NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAPo SO ORP Bystřice nad Pernštejnem Jihlava Příloha č. 3.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Advertisements

Územně analytické podklady obce s rozšířenou působností Děčín
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
Územně analytické podklady
Dopravní infrastruktura a její hodnocení
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
Šance pro krajinné plánování a jeho alarmující absence v ÚPD Nadějkov Ing. arch. Martin Jirovský, Ph. D.
ÚZEMNÍ PLÁN OBCE A ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY OBCÍ
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
Trvale udržitelný rozvoj v dopravě
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Region Jihozápad bude mít v letech k dispozici téměř 18 miliard korun na podporu investičních projektů Dostupnost center -
21. dubna 2008 Výbor pro strategii a rozvoj STRATEGICKÝ PLÁN OBCE LIBČANY.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE 2014+
Půda – složka životního prostředí
Veřejné projednávání PÚR ČR září  Byl zpracován na základě § 32 zákona č.183/2006 Sb. V souladu s tímto ustanovením: ◦ stanoví republikové.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
KONFERENCE „MÍRA REGULACE V ÚZEMNÍCH PLÁNECH VE STŘEDOEVROPSKÉM PROSTORU“ ČESKÝ TĚŠÍN 8. A ING. ARCH. PETR GAJDUŠEK.
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Stavebnictví Název předmětu:Pozemní stavby Název a ID tématu:Vhodné a méně vhodné staveniště (STA20) Zpracoval: Ing.
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
RNDr. Jiří Kocián, RNDr. Josef Glos AGERIS s. r. o. Jeřábkova 5, Brno
Územně analytické podklady správních obvodů obcí s rozšířenou působností v území Jihomoravského kraje třetí / čtvrtá úplná aktualizace Územně analytické.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
1 ÚZEMNÍ PLÁN RYCHVALD AKTUÁLNÍ STAV POŘIZOVÁNÍ ZASTUPITELSTVO MĚSTA
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní inženýrství a ÚPD a doprava Podklady ke cvičení Převzato a upraveno dle Zákonů.
Obec Tisá Program rozvoje. PROČ ? Zákonná povinnost Požadavek občanů Dané předpoklady obce.
NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAPo ORP Žďár nad Sázavou , Jihlava.
NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAPo ORP PELHŘIMOV Jihlava.
© Berman Group. Strategický plán a tvorba koncepce rozvoje města Písku do roku 2025 Komise pro strategický rozvoj Vyhodnocení nadřazených koncepčních.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
2. setkání pracovní skupiny „Život v obcích“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Výhodná geografická poloha.
Vodní režim krajiny v územním plánování Petr Birklen AOPK ČR.
PROJEKT REGENERACE SÍDLIŠŤ Regenerace panelových sídlišť je dlouhodobý proces zaměřený na sociální, ekonomické, urbanistické, architektonické a technické.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Návrh 2. úplné aktualizace Pořizovatel a zhotovitel : Městský úřad Moravské Budějovice, oddělení výstavby a územního plánování Prezentace - Krajský úřad.
Veřejně prospěšné stavby a opatření vymezená v ZÚR LK a jejich promítnutí do ÚPD obcí Krajský úřad Libereckého kraje Odbor územního plánování a stavebního.
NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAPo ORP Pelhřimov Jihlava.
PÚR – aktualizace č. 1 SOB6 – Krušné hory Důvody vymezení Rozvíjet rekreační potenciál pro ČR (Sasko) Omezit zvýšenou míru znečištění životního prostředí.
NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAP ORP HUMPOLEC Krajský úřad Vysočina.
NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAPo ORP Náměšť nad Oslavou Krajský úřad kraje Vysočina Příloha č. 3.
OÚPSŘ NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAPo NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAPo (na příkladu 1. úplné aktualizace ÚAPo) ORP Chotěboř Krajský úřad Kraje.
ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY 3. ÚPLNÁ AKTUALIZACE ODBOR ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ A STAVEBNÍHO ŘÁDU KÚ ÚK.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAPo ORP JIHLAVA Jihlava.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAPo Nové Město na Moravě KrÚ Kraje Vysočina Příloha č. 3.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Životní prostředí a Život v obcích.
NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAPo pro správní obvod ORP Třebíč Jihlava Příloha č. 3.
Podnikatelská zóna Š t e r n b e r k
Ú Z E M N Í S T U D I E Ú V O Z O V Á A K E B Z D I N C E
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav podnikové strategie
Územní studie silnice II/416 Žatčany – Slavkov u Brna
NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAPo
Rozdělení obcí do kategorií
NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAPo
NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAPo
Územně analytické podklady Informace z metodické porady MMR s krajskými úřady ke 2. aktualizaci ÚAP obcí porada KrÚ JMK s ÚÚP JMK
ÚSK zadání – specifikum SO ORP Veselí nad Moravou
Výsledky projednávání
Územně analytické podklady
Transkript prezentace:

NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAPo SO ORP Bystřice nad Pernštejnem Jihlava Příloha č. 3

ROZPRACOVANÝ NÁVRH PROBLÉMOVÉHO VÝKRESU VLOŽIT OBRÁZEK: PROBLÉMOVÝ VÝKRES (CELÝ, PŘÍP. CHARAKTERISTICKÝ VÝŘEZ) návrh 2. úplné aktualizace ÚAPo ORP Bystřice nad Pernštejnem 1

NÁVRH LEGENDY PROBLÉMOVÉHO VÝKRESU 2 návrh 2. úplné aktualizace ÚAPo ORP Bystřice nad Pernštejnem

ROZPRACOVANÝ NÁVRH RURÚ – OBEC A VÝŘEZ PROBLÉMOVÉHO VÝKRESUZDŮVODNĚNÍ PROBLÉMŮ K ŘEŠENÍ 3 návrh 2. úplné aktualizace ÚAPo ORP Bystřice nad Pernštejnem nevyhovující úsek komunikace – průjezd městem Probl é m vymezen na z á kladě SWOT analýzy a informac í z ú zem í. V jižn í č á sti města se rozv í j í výrobn í aktivity a sportovně rekreačn í are á l, dopravn í napojen í ú zem í je nevyhovuj í c í. I z tohoto důvodu je nutno v UPD ú zemně h á jit propojen í komunikac í I. a II. tř í dy s obsluhou ploch výroby a sportu v jihoz á padn í č á sti města problém eroze zemědělské půdy Problém vymezen na z á kladě SWOT analýzy a informac í z ú zem í. Severně od zastavěn é ho ú zem í města jsou vytipov á ny plochy s negativn í mi projevy vodn í eroze zemědělsk é půdy. chátrající areály - brownfield Probl é m vymezen na z á kladě SWOT analýzy a informac í z ú zem í. Nevyužit é plochy zastavěn é ho ú zem í s problematickým zařazen í m do struktury funkčn í ch ploch města. Nutno ře š it jejich využit í.

ROZPRACOVANÝ NÁVRH RURÚ – OBEC A SWOT ANALÝZAVYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI Veřejná dopravní a technická infrastruktura Slabé stránky: nevyhovující napojení SO na vyšší silniční síť a z toho plynoucí ztížená dopravní, dostupnost území, chybějící severojižní propojení, nevyhovující dopravní napojení na krajské,město,nebezpečná křižovatka I/19 a II/388 Příležitosti:nové napojení na nadřazenou dopravní infrastrukturu České Republiky, omezení tranzitní a nákladní dopravy v centru a zklidnění centra ORP po vybudování přeložky silnice západně od města Hrozby:kvalita silniční sítě brán írozvoji podnikán ív okrajových částech SO ORP Vodní režim Slabé stránky: problémy s extravilánovými vodami, erozně ohrožené plochy –krajina s intenzivní zemědělskou výrobou má malou retenční schopnost, dochází k nežádoucím vlivům na vodní režim – rychlý odtok,vodní eroze, půdy, zanášení vodních toků a svodnic, kanalizace a komunikací v návaznosti na zastavěné území Bystřice nad Pern š tejnem – obec zařazena do kategorie 2a s vyhovuj í c í m pil í řem enviroment á ln í m a hospod á řským, nevyhovuj í c í m pil í řem soci á ln í soudržnosti. Obec s podprůměrným koeficientem ekologick é stability, ve vazbě na zastavěn é ú zem í převažuje orn á půda, intenzivně využ í van á, m í sty n á chyln á k erozi. M í ra registrovan é nezaměstnanosti stoup á, ale je st á le podprůměrn á ve srovn á n í s obcemi ORP Bystřice n.P. Podprůměrn á podnikatelsk á aktivita, charakteristick á pro cel é ORP je d á na změnami v hospod á řsk é struktuře tradičn í ch výrobn í ch odvětv í a ú tlumem těžby v Doln í Rož í nce. Soci á ln í soudržnost je hodnocena z á porně. Přirozený př í růstek je n í zký, saldo migrace je z á porn é, index st á ř í je průměrný, ve srovn á n í s průměrem ORP Bystřice n. P. Obec m á schv á lený ú zemn í pl á n, navrženy jsou rozvojov é plochy pro výrobn í a volnočasov é aktivity, kter é by měli pos í lit pil í ř soci á ln í soudržnosti, zejm é na zastavit pokles počtu obyvatelstva a nastartovat přirozený rozvoj. DALŠÍ ZJIŠTĚNÍ 4 návrh 2. úplné aktualizace ÚAPo ORP Bystřice nad Pernštejnem

ROZPRACOVANÝ NÁVRH RURÚ – OBEC B VÝŘEZ PROBLÉMOVÉHO VÝKRESUZDŮVODNĚNÍ PROBLÉMŮ K ŘEŠENÍ 5 návrh 2. úplné aktualizace ÚAPo ORP Bystřice nad Pernštejnem problém likvidace odpadních vod Problém s řešením likvidace odpadních vod na stávající systémy. Chybějící kanalizace a ČOV. řešit společné ČOV zejména v místních částech obce problém eroze zemědělské půdy Problém vymezen na základě informací z území. Severovýchodně od zastavěného území jsou zaznamenány negativní projevy vodní eroze a extravilánové vody ohrožují zastavěné území obce.

ROZPRACOVANÝ NÁVRH RURÚ – OBEC B SWOT ANALÝZAVYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI Technická infrastruktura – odkanalizování Slabé stránky: nízký podíl obcí napojených na splaškovou kanalizaci a ČOV, vypouštění odpadních vod do recipientů Příležitosti: budování nových kanalizací převážně splaškové kanalizace, doplnění kanalizačních sběračů pro zastavitelná území, rozšíření sítě ČOV, včetně přirozených (kořenových) Vodní režim Slabé stránky: problémy s extravilánovými vodami, erozně ohrožené plochy –krajina s intenzivní zemědělskou výrobou má malou retenční schopnost, dochází k nežádoucím vlivům na vodní režim – rychlý odtok,vodní eroze, půdy, zanášení vodních toků a svodnic, kanalizace a komunikací v návaznosti na zastavěné území Příležitosti: hospodaření s dešťovými vodami, zvýšení retence vody v krajině a snížení vodní eroze sníží riziko záplav a zlepší hospodaření s vodou v řešeném území o realizace protipovodňových opatření DALŠÍ ZJIŠTĚNÍ 6 návrh 2. úplné aktualizace ÚAPo ORP Bystřice nad Pernštejnem Blažkov - obec zařazena do kategorie 2b s vyhovuj í c í m pil í řem enviroment á ln í m a pil í řem soci á ln í soudržnosti, nevyhovuj í c í m pil í řem hospod á řským. Obec s podprůměrným koeficientem ekologick é stability v r á mci ORP Bystřice n.P. M í ra registrovan é nezaměstnanosti roste, je v š ak st á le podprůměrn á, podnikatelsk á aktivita je n í zk á ve srovn á n í s obcemi ORP Bystřice n.P. Ú tlum těžby v Doln í Rož í nce se projevil n á růstem nezaměstnanosti, současně v š ak přispěl ke zlep š en í životn í ho prostřed í a kladn é mu hodnocen í enviroment á ln í ho pil í ře. Soci á ln í soudržnost je hodnocena kladně, přirozený př í růstek obyvatel, věkov á skladba obyvatelstva je př í zniv á.

KOMENTÁŘ K VYBRANÝM PROBLÉMŮM PROBLÉMY K ŘEŠENÍ ROZDĚLENY PO OBCÍCH PROBLÉMY K ŘEŠENÍ ROZDĚLENY PODLE ŘEŠITELNOSTI V ÚPD 7 návrh 2. úplné aktualizace ÚAPo ORP Bystřice nad Pernštejnem Problémy k řešení jsou definovány na základě SWOT analýzy RURU (za každou posuzovanou oblast zvlášť) a na základě vyhodnocení RURU dle dopadu do pilířů udržitelného rozvoje Bystřice nad Pernštejnem preferovat rozvoj rodinné zástavby a smíšených funkcí, rozvoj bytové výstavby soustředit do území s dostatečnou vazbou na základní vybavenost zařízení občanského vybavení s velkou návštěvností (např. supermarkety) lokalizovat tak, aby nevyvolávaly dopravní závady. Vymezit v území s přístupem ze silnic I. II. a III.třídy řešit umístění plochy dopravy pro severojižní dopravní propojení města řešit dopravní závady na komunikaci I/19 řešit nedostatečné dopravní propojení průmyslové zóny u nádraží s nadřazenou dopravní sítí řešit problém extravilánových vod na erozně ohrožených plochách navrhnout opatření na řešení problematiky vodní eroze řešit problematiku starých ekologických rizik a následného využití území intenzivně obdělávanou krajinu doplnit zelení (např. navržením interakčních prvků, v rámci řešení protierozních opatření) řešit problém extravilánových vod - poldry na erozně ohrožených plochách navrhnout opatření na řešení problematiky vodní eroze

POŽADAVKY NA ZADÁNÍ ÚZEMNÍHO PLÁNU Bystřice nad Pernštejnem „ b) Požadavky na území vyplývající z územně analytických podkladů“ Z ÚAP SO ORP Bystřice n.P. vyplývá pro řešení v Územním plánu Bystřice n.P. následující: Respektovat limity využití území: Silnice I.,II. a III. třídy včetně ochranných pásem Železniční dráha celostátní včetně ochranných pásem Letiště včetně OP ÚSES, VKP, CHKO, MZCHÚ, památné stromy, lesy hospodářské a zvláštního určení, vzdálenost 50 m od okraje lesa, ochranné pásmo vodních zdrojů, záplavová území, skládky, poddolovaná území, staré zátěže území, haldy a odvaly, I. a II. třída ochrany ZPF atd. Zohlednit záměry ze ZÚR KrV : homogenizace koridoru silnice I/19, přeložku II/388 s napojením průmyslové zóny řešit dopravní závady na silnici I/19 (dvě nebezpečné křižovatky) Respektovat RÚRÚ  po stránce dosaženého sociálního a ekonomického rozvoje jde o hospodářsky slabou a strukturálně postiženou oblast, nižší zájem investorů posílit nabídkou ploch pro podnikání s napojením na komunikace I. a II. třídy  stanovit podmínky pro regeneraci devastovaných či opuštěných ploch, bývalých opuštěných zemědělských farem a nevyužitých výrobních objektů (brownfields)  zlepšit odtokové poměry v krajině regulací vodního režimu (zlepšení akumulace vody v krajině, hospodaření s dešťovými vodami), minimalizovat hrozbu záplav a ohrožení ekonomických hodnot území 8 návrh 2. úplné aktualizace ÚAPo ORP Bystřice nad Pernštejnem

DOTAZY NAPSAT OTÁZKY TÝKAJÍCÍ SE ÚAPo PRO PRACOVNÍKY KÚ A MMR 9 návrh 2. úplné aktualizace ÚAPo Bystřice nad Pernštejnem

DĚKUJI ZA POZORNOST ORP Bystřice nad Pernštejnem Ing. Tomáš Straka Jihlava