12_INOVACE_Rů_I_22
VY_12_INOVACE_Rů_II_15 JIŽNÍ ČECHY Název projektu: OP VK
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_Jir_I-21 Pavel Kohout Název projektu: OP VK
Střední Čechy VY_12_INOVACE_Rů_II_11
VY_32_INOVACE_Mil_II_11 Obvod čtverce
Transkript prezentace:

VY_12_INOVACE_Rů_I_18 Divadlo Járy Cimrmana Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Autor materiálu: Pavel Růžička

Divadlo Járy Cimrmana Divadlo, které se od svého začátku snaží obnovit památku jednoho velkého Čecha – Járy Cimrmana. Tento vynikající lékař, učitel, básník, novinář, spisovatel, vynálezce, detektiv, řemeslník… se proslavil snad ve všech světových oborech. Ke smůle všem je tato postava vymyšlená. Autoři tohoto divadla však českou veřejnost naprosto zmátli, velká část si myslí, že J. C. skutečně existoval.

Vznik divadla 1966 – vznik divadla – myšlenka Jiřího Šebánka S nápadem přišel za Zdeňkem Svěrákem, Ladislavem Smoljakem a Miloňem Čepelkou – první divadelní představení Divadlo se několikrát stěhovalo po celé Praze, dnes se nachází v divadle na Žižkově. Ve všech hrách hrají pouze muži (i ženské role).

Divadelní hry Afrika, Akt, České nebe Blaník, Dlouhý, Široký a Krátkozraký Hospoda na mýtince, Vyšetřování ztráty třídní knihy Dobytí severního pólu, Lijavec Vražda v salónním coupé, Švestka Záskok, Němý Bobeš Cimrman v říši hudby, Posel z Liptákova

O divadle Autoři her jsou Zdeněk Svěrák a Ladislav Smoljak. L. Smoljak v roce 2010 zemřel. Velká většina herců tohoto divadla nejsou původně herci. Velkým problémem divadla je vysoký věk herců, v poslední době jich několik zemřelo (L. Smoljak, P. Vondruška…)

V čem hledat úspěch Během pár let se stalo Divadlo Járy Cimrmana slavným. Autoři si zakládají na inteligentním humoru, diváci často musí zapojit své znalosti, bez kterých velkou část scének nepochopí. Divadlo hostuje po celé ČR, několikrát se objevilo i ve Zlíně (cena lístku cca 500,-). Vždy je během pár hodin beznadějně vyprodáno. Jára Cimrman se stal v ČR legendou.

Datum vytvoření: Ročník, pro který je materiál určen: 7. Předmět: ČJ Anotace: Po ověření tohoto materiálu žáci pochopí humor tohoto divadla, poznají autory her a fungování celého divadla.