Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

LEHKÁ SÁDRA - PROBLEMATIKA ODLEHČENÝCH FIXACÍ ANEB O CO VŠECHNO USILUJEME MUDr. Josef Liška Odd. ortopedie a traumatologie pohybového ústrojí Nemocnice.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "LEHKÁ SÁDRA - PROBLEMATIKA ODLEHČENÝCH FIXACÍ ANEB O CO VŠECHNO USILUJEME MUDr. Josef Liška Odd. ortopedie a traumatologie pohybového ústrojí Nemocnice."— Transkript prezentace:

1 LEHKÁ SÁDRA - PROBLEMATIKA ODLEHČENÝCH FIXACÍ ANEB O CO VŠECHNO USILUJEME MUDr. Josef Liška Odd. ortopedie a traumatologie pohybového ústrojí Nemocnice Na Františku Praha

2 DEFINICE ODLEHČENÉ FIXACE - TZV. PLASTOVÉ SÁDRY Fixační materiál k imobilizaci, nahrazující sádrový obvaz Lehkou – plastovou - sádru tvoří tkanina a pryskyřice, která reaguje s vodou a tkaninu vytvrdí. Existují 2 druhy – rigidní a semirigidní (modernější)

3 ZÁJEM PACIENTŮ A ZDRAVOTNICKÉHO PERSONÁLU  Pacienti + lehkost - preferují fixaci z důvodů výrazně nižší hmotnosti + smáčenlivost = může se namočit při mytí a někdy i při koupání + menšího rozměr/objem = dostane se do košile a jiného těsnějšího – běžného oblečení + barevné varianty + vzdušnost – nesvědí ani jinak nedráždí pokožku - Obava z doplatku, dostupnost, nejistota z neznámého materiálu - Každý nesnese těsně přiléhající fixaci

4  Medicínské hledisko: + lepší stabilizace, při použití menší fixace – eliminuje zbytečné znehybnění vzdálenějších kloubů od úrazu/zlomeniny + lepší transparentnost rtg + menší ztuhlost po znehybnění, tj. kratší rehabilitace - časnější návrat do běžného života; + větší vzdušnost - prodyšnost, tj. menší riziko zapaření a kožních komplikací + výrazně nižší hmotnost – eliminují se komplikace z hmotnosti fixace – tuhá šíje apod. + v západních zemích evropské unie patří k rutinnímu materiálu!!!

5  Medicínské hledisko: - učební křivka, menší prostor pro chyby při aplikaci; zatím spíše doménou jen lékařů, výjimečně zkušenějších sester, běžně sádry přikládá sanitář = tj. v běžném provozu zatím časová přítěž (po zavedení do rutiny - zkušený zdravotník ušetří čas a náklady za úklid) - nutnost důkladného poučení pacienta - složitější management otoku - obava z nejasné otázky legislativy mezi zdravotníky a zdravotními zařízeními vůbec (raději aplikaci zakážou, než by řešili právní nuance) - problém úhrady, technické otázky - správa financí, účtování, vše okolo peněz na ambulanci, o hospitalizaci ani nemluvě

6 KOMPLETNÍ – SEMIRIGIDNÍ FIXACE

7 PROBLÉM Máme nový materiál světové kvality a úrovně, umíme s ním pracovat, pacienti o něj mají zájem, ale z důvodu nedořešených legislativních otázek jej nemůžeme použít bez rizika nepříjemností.

8 Návrh řešení 1.Vyřešení legislativní problematiky 2.Vyřešení postoje zdravotních pojišťoven - ideálně návrat k původnímu modelu, tj. zvlášť úhrada výkonu, zvlášť materiálu (– již ověřený funkční model) 3. Osvěta mezi pacienty – v odborných zdravotnických i běžných, populárních mediích (- ta už zde také proběhla s úspěchem)

9 Po rutinním zavedení je reálný předpoklad profitu jak pro pacienty, tak i pro zdravotníky

10 DĚKUJI ZA POZORNOST


Stáhnout ppt "LEHKÁ SÁDRA - PROBLEMATIKA ODLEHČENÝCH FIXACÍ ANEB O CO VŠECHNO USILUJEME MUDr. Josef Liška Odd. ortopedie a traumatologie pohybového ústrojí Nemocnice."

Podobné prezentace


Reklamy Google