-27. listopad srpen 1934 zemřel na mozkovou mrtvici -Rakousko -využití vodní energie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ – TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA Hornicko - geologická fakulta Institut hornického inženýrství a bezpečnosti Možnosti zjišťování korundu.
Advertisements

Střední průmyslová škola a Střední odborné učiliště Uničov Modelářsko-robotický a CAD/CAM kroužek PROJEKT OPVK - PODPORA TECHNICKÉHO A PŘÍRODOVĚDNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ.
Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Popularizace technických oborů a řemesel prostřednictvím interaktivní výuky žáků OP vzdělávání.
Filip Leden. Historie využití vodní páry v parním stroji Základem parního stroje byl pohyb pístu v uzavřeném válci způsobený přiváděnou párou z parního¨kotle.Vylepšení.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338 Hradec Králové Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_11_B_12.
Tepelné motory. Struktura prezentace úvod pokus otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Elektrické instalace (Jištění)
Zapalování - 10 Předpisy o odrušení Ing. Jiří Špička.
SPALOVACÝ MOTORY – DIESELOVÉ. OBSAH Úvod Vynález dieselového motoru
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
1 Standardy kvality ve službách sociální prevence Mgr. Petr Hanuš
VZNIK PRACOVNÍHO POM Ě RU Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_B_08_VZNIK PRACOVNÍHO.
VY_52_INOVACE_05_03_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
Skotský mechanik,fyzik Zajímal se o různé přístroje a různé mechanické pomůcky W=1J Zemřel ve svém domě.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Přehled a zvláštní typy zapalování Tematická oblast:Zapalování Ročník:2. Číslo.
Kalendář Mgr. Lenka Stará. AutorMgr. Lenka Stará Vytvořeno dne Odpilotováno dne Ve třídě1.C Vzdělávací oblastČlověk a jeho svět Vzdělávací.
Univerzitní informační systém IV., Svojanov 2005 Stavíme serverovnu E Ing. Aleš Vincenc
Běžecké lyžování. Běh na lyžích je sportovní závodní lyžařská disciplína, ve které je cílem zdolat danou trať na lyžích v co nejkratším čase. První závody.
VY_32_INOVACE_ROZ_17 Variabilní rozvod Honda VTEC.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jiří Kolář NÁZEV:VY_32_INOVACE_08B_02_PC_a_zdraví TEMA:HARDWARE A SOFTWARE.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
SPALOVACÍ MOTORY. Jsou to stroje (tepelné motory), ve kterých se přeměňuje tepelná energie vzniklá hořením paliva na energii pohybovou. Palivo spalují.
1. Světová válka Odstrčil Petr. První světová válka před rokem 1939 známá jako Velká válka, nebo světová válka byl globální válečný konflikt probíhající.
Dokument KAP MSK - obsah
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Porovnání dat za referenční období 1931–1980 a 1981–2010
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_12.
Počátky průmyslové revoluce v českých zemích
Slovní úlohy o společné práci
TEPELNÉ MOTORY.
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Ot.2 - Na jaký typ střední školy jste ve školním roce 2008/2009 podával/a v prvním kole přijímacího řízení přihlášku? %; Báze: total, N=500.
Numerické myšlení Kontrola úloh z pracovního listu
Bourání pomocí mechanizace, strojů a zařízení
Příběh 2 oblázků s obrázky z Číny!
1. Fyzik Fyzikální veličina se zn. m ….. má tvar, velikost, barvu
SPALOVACÍ MOTORY (HISTORIE)
VYBARVI SI NOVÉ KAMARÁDY…
VY_32_INOVACE_
Základy plošné CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MA_ZP_05
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
VY_12_INOVACE_ , Otčenášek Mgr. Jan Křoustek
Poměr Co je poměr. Změna v daném poměru..
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
ESZS Přednáška č.4 Tepelný výpočet RC oběhu
Veřejná správa, Regionální rozvoj Litoměřice Jan Jůna 2012
Výroba II.. Výroba II. Organizace výrobních pracovišť V jedné dílně jsou příbuzné stroje Výrobek prochází několika dílnami Technologické uspořádání.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Poměr v základním tvaru.
Jirka Pospíšil, KC NADĚJE Bučovice,
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G
Anotace: Prezentace pro 8. ročník. OPAKOVACÍ KONTROLNÍ PĚTIMINUTOVKA
Slovní úlohy o společné práci stejný čas
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Virtuální realita Využití VR v praxi Kritika Další VR
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Slovní úlohy o společné práci
VY_32_INOVACE_Racek_ Hraze
Hodnocení informačního střediska
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Času máš dost, tak se usaď, pust si zvuk a vyzkoušej si svůj postřeh.
Slovní úlohy o společné práci
Z oboru zdravotnictví David Zahumenský.
Poměr v základním tvaru.
Program workshopu a harmonogram soutěže Bohatství Země
Tepelné motory.
Transkript prezentace:

-27. listopad srpen 1934 zemřel na mozkovou mrtvici -Rakousko -využití vodní energie

-Viktor Kaplan se narodil jako syn železničního úředníka -V letech 1895–1900 vystudoval Vídeňskou Vysokou školu technickou, kde studoval stavbu strojů a Dieselových motorů -Po škole strávil jeden rok vojenské služby v Pule, tehdy významném rakousko-uherském vojenském přístavu. -V roce 1901 začal pracovat ve strojírnách patřících firmě Ganz & Comp v Leobersdorfu u Vídně na spalovacích motorech.

-Když si Viktor Kaplan vyprosil na vedení brněnské techniky sklepení, byl rád, že má kde pracovat, přestože mnoho vynálezců pracovalo v té době v nejlepších laboratořích vybavených dokonalými přístroji. - Zatímco vědeckým týmům trvalo několik měsíců, než změnily tvar a nastavení lopatek, formoval Kaplan svoji turbínu z plechu o průměru 10 – 18 cm v ruce -Malým počtem lopatek získala turbína účinnost až 93 %. Když dosáhl v roce 1913 na pokusných zařízeních neskutečných 800 otáček za minutu, nikdo mu nevěřil – bylo to totiž dvakrát více než u Francisovy turbíny. -V roce 1919 postavila brněnská firma I. Storka turbínu ve Velmu v Rakousku. Když už se zdálo, že je vyhráno, začaly nesnáze. Turbíny na velkých řekách nefungovaly, lopatky se lámaly, betonové stavby praskaly. Byla jí kavitace, uvolňování pohlceného vzduchu z vody.

-Kaplanova turbína je přetlaková axiální turbína s velmi dobrou možností regulace. -Kaplan jako první vzal při teoretickém návrhu turbíny v úvahu vazkost vody. V letech proto navrhl na základě svých úvah nový tvar oběžného kola. -První prototyp Kaplanovy turbíny byl vyroben brněnskou firmou Ignác Storek v roce 1919.