ZÁKON O OCHRANĚ OVZDUŠÍ A LOKÁLNÍ TOPENIŠTĚ Kurt Dědič – odbor ochrany ovzduší MŽP Enviro Ostrravice,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cílem Programu je snížení znečištění ovzduší z malých spalovacích zdrojů do tepelného výkonu 50 kW, tzv. lokálních topenišť využívajících tuhá paliva.
Advertisements

Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Požáry v topné sezóně Weis Milan SDH Hrušovany
Seminář IRZ a legislativa v ochraně ovzduší, , Praha Nařízení vlády č. 112/2004 Sb. a jeho novela Kurt Dědič, odbor ochrany ovzduší MŽP.
FRVŠ 1400/2010/F1/a Zkušebnictví a řízení jakosti staveb Proces 8 Užívání stavby.
Zákon č. 266/1994 o dráhách zákon upravuje
Zákon č. 184/2006 o odnětí nebo omezení vlastnického práva k pozemku nebo ke stavbě (zákon o vyvlastnění) Zákon upravuje podmínky a)odnětí nebo omezení.
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 2042/2003 ze dne 20. listopadu 2003.
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
Souhrnná provozní evidence Pavel Machálek ČHMÚ odd
CÍLE A HLAVNÍ ZMĚNY V NÁVRHU NOVÉHO ZÁKONA O OCHRANĚ OVZDUŠÍ SENÁT Parlamentu České republiky Výbor pro územní rozvoj, veřejnou zprávu a životní prostředí.
Vyhláška č. 355/2002 Sb. a její novela
Kontrola zboží dvojího použití - nové aspekty Ing. Svatopluk Leitgeb 10. listopadu 2009 © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Nová koncepce a změny v činnosti Státní energetické inspekce v souvislosti s novelami zákonů č. 458/2000 Sb. a č. 406/2000 Sb. Činnost územního inspektorátu.
Cement, váprno, ekologie, , Lísek u Bystřice nad Pernštějnem Požadavky na paliva z hlediska ochrany ovzduší pohled do nejbližší budoucnosti Kurt.
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
Návrh nového zákona o ochraně ovzduší z pohledu provozovatele zdrojů znečišťování ovzduší Senát PČR, 16.února 2010 Petr BARANEK Ředitel pro životní prostředí,
Ochrana ovzduší Povinnost pravidelně měřit imise mají ze zákona městské aglomerace o počtu obyvatel více než 350 tis. a dále OZKO, které stanovuje každý.
ADMINISTRATIVNÍ NÁSTROJE V NOVÉM ZÁKONĚ O OCHRANĚ OVZDUŠÍ JUDr. Michal Bernard MŽP ČR, odbor ochrany ovzdu ší Seminář Návrh nového zákona o ochraně ovzduší.
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Vaše jistota na trhu IT Důvěryhodné ukládání elektronických dokumentů (legislativní pohled) David Zimandl, ICZ a.s Brno.
Účinná kontrola kvality pohonných hmot © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
EKONOMICKÉ NÁSTROJE V NOVÉM ZÁKONĚ O OCHRANĚ OVZDUŠÍ Seminář v Senátu PČR „Návrh nového zákona o ochraně ovzduší“ 16. února 2010 Odbor ochrany ovzduší.
Správní řízení v oblasti veřejné podpory
Vyhodnocení převodu IISSDE na obce s rozšířenou působností Ing. Karel Vybíral Odbor informatizace veřejné správy MV
LEGÁLNÍ METROLOGIE Je to část metrologie, vztahující se k jednotkám, metodám a měřidlům z hlediska předepsaných technických a právních náležitostí, jejím.
Úspory energie a regenerace
Majetkové daně Nejstarší typy daní vůbec; v současnosti omezený význam; povinnost platit vzniká na základě vlastnického či uživatelského vztahu k majetku.
Systém kontrolní činnosti SEI
Odpovědnost za pořádkové správní delikty
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
Ochrana kulturních památek Stát chrání kulturní památky jako nedílnou součást kulturního dědictví lidu, svědectví jeho dějin, významného činitele životního.
Správa místních poplatků
Praha 28. dubna 2015 Kontrolní činnost České obchodní inspekce v oblasti výkupu odpadů Mgr. Michael Maxa Česká obchodní inspekce.
Nový zákon o ochraně ovzduší z pohledu obce s rozšířenou působností.
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
PRÁVNÍ REŽIM OCHRANY OVZDUŠÍ JUDr. Ilona Jančářová, Ph.D. PODZIM 2007.
Kotlíkové dotace. Základní podmínky Dle platné legislativy (zákona č. 201/2012 Sb.) nebude možné po roce 2022 provozovat neekologické kotle 1. a 2. emisní.
Setkání se starosty obcí a městysů ORP Telč 6. června 2016 Zákon č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší -vybrané informace.
Novelizace zákona o PO (spalinové cesty) kpt. Mgr. Petr Komínek, DiS. 1.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP Název školy SPŠ.
ZÁKON O POMOCI V HMOTNÉ NOUZI A KOMPETENCE STAVEBNÍCH ÚŘADŮ JUDr. Eva Kuzmová.
PRÁVA A POVINNOSTI VLASTNÍKA MÍSTNÍCH KOMUNIKACÍ (dle zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, v platném znění)
Jaroslava Nietscheová, prom. práv. Vodní zákon ve vazbě na ochranu před povodněmi a úloha manipulačních řádů vodních děl Praha.
Vznik a fungování základních registrů upravuje zákon č. 111/2009 Sb., o základních registrech Podmínky a harmonogram implementace základních registrů jsou.
Asociace dodavatelů montovaných domů Dokument národní kvality pro dřevostavby Zasedání odborné sekce Rady kvality ČR "Kvalita v průmyslu a stavebnictví",
Porada stavebních úřadů Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_08.
Systém základních registrů. Zákony a nařízení vztahující se k problematice základních registrů Zákon č.111/2009 Sb. o základních registrech v aktuálním.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
Kotlíkové dotace v Olomouckém kraji Bc. Pavel Šoltys, DiS
Ing. Radek Smutný, vedoucí odboru životního prostředí a zemědělství
Novela zákona o místních poplatcích
Druhy a způsoby kontroly v hotelu
Nový OPŽP 2014 – 2020 ve vztahu k možnostem financování výměny domovních zdrojů vytápění: „kotlíkové dotace“
Nařízení vlády 91/2010 Sb. o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv.
Nový zákon o ochraně ovzduší
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Praktické zkušenosti z kontrol provozovatelů významných zdrojů znečišťování ovzduší Ing. Radomír Štěrba ENVIRO 2016, Ostravice.
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Stavební právo.
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1. 7.
ROČNÍ SEMINÁŘ PRO VODOPRÁVNÍ ÚŘADY SKALSKÝ DVŮR
Registr spaloven odpadů
Inspekční činnost ČIŽP v rámci integrované prevence
Stavební legislativa – možnosti zefektivnění přípravy staveb
Transkript prezentace:

ZÁKON O OCHRANĚ OVZDUŠÍ A LOKÁLNÍ TOPENIŠTĚ Kurt Dědič – odbor ochrany ovzduší MŽP Enviro Ostrravice,

Platná právní úprava  Emisní parametry na spalovací zdroje umisťované na trh ( – 3. emisní třída, – 4. emisní třída, – ekodesign)  Od mohou být v provozu pouze zdroje 3. emisní třídy a lepší  1x za 2 roky povinné kontroly technického stavu a provozu (do konce roku 2016!)  Povinnost provozovat zdroj v souladu s pokyny výrobce

Platná právní úprava  Zákaz spalování méně kvalitních druhů pevných paliv a odpadů  Spalovat pouze paliva splňující požadavky na kvalitu paliv stanovené vyhláškou

Sdělení OOO ke kontrolám  _sdeleni _sdeleni  Obsah sdělení  Kontrola technického stavu a provozu (typy spalovacích stacionárních zdrojů, vzor protokolu o kontrole)  Zákaz spalování odpadu  Postup při řešení podnětů  Obecně závazná vyhláška  Občanskoprávní ochrana vlastnického práva

Novela zákona – tisk 678  Možnost úředních kontrol v domácnostech  Do zákona na základě úkolu vlády  Dle názoru MŽP a vlády není vstup do domácností protiústavní (prošlo testem proporcionality)  Postup při kontrole dle kontrolního řádu  Možnost dokumentovat (foto, video) a odebírat vzorky (ze stěn kotle, z komína, paliva)

Novela zákona – tisk 678 Vznikne-li důvodné podezření, že provozovatel spalovacího stacionárního zdroje umístěného v rodinném domě, v bytě nebo ve stavbě pro rodinnou rekreaci, nejde-li o prostory užívané pro podnikatelskou činnost, porušil některou z povinností podle odstavce 1, avšak toto porušení nelze prokázat bez provedení kontroly spalovacího stacionárního zdroje, jeho příslušenství nebo používaných paliv, obecní úřad obce s rozšířenou působností provozovatele na tuto skutečnost písemně upozorní a poučí jej o povinnostech provozovatele spalovacího stacionárního zdroje stanovených v odstavci 1 a o následcích opakovaného důvodného podezření na jejich porušení v podobě provedení kontroly. Pokud opakovaně vznikne důvodné podezření, že tento provozovatel nadále nebo opětovně porušuje některou z povinností podle odstavce 1, je kontrolující oprávněn vstoupit do jeho obydlí za účelem kontroly dodržování povinností podle tohoto zákona. Vlastník nebo uživatel těchto prostor je povinen umožnit kontrolujícímu přístup ke spalovacímu stacionárnímu zdroji, jeho příslušenství a používaným palivům.

Je to potřeba?

Sankce  Až 50 tis. Kč za porušení povinností provozovatele zdroje  Až 50 tis. Kč za neumožnění přístupu kontrolního orgánu  Až 20 tis. Kč za nepředložení dokladu o provedení kontroly technického stavu a provozu

Děkuji Vám za pozornost tel