NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Iveta Vostrá DATUM VYTVOŘENÍ: březen 2013 NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_Český jazyk a.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rozvíjející větné členy
Advertisements

Klasifikace větných členů, rozbor věty jednoduché
Digitální učební materiál
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY
Doplněk Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0112 Název sady:
Doplněk a vedlejší věta doplňková
Věty vedlejší.
Doplněk Český jazyk 7. ročník ZŠ
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Přísudek (Př) - druhy Přísudek, jehož základem je sloveso s plným významem, je přísudek slovesný – Přs. Přísudek může být vyjádřen také jménem (podstatným.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_08
Doplněk Český jazyk - 7. ročník.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
DRUHY VEDLEJŠÍCH VĚT 7.ROČNÍK.
Větné členy Opakujeme.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Výklad – základní skladební dvojice, vyjádření podmětu.
RVČ - předmět, přívlastek, doplněk
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Druhy přísudku Český jazyk 2. stupeň ZŠ
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY – PŘÍVLASTEK, DOPLNĚK
DOPLNĚK Mgr. Michal oblouk.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_321_Větné členy AUTOR: Mgr. Šárka Kubáčková ROČNÍK, DATUM:
Větné členy PŘÍSUDEK.
Přísudek.
MGR. MICHAL OBLOUK PŘÍSUDEK. základní větný člen s podmětem tvoří základní skladební dvojici, mluvnicky na něm závisí vyjadřuje, co podmět dělá, co se.
Rozvíjející větné členy - opakování -
PŘÍSUDEK Mgr. Michal Oblouk.
V Ě T N É Č L E N Y Základní – podmět,přísudek
PŘÍVLASTEK DOPLNĚK Mgr. Michal Oblouk.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Iveta Vostrá DATUM VYTVOŘENÍ: březen 2013 NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_Český jazyk a.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Iveta Vostrá DATUM VYTVOŘENÍ: březen 2013 NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_Český jazyk a.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku, slouží k výkladu nového učiva Datum: Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková PŘEDMĚT Pt Chlapec = viděl stromek hvězdu dárky ozdoby světlo sníh.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
VY_32_INOVACE_13_Český jazyk pro 7. ročník_Určování větných členů
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Leona Čápová Název materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Základní skladební dvojice Název projektu: OP VK
Autor: Mgr. Eva Kotounová Název: VY_32_INOVACE_2C51Čj6_Předmět
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_276_ČJ8
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_15   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr
Autor: Mgr. Eva Kotounová
Rozvíjející větné členy – 6. ročník
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
PODMĚT A PŘÍSUDEK Název školy : Základní škola a Mateřská škola Kokory
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Základní větné členy - podmět
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Autor: Mgr. Vlasta Šujanová Téma: Seznámení s přísudkem a podmětem
Rozvíjející větné členy
Jazyk a jazyková komunikace
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY - PŘEDMĚT
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Marie Vališová Číslo
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Iveta Vostrá DATUM VYTVOŘENÍ: březen 2013 NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_Český jazyk a literatura 7.ročník VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace TÉMA: Doplněk ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Iveta Vostrá DATUM VYTVOŘENÍ: březen 2013 NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_Český jazyk a literatura 7.ročník VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace TÉMA: Doplněk ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

Anotace : Materiál je určen žákům 7.ročníku Slouží jako k výkladu o doplňku Snímek č.3, 4 – výklad Snímek č.5 – 10 – procvičování učiva o doplňku Materiál je určen žákům 7.ročníku Slouží jako k výkladu o doplňku Snímek č.3, 4 – výklad Snímek č.5 – 10 – procvičování učiva o doplňku

DOPLNĚK Rozvíjející větný člen Vyjadřuje vlastnost nebo stav, které má podstatné jméno (zájmeno) za určitého děje Rozvíjí podstatné jméno a sloveso zároveň Bývá vyjádřen 1, 2, infinitivem, přechodníkem Bývá na konci věty Ptáme se na něj : JAKÝ ? JAK ? Rozvíjející větný člen Vyjadřuje vlastnost nebo stav, které má podstatné jméno (zájmeno) za určitého děje Rozvíjí podstatné jméno a sloveso zároveň Bývá vyjádřen 1, 2, infinitivem, přechodníkem Bývá na konci věty Ptáme se na něj : JAKÝ ? JAK ?

DOPLNĚK Příklady : Chlapci běhali bosi. Zvolili bratra vedoucím. Viděl mě dneska odcházet. POZOR !!! Jana se cítila šťastná. X Jana byla šťastná. /doplněk/ X /přísudek jmenný se sponou/ Příklady : Chlapci běhali bosi. Zvolili bratra vedoucím. Viděl mě dneska odcházet. POZOR !!! Jana se cítila šťastná. X Jana byla šťastná. /doplněk/ X /přísudek jmenný se sponou/

DOPLNĚK 1, Vyhledej ve větách doplňky : Vrátili jsme se spokojeni. Děti zůstaly doma samy. Dům se zdál opuštěn. Vážil jsem si ho jako dobrého kamaráda. Chodil do divadla rád. Vybrali jsme si ho za vedoucího. Chlapec se vyučil truhlářem. Fotbal jsem hrával jako chlapec. Zahlédl jsem ho vycházet z pokoje. 1, Vyhledej ve větách doplňky : Vrátili jsme se spokojeni. Děti zůstaly doma samy. Dům se zdál opuštěn. Vážil jsem si ho jako dobrého kamaráda. Chodil do divadla rád. Vybrali jsme si ho za vedoucího. Chlapec se vyučil truhlářem. Fotbal jsem hrával jako chlapec. Zahlédl jsem ho vycházet z pokoje.

DOPLNĚK 2, Převeď do množného čísla a podtrhni doplňky : Babička seděla na lavičce sama. Babičky seděly na lavičce samy. Chlapec běhal po trávě bos. Chlapci běhali po trávě bosi. Hokejista se vrátil ze zápasu unaven. Hokejisté se vrátili ze zápasu unaveni. 2, Převeď do množného čísla a podtrhni doplňky : Babička seděla na lavičce sama. Babičky seděly na lavičce samy. Chlapec běhal po trávě bos. Chlapci běhali po trávě bosi. Hokejista se vrátil ze zápasu unaven. Hokejisté se vrátili ze zápasu unaveni.

DOPLNĚK Dívka mi připadala známá. Dívky mi připadaly známé. Viděl maminku utíkat domů. Viděli maminky utíkat domů. Baletka cvičila na pódiu sama. Baletky cvičily na pódiu samy. Dítě běhalo v trávě boso. Děti běhaly bosy. Dívka mi připadala známá. Dívky mi připadaly známé. Viděl maminku utíkat domů. Viděli maminky utíkat domů. Baletka cvičila na pódiu sama. Baletky cvičily na pódiu samy. Dítě běhalo v trávě boso. Děti běhaly bosy.

DOPLNĚK 3, Rozhodni, kdy se jedná o doplněk kdy o přísudek jmenný se sponou : Znali jsme ho jako malého chlapce. Lukáš doběhl do cíle třetí. Vendulka nebyla u nás na návštěvě. Martina se stala modelkou. Radka považovali za nejlepšího studenta. Její nos byl veliký a ošklivý. 3, Rozhodni, kdy se jedná o doplněk kdy o přísudek jmenný se sponou : Znali jsme ho jako malého chlapce. Lukáš doběhl do cíle třetí. Vendulka nebyla u nás na návštěvě. Martina se stala modelkou. Radka považovali za nejlepšího studenta. Její nos byl veliký a ošklivý.

DOPLNĚK 4, Vyhledej ve větách doplňky a změň je v přívlastky : Auto stálo v opravně zdemolované. Zdemolované auto stálo v opravně. Vyšetřovatel se procházel po místnosti podrážděn. Podrážděný vyšetřovatel se procházel po místnosti. 4, Vyhledej ve větách doplňky a změň je v přívlastky : Auto stálo v opravně zdemolované. Zdemolované auto stálo v opravně. Vyšetřovatel se procházel po místnosti podrážděn. Podrážděný vyšetřovatel se procházel po místnosti.

DOPLNĚK Ryby prodávali na náměstí živé. Živé ryby prodávali na náměstí. Děti se vrátily z kina zářící a rozesmáté. Zářící a rozesmáté děti se vrátily z kina. Šaty máš přes židli zmačkané. Zmačkané šaty máš přes židli. Televizi jsme přivezli domů nepoškozenou. Nepoškozenou televizi jsme přivezli domů. Ryby prodávali na náměstí živé. Živé ryby prodávali na náměstí. Děti se vrátily z kina zářící a rozesmáté. Zářící a rozesmáté děti se vrátily z kina. Šaty máš přes židli zmačkané. Zmačkané šaty máš přes židli. Televizi jsme přivezli domů nepoškozenou. Nepoškozenou televizi jsme přivezli domů.

Zdroj : Vlastní zdroj MICROSOFT POWERPOINT 2010 Držitel licence 2.základní škola v Rakovníku, Husovo náměstí 3 Zdroj : Vlastní zdroj MICROSOFT POWERPOINT 2010 Držitel licence 2.základní škola v Rakovníku, Husovo náměstí 3