Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

RUSKO VY_12_INOVACE_Rů_II_2 Název projektu: OP VK

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "RUSKO VY_12_INOVACE_Rů_II_2 Název projektu: OP VK"— Transkript prezentace:

1 RUSKO VY_12_INOVACE_Rů_II_2 Název projektu: OP VK 1.4.72038519
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Autor materiálu: Pavel Růžička

2 RUSKO Je to největší stát na světě.
Zasahuje do 2 světadílů – Evropa, Asie. Hlavní město Moskva – obyvatel. Má obyvatel – většina území je ale neobydlená – Sibiř. Teplota na Sibiři dosahuje i nižších teplot, než -50 °C.

3 Význam Ruska Je to politická a vojenská velmoc.
V minulosti zde ztroskotal Napoleon i Hitler. Významná je ruská literatura, věda, technika, hudba, balet a vesmírný program. Rusko je největší slovanská země (příbuzná ČR).

4 Nerostné suroviny Je nejvýznamnějším evropským dodavatelem ropy a zemního plynu. Těží se zde také zlato, rudy, uhlí, dřevo a diamanty. Díky obrovské rozloze najdeme v Rusku téměř všechny známé suroviny.

5 Historie Do roku 1917 tu vládl car.
Poté nástup komunismu (Lenin, Stalin). Rusko změnilo svůj název na Sovětský svaz – SSSR (Svaz sovětských socialistických republik). Společně s USA nejvíce napomohli ve II. světové válce k porážce nacistického Německa. V roce 1990 se Sovětský svaz rozpadl.

6 Datum vytvoření: Ročník, pro který je materiál určen: 5 Předmět: Vlastivěda Anotace: Po ověření tohoto učebního materiálu se žáci naučí všechny důležité informace o Rusku.


Stáhnout ppt "RUSKO VY_12_INOVACE_Rů_II_2 Název projektu: OP VK"

Podobné prezentace


Reklamy Google