Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_12_INOVACE_ , Otčenášek Mgr. Jan Křoustek

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_12_INOVACE_ , Otčenášek Mgr. Jan Křoustek"— Transkript prezentace:

1 VY_12_INOVACE_01.02.26, Otčenášek Mgr. Jan Křoustek
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu VY_12_INOVACE_ , Otčenášek Autor Mgr. Jan Křoustek Tematická oblast Učivo 4. ročníku oboru obchodník z ČJ Ročník 4. ročník Datum tvorby Anotace Materiál slouží k získání základních vědomostí o životě a tvorbě J. Otčenáška. Metodický pokyn Studenti si během promítání prezentace dělají poznámky do svých sešitů.

2 Jan Otčenášek ( – )

3 Jan Otčenášek Život Narozen 19. 11. 1924 v Praze.
Odmaturoval na obchodní akademii. Během 2. sv. války nasazen na práce v Německu a v továrně Avia Letňany. Koncem války se zapojil do ilegálního hnutí mládeže.

4 Jan Otčenášek Život Po 2. sv. válce nedokončil studia na FF UK
Prošel několika zaměstnáními a od roku 1960 působil jako spisovatel na volné noze. Od roku 1973 pracoval jako dramaturg Filmového studia Barrandov. Zemřel v Praze.

5 Jan Otčenášek Život Rodina – syn Jan Otčenášek, dramaturg, nyní šéfdramaturg vývoje programu ČT (pseudonym Petr Zikmund, pod nímž napsal či spolupracoval na několika známých seriálech, např. Hotel Herbich, Náhrdelník). Syn Štěpán Otčenášek – dramaturg (Divadlo Labyrint, Divadlo v Dlouhé) a divadelní historik.

6 Jan Otčenášek Dílo Publikoval v různých periodikách, např: Lidové noviny, Rudé právo, Květy. Budovatelská tematika: romány Plným krokem, Občan Brych – politický román z únorového převratu v roce Tématem je rozhodování váhavého intelektuála, zda přijmout či odmítnout poúnorovou situaci.

7 Jan Otčenášek Dílo Tematika okupace: novela Romeo, Julie a tma
román Kulhavý Orfeus – zobrazuje snahu mládeže aktivně se zapojit do odbojové činnosti, odhodlání nestát stranou v těžkých dobách okupace. Otčenášek vychází z vlastních zážitků při totálním nasazení. Milostná tematika: román Když v ráji pršelo drama Víkend uprostřed týdne

8 Jan Otčenášek Dílo podle svých próz psal scénáře k filmům, např.: Občan Brych (1958, režie O. Vávra) Romeo, Julie a tma (1959, režie J. Weiss). Je autorem (či spoluautorem) mnoha původních filmových scénářů, např: Lásky mezi kapkami deště (1979, režie K. Kachyňa). Pro Československou televizi psal hry a seriály, např.: seriál Byl jednou jeden dům.

9 Jan Otčenášek KONTROLNÍ OTÁZKY Kde se J. Otčenášek narodil?
Kde strávil J. Otčenášek 2. sv. válku? Doplňte název jeho novely – Romeo, Julie a … Jak se jmenuje román s tematikou okupace, v němž zobrazuje snahu mládeže aktivně se zapojit do odbojové činnosti?

10 Jan Otčenášek Seznam použitých zdrojů POLÁŠKOVÁ, T., MILOTOVÁ, D. (2005). Literatura – přehled středoškolského učiva. Třebíč: Nakladatelství Petra Velanová. 207 s. ISBN


Stáhnout ppt "VY_12_INOVACE_ , Otčenášek Mgr. Jan Křoustek"

Podobné prezentace


Reklamy Google