Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
Zákon o sociálních službách
Osoby propuštěné z výkonu trestu a sociální pomoc poskytovaná veřejnou správou Mgr. Jiří Sejbal, Oddělení sociální prevence a pomoci , Odbor sociální.
Vymezení a pojetí sociální práce
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Terénní sociální práce
Sociální reforma 2011 Zákon o pomoci v hmotné nouzi  Převedení rozhodování o dávkách pomoci v hmotné nouzi z obcí na Úřad práce ČR  Posílení sociální.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Organizace sociální správy
Podrobnější popis legislativních změn v hlavních zákonech
ohroženým domácím násilím
1. Povinnosti KÚ jsou uvedené v § 93 písm. b) a c) ZSS, KÚ zajišťují metodickou, koordinační roli vůči činnostem sociální práce na úřadech obcí s rozšířenou.
ZD - změny, registrace Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
„Když pomáháme rodině, uzdravujeme svět“ (Virginie Satirová) Zavedení supervize pro pracovníky oddělení sociálně-právní ochrany dítěte, kontraktování.
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
SOCIÁLNÍ SLUŽBY
Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Správa sociálního zabezpečení
Dávky pomoci v hmotné nouzi. Předmět úpravy (§ 1) - Poskytování pomoci - Základní životní podmínky (biologické, psychické a sociální) (biologické, psychické.
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
SOCIÁLNÍ REFORMA I. Převod agend z obcí a krajů říjen 2011 Martin Žárský, náměstek GŘ ÚP ČR.
Mgr. Zuzana Jentschke - Stőcklová náměstkyně ministryně Sekce pro sociální a rodinnou politiku 10. dubna 2014.
Projekt je financován z prostředků Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Spolupráce ÚP ČR a LPS konference - Poslanecká sněmovna parlamentu ČR Mgr. Zdeňka Cibulková, Odbor pro sociální věci Generálního ředitelství.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Sociálně právní ochrana dětí Historický vývoj SPO (chudinská péče, sirotčí pokladny, okresní komise pro péči o mládež …) Současná úprava – zákon č. 359/1999.
ŠANCE LOVOSICE Prezentace služeb. ŠANCE LOVOSICE je nestátní neziskovou organizací, která se věnuje provozem sociálních služeb a služeb souvisejících,
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
1 PRIORITY SEKCE NÁMĚSTKYNĚ MINISTRA PRO SOCIÁLNÍ A RODINNOU POLITIKU.
Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Ostrava © Bílý kruh bezpečí, o. s.
Vymezení a vzájemný vztah pojmů v sociální péči. Pojem sociální péče Je to úsilí veřejnoprávního subjektu o řešení životních situací, které občané nejsou.
Tísňová péče. je terénní distanční sociální služba, jejímž základním cílem je snížit zdravotní a sociální rizika starých nebo zdravotně postižených lidí.
Sociální politika Definice Objekty sociální politiky Předmět sociální politiky Úrovně sociální politiky osobní rozsah věcný rozsah.
Institut veřejné služby Mgr. Petr Beck Odbor rodiny a dávkových systémů.
Sociální služby poskytované obcemi aktuální problémy Ing. Daniela Lusková.
Podpora sociálních služeb, komunitního života a sociálního bydlení
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Podpora odborného partnerství – Sociální bydlení v Plzeňském kraji
Minimální standard sociální práce orgánu pomoci v hmotné nouzi
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
Úřad práce České republiky
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Terénní programy.
Sociální šetření a legislativa
Krizová pomoc.
Sociální práce v praxi Oblasti působení soc. pracovníků
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
PODPORA SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE II Metodické setkání na téma „Standardy kvality sociálně-právní ochrany na.
Ing. Stanislava Správková
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Transkript prezentace:

Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová

Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou dávek- tím se rozumí především:  Poskytnutí informací o možných nárocích na dávky  Pomoc se zpracováním formálních náležitostí při podávání žádostí o dávky  Provádění sociálního šetření v přirozeném sociálním prostředí žadatelů  Vedení spisové dokumentace a související administrativní práce  Spolupráce se zainteresovanými institucemi a především s Lékařskou posudkovou službou  Příprava podkladů pro rozhodnutí o nárocích na dávky  Provádění kontroly způsobu využití poskytovaných dávek

Činnosti obcí v přenesené působnosti od :  Zajištění základního i specializovaného sociálního poradenství  Zabezpečení zprostředkování sociální služby nebo kontaktu s poskytovateli sociálních služeb  Zabezpečení odborného sociálního poradenství osobám, které se mohou ocitnout v konfliktu se společností (sociální kurátor)  Zabezpečení poskytování služeb osobám, kterým je ukončena hospitalizace  Zabezpečení poskytování služeb osobám, které jsou z důvodu neposkytnutí služby v ohrožení zdraví či života  Podílí se na zajištění intervence v případech „domácího násilí“  Poskytnutí informací vedoucí k řešení hmotné nouze nebo k jejímu předcházení  Zabezpečení depistážní činnosti zaměřené na vědomé, cílené a včasné vyhledávání jednotlivců, rodin a skupin v nepříznivé sociální situaci a na analýzu jejich sociálních potřeb v dané komunitě  Zabezpečení sociální práce zaměřené na jednotlivce, rodiny a skupiny se zvýšeným rizikem sociálního vyloučení nebo vzniku problémů v osobním nebo sociálním vývoji  Zabezpečení spolupráce mezi subjekty, které působí v oblasti ochrany před sociálním vyloučením (poskytovatelé sociálních služeb, další obce, kraje a další instituce a orgány veřejné správy)  Sdílení Jednotného informačního systému

Právní úprava sociální práce:  Zákon o pomoci v hmotné nouzi (č. 111/2006 Sb.) - § 7, § 63 odst. 3, § 64 odst. 1-3, § 65  Zákon o sociálních službách (č. 108/2006 Sb.) - § 92 písm. d), § 93 písm. c), § 93 odst. 1, § 93a odst. 2  MPSV připravuje vyhlášku, kde by měla být sociální práce vymezena  V současné době k dispozici pouze materiál expertní skupiny MPSV „Vymezení sociální práce na obecní a krajské úrovni ve výkonu přenesené působnosti“

Cílové skupiny klientů sociálních pracovníků obcí:  Osoby se zdravotním postižením nebo dušením onemocněním  Osoby pečující o osoby závislé na péči jiné osoby  Osoby s různým stupněm omezení způsobilosti k právním úkonům  Osoby ohrožené sociálním vyloučením  Osoby žijící rizikovým způsobem života  Oběti agrese, trestné činnosti a domácího násilí  Osoby, které ztratily přístřeší nebo se nacházejí v nejistém či neadekvátním bydlení  Osoby nezaměstnané a osoby s materiálními problémy  Imigranti  Rodiny s dětmi

Metody sociální práce:  Vyhledávání (depistáž)  Posouzení životní situace  Práce zaměřená na změnu klienta  Práce zaměřená na změnu prostředí klienta  Nepřímá práce s klientem  Komunitní plánování  Spolupráce s dalšími organizacemi  Preventivní práce

Kontakt:  V případě Vašeho zájmu o materiál expertní skupiny MPSV „Vymezení sociální práce na obecní a krajské úrovni ve výkonu přenesené působnosti“, ve kterém jsou podrobně popsány metody sociální práce, cílové skupiny, časová náročnost sociální práce apod., obracejte se na