Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

1736-1819 Skotský mechanik,fyzik Zajímal se o různé přístroje a různé mechanické pomůcky W=1J Zemřel ve svém domě.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "1736-1819 Skotský mechanik,fyzik Zajímal se o různé přístroje a různé mechanické pomůcky W=1J Zemřel ve svém domě."— Transkript prezentace:

1 1736-1819 Skotský mechanik,fyzik Zajímal se o různé přístroje a různé mechanické pomůcky W=1J Zemřel ve svém domě

2 James Watt se narodil 19. ledna roku 1736 v rodině obchodníka a majitele lodí v Greenocku u Glasgowa Již od mládí se zajímal o různé přístroje a různé mechanické pomůcky, které také vyráběl a opravoval. Ve škole nijak nevynikal. Od třinácti let se však začal zajímat o matematiku, která ho nasměrovala k vynálezům. V Londýně, kam odešel v 19 letech, a Glasgowě se James Watt vyučil jemným mechanikem. Ve svých 21 letech se stal Watt na univerzitě v Glasgow univerzitním mechanikem.

3 V době od roku 1766 do 1774 působil Watt jako stavební inženýr, kdy dohlížel na nejrůznější stavby a výzkumy kanálů. V tuto dobu taky pokračoval ve svých experimentech, což mělo za následek objevy a vynálezy, mezi něž patří například dvojčinný parní stroj, odstředivý regulátor, setrvačník parního stroje, utěsnění pístu a další. Mezi Wattův objev patří také upřesnění fyzikálního pojmu práce. V roce 1774 vzniklo slavné partnerství s M. Boultonem z Birmighamu.Převedli v roce 1795 své obchody na syny, kteří založili v Birminghamu společnost SOHO FOUNDRY na výrobu kompletních motorů.

4 V roce 1763 byl Watt požádán, aby opravil parní stroj Tehdejší parní stroje byly nevýkonné a tak se James Watt rozhodl a sestrojil parní stroj - vlastní vylepšený model. Od roku 1769 se James Watt věnoval stavbě a zlepšování svých parních strojů a také dalším vynálezům. Watt byl odpůrcem využití parního stroje také pro silniční dopravu. Parní stroj stacionární parní stroj

5


Stáhnout ppt "1736-1819 Skotský mechanik,fyzik Zajímal se o různé přístroje a různé mechanické pomůcky W=1J Zemřel ve svém domě."

Podobné prezentace


Reklamy Google