HISTORIE A SOUČASNOST VÝUKOVÝCH MANUÁLŮ V ARKADII.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola, Matice školské 3, České Budějovice
Advertisements

Vůdcovská zkouška – Gemini 2010 •Změna •Aktivnější zaměření programů, praxe •Potřeby Castorů –rozdílné znalosti (úroveň ČK) –různorodé oddíly –možné zaměření.
Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.
Skupina osob se zdravotním znevýhodněním
Posouzení nepříznivé sociální situace
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
DSS Slatiňany. 289 uživatelů, 240 zaměstnanců příspěvková organizace Pardubického kraje pro osoby s mentálním postižením pro osoby s mentálním postižením.
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Vzdělávání zaměstnanců Střediska sociálních služeb městské části Praha 9 je finančně podpořeno z Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu.
Psychopedie zabývá se klienty s mentální retardací, poruchami duševními (pervazivní vývojové poruchy, SPU a poruchy chování, schizofrenií, afektivními.
„Poskytování sociálních služeb které jsou dostupné a kvalitní
Eva Brožová Alexandra Bečvářová
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
„Od osmi do čtyř“ projekt rozvojového partnerství „Asistence“ financovaný z prostředků CIP Equal.
Projekt Statutárního města Jihlavy - Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality Jihlava
Zkušenosti se zavedením hodnocení zaměstnanců Vetropack Moravia Glass a.s. Kyjov Ing. Křižková Lenka Vedoucí mezd a personalistiky Ostrava
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS (OP RLZ 3.2) ( RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. PaedDr. Jiří Mezuláník, CSc. Vysoká.
Mgr. Vendula Baboučková. A – akce R – rehabilitace P – pomoc I – integrace D – dobrovolnost A – agapé (-láska pečující), křesťanská láska, sounáležitost,
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta
407 – Vzdělávání pro 21. století Žadatel: Learning Society, občanské sdružení Kontaktní osoba: PhDr Lenka Emrová Mobil: e- mail :
Denní centrum SVÍTÁNÍ, o.p.s.
Projekt Pšov Evropský sociální fond Operační program rozvoje lidských zdrojů ZÁVĚREČNÁ KONFERENCE Most Tento projekt je spolufinancován Evropským.
OSTRAVA 26. – 27. DUBNA 2012 ŘEŠENÍ PROJEKTU UNIV 2 KRAJE V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI 10. KRAJSKÁ KONFERENCE PROJEKTU Jana Bydžovská.
Podpora procesu transformace pobytových sociálních služeb v MSK Úvodní konference k projektu Sanatoria Klimkovice.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Multidisciplinární spolupráce ve zdravotnictví (MS)
Domov Trmice Za Humny 580 Gorkého 889
Speciální pedagogika jako pedagogická disciplína
Domov pro osoby se zdravotním postižením v Horním Benešově
Cíle projektu a projektové aktivity Aktivity na národní úrovni  Podpora Národní pracovní skupiny v práci na  Národním akčním plánu ochrany práv dětí.
„Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje“ CZ.1.07/1.1.00/ Projekt: „Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje“
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Podpora transformace v.
Představení provozu kavárny a cateringových služeb v PwC ČR Roman Anděl, Startujeme, o.p.s.
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Sdružení Práh Vzniklo v roce 1999 prostřednictvím projektu Matra II – holandského ministerstva zahraničí V roce 2000 členem sdružení se stává Psychiatrická.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Projekt IVOŠ Inovace a modernizace vzdělávacích programů VOŠ Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory: Vyšší odborné vzdělávání.
 Poslání sociální služby Chráněné bydlení VH, p.s.s.  Cíle služby  Cílová skupina uživatelů  Objekty Chráněného bydlení VH, p.s.s.  Poslání sociální.
PEČOVATELSKÉ CENTUM PRAHA 7 Domov Svojšice Realizace systému profesního vzdělávání v Domově Svojšice.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Konference Transformace a deinstitucionalizace soc. služeb – od 9.00 do hodin druhého dne Hradec Králové Individuální projekt odboru.
PRAKTICKÁ ÚČETNÍ Grantový projekt: reg. číslo projektu: CZ.1.07/3.2.07/ realizátor projektu: HM EKOND, spol. s r.o., Ostrava.
ŠANCE LOVOSICE Prezentace služeb. ŠANCE LOVOSICE je nestátní neziskovou organizací, která se věnuje provozem sociálních služeb a služeb souvisejících,
FOKUS Vysočina v průběhu 20 let. FOKUS začal poskytovat služby na Vysočině již začátkem devadesátých let jako součást celostátní organizace Fokus – Sdružení.
Čtyřlístek – centrum pro osoby se zdravotním postižením Ostrava je příspěvkovou organizací statutárního města Ostravy, zřízenou k Poskytujeme.
KLÍČ Klíčové kompetence v počátečním vzdělávání Barbara Čechová Výzkumný ústav pedagogický v Praze.
Znalostní a vzdělávací databáze pro energetiku Praha, Květen 2009 INERGO, a.s. Praha CDFE, o.p.s. Praha INERGO výukový server.
Lidé s mentálním postižením jako cílová skupina sociálních služeb.
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
Analýza potřeb v území Pardubického kraje Pracovní tým k platformě Kariéra a celoživotní vzdělávání Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Lotos Brno Psychosociální rehabilitace a podpora zaměstnanosti osob závislých na alkoholu.
ANALÝZA VZDĚLÁVÁNÍ LIDÍ S POSTIŽENÍM V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI ANALÝZA VZDĚLÁVÁNÍ LIDÍ S POSTIŽENÍM V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI.
Ostrava, * Koncepce podpory transformace pobytových sociálních služeb v jiné typy sociálních služeb poskytovaných v přirozené komunitě uživatele.
REHABILITAČNÍ DÍLNA - PŘÍPRAVA NA PRÁCI. C ÍLOVÁ SKUPINA Služba je určena osobám s mentálním postižením, které mají vážný zájem o začlenění do pracovního.
Ministerstvo práce a sociálních věcí, Na Poříčním právu 1, Praha 2 Transformace a deinstitucionalizace Karel Vít Konference.
Pracovní setkání v rámci připravovaného IPo s názvem „Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji“ 1.
Sociální podnikání v Praze
„Okna technickým oborům dokořán“
Centrum služeb a podpory Zlín o.p.s. HORIZONT ZLÍN
Sociálně terapeutické dílny
Střední škola služeb a cestovního ruchu, Varnsdorf
SDRUŽENÍ NERATOV,z.s.
Zkrácený název projektu: „Rozvoj kompetencí“
KA 1 Podpora a rozvoj služeb v oblasti SPOD
Domov pro osoby se zdravotním postižením
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
Nové přístupy k využití ict ve výuce přírodovědných předmětů na základních, středních školách CZ.1.07/1.1.07/ CZ.1.07/1.1.07/
Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma
Transkript prezentace:

HISTORIE A SOUČASNOST VÝUKOVÝCH MANUÁLŮ V ARKADII

SMYSL TVORBY VÝUKOVÝCH MANUÁLŮ PRO LIDI S MENTÁLNÍM POSTIŽENÍM Manuály pomáhají při nácviku různých činností a dovedností. Dají se využít v mnoha oblastech: - nácvik nových pracovních činností - sebeobsluha (oblékání, hygiena…) - komunikace (telefonování, umět požádat o pomoc…) - domácnost (jak fungují spotřebiče, jak pečovat o domácnost, vaření…) …

SMYSL TVORBY VÝUKOVÝCH MANUÁLŮ PRO LIDI S MENTÁLNÍM POSTIŽENÍM Manuály si nezávisle na tomto projektu průběžně tvořily denní stacionáře Arkadie - asistenti tak mají nástroj pro jednotnou metodu nácviku různých dovedností svých uživatelů - manuály pracovníci tvoří převážně na činnosti spojené s vařením a používáním běžných spotřebičů

HISTORIE VÝUKOVÝCH MANUÁLŮ V ARKADII První verze manuálů byly v Arkadii vytvořeny v roce 2006 za podpory EU z programu Phare - vznikly pro několik oblastí (např. Základy pracovně právních vztahů, Výroba keramické miniatury, Batikování bavlněného trička, Stříhání gumy hydraulickým lisem, Úklid trávníku…) - tyto manuály neměly ovšem jasnou strukturu, nebyly začleněny do žádného systému

REVOLUCE V TVORBĚ VÝUKOVÝCH MANUÁLŮ – INSPIRACE Z PARTNERSKÉ ORGANIZACE LEBENSHILFE ALTMARK-WEST V GARDELEGENU Jak to celé začalo? Koncem roku 2012 uplynulo 10 let od začátku spolupráce Arkadie a Lebenshilfe Za tu dobu došlo, kromě jiného, k vzájemnému předávání zkušeností Čím jsme se inspirovali? Jednou z nich je právě systém vzdělávání, který Lebenshilfe ve své organizaci zavedla a průběžně na něm pracuje již 10 let. Díky tomuto systému se daří poskytovat pracovní uplatnění i osobám s těžším stupněm mentálního postižení.

REVOLUCE V TVORBĚ VÝUKOVÝCH MANUÁLŮ – INSPIRACE Z PARTNERSKÉ ORGANIZACE LEBENSHILFE ALTMARK-WEST V GARDELEGENU Co bylo cílem? Cílem projektu bylo realizovat přenos dobré zkušenosti a ojedinělého systému vzdělávání od partnerské organizace a zavést jeho používání v praxi Arkadie.

REVOLUCE V TVORBĚ VÝUKOVÝCH MANUÁLŮ – INSPIRACE Z PARTNERSKÉ ORGANIZACE LEBENSHILFE ALTMARK-WEST V GARDELEGENU Jak systém vzdělávání funguje? Tento systém vzdělávání je postaven na jasné metodice, za použití výukových manuálů, které mají danou osnovu a strukturu Celý systém je nastaven na neustálém posouvání vzdělávaných osob k získání kompetencí, které jsou klíčové pro jejich začlenění do běžné společnosti. Díky přenosu systému do podmínek Arkadie se podaří zkvalitnit dosavadní práci s osobami se zdravotním postižením (převážně mentálním) směrem k jejich nejen pracovnímu uplatnění.

PRŮBĚH TVORBY VÝUKOVÝCH MANUÁLŮ Sestavení projektového týmu (projektový manažer, koordinátorka, garanti), pravidelné porady Seznámení se systémem vzdělávání v Lebenshilfe (studium materiálů, přeložení systému do češtiny) Workshopy s německými partnery, hospitace v zařízeních partnera

PRŮBĚH TVORBY VÝUKOVÝCH MANUÁLŮ Garanti se ve spolupráci s vedoucími středisek Arkadie pokusili nadefinovat obory prací, na které bychom mohli naše uživatele připravovat. Garanti se ve spolupráci s vedoucími středisek Arkadie pokusili nadefinovat obory prací, na které bychom mohli naše uživatele připravovat. Stanovení oblastí (oborů) pracovního tréninku, ve kterých je pravděpodobnost uplatnitelnosti na trhu práce (chráněné dílny, volný trh práce). Stanovení oblastí (oborů) pracovního tréninku, ve kterých je pravděpodobnost uplatnitelnosti na trhu práce (chráněné dílny, volný trh práce).

PRŮBĚH TVORBY VÝUKOVÝCH MANUÁLŮ Obory: - Práce s keramikou - Pletení košíků z novinového papíru, výroba svíček - Montážní práce - Úklidové práce - Pomocné práce v kuchyni

PRŮBĚH TVORBY VÝUKOVÝCH MANU Á LŮ Rozdělení témat pracovního tréninku a určení garantů pro jednotlivá témata Příprava podkladů pro vlastní tvorbu pilotních témat – určení uživatelů, se kterými byla činnost zpracována do podoby výukového manuálu Ověřování a připomínkování použitelnosti a funkčnosti vytvořených pilotních materiálů – ověřování prováděli asistenti sociálně terapeutických dílen spolu s uživateli, kteří nebyli zapojeni do tvorby pilotních manuálů. Tvorba dalších výukových manuálů

PRŮBĚH TVORBY VÝUKOVÝCH MANU Á LŮ Nastavení jednotné osnovy manuálů: Motivace – vysvětlení, proč danou činnost provádíme Pracovní pomůcky – jaké pracovní pomůcky budeme potřebovat, kde jsou uloženy Bezpečnost práce – popsána rizika Vlastní pracovní postup (za použití fotografií a slovního popisu) Kontrolní listy – ověření, zda se uživatel danou činnost naučil

VYUŽIT Í VÝUKOVÝCH MANU Á LŮ Výukové manuály jsou nástrojem celkového systému přípravy na práci V současné době mají manuály již využití v nově vzniklé přípravné dílně ve středisku Helena.

VYUŽIT Í VÝUKOVÝCH MANU Á LŮ Nastavení jednotného systému tvorby výukových manuálů umožní, aby si jednotlivé sociální služby vytvářely manuály, které využijí pro kvalitní poskytování služby (denní stacionáře, podpora samostatného bydlení, sociálně terapeutické dílny…) Nastavení jednotného systému tvorby výukových manuálů umožní, aby si jednotlivé sociální služby vytvářely manuály, které využijí pro kvalitní poskytování služby (denní stacionáře, podpora samostatného bydlení, sociálně terapeutické dílny…) Manuály nemusí být tvořeny jen pro nácvik pracovních dovedností, ale i sociálních Manuály nemusí být tvořeny jen pro nácvik pracovních dovedností, ale i sociálních Využití manuálů vidíme i v rekvalifikování zaměstnanců na chráněných pracovních místech v Arkadii na jinou pracovní činnost Využití manuálů vidíme i v rekvalifikování zaměstnanců na chráněných pracovních místech v Arkadii na jinou pracovní činnost

Čeká nás ještě hodně práce, ale věříme, že se nám podaří vybudovat stejně kvalitní a propracovaný systém vzdělávání a přípravy osob s mentální postižením na pracovní uplatnění, jako v naší partnerské organizaci v Německu.

Děkuji za pozornost