Pěstounská péče na přechodnou dobu - výchovné a emocionální problémy Praha, 20. června 2016 doc. PhDr. Albín Škoviera.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
V RODINĚ, V RODINNÉM ŽIVOTĚ jsou uspokojovány psychické potřeby dítěte (ale také rodičů): 1. přísun podnětů 2. smysluplný svět 3. životní jistota 4. vlastní.
Advertisements

Analýza fungování institutu dohod o výkonu pěstounské péče v ČR SocioFactor s.r.o.
ZÁSADY PRVNÍ POMOCI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ;
Zákon o sociálním podnikání Průběžné informace o připravovaném předpisu.
Spolupráce OSPOD se školami a školskými zařízeními TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích mladšího školního věku a především změny v dospívání. Výukový materiál.
Ekonomika organizací Pracovní výkon a jeho odměňování.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
1. Setkání (nejen) křesťanských pedagogů litoměřické diecéze Myšlenka a smysl setkávání pedagogů „Naši učitelé nesmějí být podobni sloupům u cest, jež.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
Vzdělávací program v oboru dětské lékařství MUDr. Jana Mathonová, prim. dětského oddělení Kroměřížské nemocnice a.s.
Kritické poznámky k novele Zákona o sociálně právní ochraně a dopadech v praxi MUDr.F.Schneiberg Společnost sociální pediatrie ČLS JEP Poslanecká sněmovna.
VY_32_INOVACE_Roz_III_17 Práva a povinnosti členů rodiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB JIHLAVA Mgr. Naděžda Vrbatová, PhD.
Stříhání malých a velkých dětí. Technika stříhání dětských vlasů. Bezpečnost práce a ochrana zdraví. EU-3-3.
Doprava PROSTOROVÁ ORIENTACE 2 PRVNÍ Které auto jede první?
LEHKÁ SÁDRA - PROBLEMATIKA ODLEHČENÝCH FIXACÍ ANEB O CO VŠECHNO USILUJEME MUDr. Josef Liška Odd. ortopedie a traumatologie pohybového ústrojí Nemocnice.
Práce s pohádkou Projekt CZ.1.07/1.3.00/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 1 Jak pejsek s kočičkou.
koncepce rodinné politiky Dipl.-Pol. Jana Maláčová
OD PŘEDŠKOLNÍ VÝCHOVY K PŘEDŠKOLNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ A ZPÁTKY K PŘEDŠKOLNÍ VÝCHOVĚ Doc. PhDr. Eva Opravilová, CSc., PhDr. Jana Kropáčková,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Následky falešných nařčení ze sexuálního zneužití u dětí
Jak se UČIT K MATURITĚ? Motivace, koncentrace, paměť.
Zákon o sociálním podnikání
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Mentoring, co a jak? Václav Šneberger
Doprovázení jako základní postoj služby ve věznici
Vteřina poté Participace z pohledu bývalých klientů ústavních zařízení
Respekt k práci, respekt k člověku
Mgr. Radek Pospíšil Katedra pedagogiky
Rozhodování 1.
VYŽIVOVACÍ POVINNOST DĚTÍ K RODIČŮM
Název projektu: Moderní škola
Děti odsouzených rodičů z hlediska sociálně – právní ochrany dětí
Slohový literární útvar 8.ročník Eva Andrýsková, ZŠ Polešovice
Zákon o sociálním podnikání
Základní informace o poskytovateli
CÍLE ŠKOLNÍ TĚLESNÉ VÝCHOVY
Kateřina Lojdová Klima školní třídy Kateřina Lojdová
Prameny a normy finančního práva
Příspěvek na konferenci
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Rodinné systémy a domácí násilí Mgr. Eva Oujezská
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
Informační gramotnost
Společnost a její typologie
Životní cyklus.
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Synergie manažerského týmu
Etická výchova – cesta a naděje pro budoucí generace
Kvalita a bezpečí jako hlavní principy k úspěšné a efektivní akreditaci Gabriela Franková.
A jako ASISTENT PhDr. Jitka Kendíková
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Práva a povinnosti členů rodiny
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu
Jak parkovat auta Radka Knotková.
Kontakt dětí v PP s původní rodinou
Výchova v rodině k zodpovědnému rodičovství
PRÁVA A POVINNOSTI RODIČŮ
Pojem a definice krize Překážka na cestě za důležitými životními cíli, kterou člověk není schopen překonat v obvyklém čase obvyklými metodami řešení problémů.
Když vás potká vyhoření
Život bez střeva , Praha.
Profesionalizace sociální práce v ČR
ydewůd,ůwl registrační číslo projektu CZ /0.0/0.0/16_32/
Rodičovské kompetence – silní rodiče v našem pohraničí
Tematické setkání KAP Olomouckého kraje
Diagnostika, poradenství HTF 2013
Psychické potřeby malých dětí - koncept pomalého rodičovství
Transkript prezentace:

Pěstounská péče na přechodnou dobu - výchovné a emocionální problémy Praha, 20. června 2016 doc. PhDr. Albín Škoviera

Základní otázka: Kdo je to vlastně pěstoun na přechodnou dobu? Jaký je jeho status? Je odborníkem v první linii, kterého informace a názory se berou velmi vážně, anebo je to „nástroj“ na dočasný výkon péče o dítě? Jak ho vnímá profesionálního pěstouna dítě? Jak biologický rodič? Existuje shoda na tomto statusu mezi OSPOD, profesionálním pěstounem, podporným teamem odborníků i biologickými rodiči?

Vnější rámec pěstounské péče – institucionální (OSPOD – výběr dítěte a pěstouna a jejich spojení, kontrola výkonu pěstounské péče, materiální podpora jako řešení), – podporný team (míra podpory, respektu k profesionalitě pěstouna i vlastní profesionalita – poradenská podpora jako řešení), – komunita, ve které žije pěstounská rodina, – komunita, ve které žije biologická rodina,

Vnitřní rámec pěstounské péče – biologická rodina dítěte (od „genetických“, emocio- nálních a výchovných vkladů, osobnostních kvalit rodičů, sociálních a ekonomických podmínek, až po složení rodiny, aspirace biologické rodiny ve vztahu k pěstounům) – pěstounská rodina (od emocionálních a výchovných vkladů, osobnostních kvalit rodičů, sociálních a ekonomických podmínek, až po složení rodiny) – přijaté dítě (jeho minulost – emocionální trauma způsobená původní rodinou, ale i vynětím z původní rodiny, věk dítěte, míra jeho emocionálního i jiného postižení, jeho přítomnost, ale to, jak vnímá svoji budoucnost)

Matching –párování V popředí už není dilemat „Dítě pro rodiče anebo rodiče pro dítě.“ V popředí by mělo být: jakou rodinu (z hlediska typo- logie fungování, životní filozofie i např. početnosti ) spojit s jakým dítětem. Optimálnímu rozhodování brání různé „tlaky“ (čas, OSPOD, pěstoun) Myslíme tak na párování pěstounské a biologické rodiny? Vždyť mají spolupracovat!!!

Přechodná doba – nejasná kategorie Přechodná doba (dočasnost je specifická kategorie nejistoty) - pro dítě, pro pěstouny i biologické rodiče. Paradox - v systému se hovoří o jistotách, ale vytváří nejistoty. Jak vnímá dočasnost dítě? Brání se, „aktivně odporuje – dělá schválnosti“, nebo upadá do apatie? Jak se s dočasností vyrovnává a jaká je jeho „zdravá“ copingová strategie? Funguje stejně navenek a stejně to i prožívá? Co s tím může pěstoun dělat? S jakými traumaty je dočasnost spojená pro dítě, pro pěstouna, ale i jeho rodinu?

Výchova jako problém Problém není v péči. V té je čas sekundární. Výchova v rodině (i pěstounské) bez vize může jen těžko existovat. Vize je časovou kategorií. K čemu dítě vést? K jakým hodnotám? Anebo jen k sociálním zručnostem? Jak minimalizovat hodnotové rozpory mezi původní a pěstounskou rodinou? Je vůbec v pěstounské péči na přechodnou dobu místo pro výchovu? Anebo jen pro „modifikaci cho- vání“?

Výchova jako problém Může pěstoun vychovávat stejně své i přijaté děti? Když je nevychovává stejně, co tato nestejnost přináší vlastním dětem a přijatým dětem?

Identita jako specifická kategorie jistoty Kdo jsem? Ke komu patřím? Kam směřuji? Je „nepříjemná jistota“ lepší, jako nejistota? Odmítaní pěstouna dítětem a jeho možná motivace – a) morální (ochrana obrazu biologické rodiny)- míra loajality vůči své biologické rodině. b) psychologická (hněv na pěstouny, že si ho vzali) Kde se cítí přijaté děti doma? Co „řeší“ přijaté dítě? Jaké jsou možné odpovědi na jeho „proč“?

Připoutání - attachment Cesta od traumat k traumatům? Emocionální stabilizace versus emocionální labilita? Předvídatelnost chování pěstouna jako zdroj jistoty. Je možné „neangažovaně“ pečovat o dítě? Existuje „profesionální připoutání“ a „odpoutání“? Může se pěstoun i dítě znova a znova připoutat a odpoutat? Dáváme jim čas na smucení? Možné důsledky pro rodiny pěstouna - partnera, děti. Burnout syndrom- vyhoření jako riziko.

Experiencialita – společný emoční zážitek a zkušenost Na to, aby dítě mohlo být autentické, nedělalo schválnosti, nebylo agresivní, potřebuje mít pozitivní zkušenost s blízkými dospělými. A to by měli být i pěstouni. Že jsou spolehliví, autentičtí, že si na nic nehrají, že jsou předvídatelní. Že řád, který vyžadují, má svoji logiku… Právě přes společné činnosti a zážitky máme šanci se přiblížit. Je to důležité - i za cenu bolestivějšího rozchodu….

DĚKUJI ZA POZORNOST