Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NĚMECKO, RAKOUSKO VY_12_INOVACE_Rů_II_05

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NĚMECKO, RAKOUSKO VY_12_INOVACE_Rů_II_05"— Transkript prezentace:

1 NĚMECKO, RAKOUSKO VY_12_INOVACE_Rů_II_05
Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Autor materiálu: Pavel Růžička

2 NĚMECKO Hlavní město je Berlín. Počet obyvatel: 82 000 000
Vyspělý a mocný stát – v současné době je nejvyspělejší v Evropě. Vyniká průmyslem i zemědělskou výrobou. Mnoho světových firem pochází právě z Německa (Mercedes, Audi, Mercedes, Siemens, Bosch, Volswagen, E-ON, Allianz…)

3 NĚMECKO Německo je rozděleno na 16 spolkových zemí – podobně jako ČR (Bavorsko, Sasko, Braniborsko, Hesensko…). Největší řekou Německa je Rýn. Nejvyšší horou je Zugspitze. Německo vychovalo mnoho významných osobností (J. S. Bach, L. van Beethowen, A. Einstein, bratři Grimmové, J. V. Goethe. Žije tu velká turecká menšina (přes 3 miliony).

4 Historie Německa Německo bylo rozděleno do několika království, vévodství, knížectví atd. Státy se spojily až v roce 1871 a bylo vyhlášeno Německé císařství. V 1. světové válce se Německo přidává na stranu Rakouska-Uherska. Německo válku prohrává = krize, bída, nezaměstnanost, chybí mladí muži, kteří padli ve válce.

5 2. světová válka V roce 1933 se dostává k moci Adolf Hitler.
Slíbí Německu, že jej vrátí mezi světovou elitu. Lidé mu bezmezně věří. Hitler se začíná připravovat na válku. napadlo Německo Polsko a začíná válka, kterou nakonec Němci v roce 1945 prohrají. Německo je po válce rozděleno na dva státy. Nyní je to jediný a demokratický stát.

6 RAKOUSKO Hlavní město je Vídeň. Počet obyvatel: 7, 5 milionu.
Významné cestovním ruchem a lyžováním – pohoří Alpy. Do roku 1918 byla naše republika součástí velké říše Rakouska-Uherska. V Rakousku je krásná příroda, zemědělství, velké pastviny (krávy, ovce), průmysl (ekologie). Vyspělý stát, hudba (W. A. Mozart).

7 Datum vytvoření: Ročník, pro který je materiál určen: 5. Předmět: Vlastivěda Anotace: po ověření tohoto učebního materiálu poznají žáci blíže naše dva sousedy – Německo a Rakousko.


Stáhnout ppt "NĚMECKO, RAKOUSKO VY_12_INOVACE_Rů_II_05"

Podobné prezentace


Reklamy Google