Edukátor – učitel TV Ondřej Mikeska. Kdo je to edukátor ?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evaluace v mateřské škole
Advertisements

KONFERENCE ASOCIACE ŘEDITELŮ GYMNÁZIÍ ČR - PŘEROV.
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Kariérové poradenství
Problémy spojené se zaváděním CLIL do škol:
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Vzdělávání a jeho kategorie
Pedagogické kompetence 6. října 2014 Caroline Kearney vedoucí manažerka projektů & analytička vzdělávání.
Dosavadní možnost studia učitelství Mgr. - odborné (s možností učitelské způsobilosti) – FF - učitelství (PdF, FTK, PřF)
Školní poradenské pracoviště
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Pracovní skupina Pracovní skupinu tvoří určitý počet osob na jednom pracovišti, kteří jsou spjatí společnou činností, vnitřní strukturou sociálních pozic.
PROFESNÍ STANDARD V PROFESIONALIZACI UČITELŮ ODBORNÝCH ŠKOL
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Kritická analýza různých přístupů k vyučování SH
Struktura výuky.
Střední škola umělecká a řemeslná PROJEKT EVA. 10 oblastí hodnocení: 1.Cíle a jejich dosahování, ŠVP, základní dokumenty 2.Vnitřní pravidla života ve.
MODERNÍ TRENDY V ŘÍZENÍ ŠKOL interaktivní program rozvoje pokročilých manažerských a personálních dovedností pro ředitele škol a školských zařízení a jejich.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
PLÁNOVÁNÍ CELOROČNÍ VÝUKOVÉ AKTIVITY UČITELE EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ
Projektová výuka. Úspěch projektu je závislý na dobrém naplánování a dobrém řízení v poměru 8:2.
Cíle studia didaktiky pedagogiky
Katedra didaktiky ekonomických předmětů VŠE v Praze DIDAKTICKÁ SLOŽKA STANDARDU UČITELE ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ Miloslav Rotport Kostelec nad Černými lesy 27.
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
Kvalitní škola – kritéria a indikátory hodnocení
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
Inovace pedagogických praxí na PdF MU: výzvy a očekávání
S OCIALIZACE DO PROFESE UČITELE Školní pedagogika Podzimní semestr 2014 Petra Černochová, Anna-Marie Malíková.
Přednáška č.1 Školský management Mgr. Jana Kratochvílová.
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
Faktory ovlivňující rozvoj pedagogických dovedností studentů Jana Stávková.
DIDAKTIKA FYZIKY I. 1 Fyzikální vzdělávání
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
Autodiagnostika učitele
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
Vendula Slámová Markéta Otáhalová Jitka Wagenknechtová
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
STANDARDIZACE PROFESNÍCH ČINNOSTÍ UČITELE Projekt MŠMT ČR pro rok 2008.
Psychologické disciplíny II. Část Aplikované. Jedná se o obory, které zkoumají určitou konkrétní oblast lidské činnosti z psychologických aspektů Jedná.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
HARTMANN partnerem ve vzdělávání profesionálů ve zdravotnictví
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Rozvoj týmové spolupráce prostřednictvím pohybových aktivit
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů
Zátěž a rizika povolání a optimismus učitele
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ A/ B/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Edukátor Profese učitele
Profese trenéra.
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Kurikulum: obsah školní edukace
Osobnost supervizora Jitka Navrátilová
První zkušenosti s evaluací
VIKBA32 Informační vzdělávání
KMT/DIZ1 Příprava na vyučování Příprava na vyučovací hodinu
Základní škola a mateřská škola ANGEL V Praze 12
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Pedagog.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Edukátor – učitel TV Ondřej Mikeska

Kdo je to edukátor ?

Edukátor je profesionál, který provádí edukaci (někoho vyučuje, vychovává, školí, zacvičuje, trénuje, atd.) (Průcha, 2002).

Učitelé patří do skupiny pedagogických pracovníků, společně s řediteli, zástupci ředitelů, pracovníky předškolních zařízení, základních škol, středních škol, speciálních škol, učilišť,atd. Profese učitele je velmi mnohotvárná a obnáší toho více, než je tomu u spoustu jiných zaměstnání … Profese učitele

Zvláštnosti učitelské profese profese učitele je pod stálou kontrolou veřejnosti a proto vyžaduje neustálou koncentraci a sebekontrolu rodiče jsou nadměrně kritičtí, protože si pro své děti přejí „to nejlepší“ - mnozí rodiče přenášejí zodpovědnost na učitele za své selhání veřejné mínění vytváří tlak na učitele (bývá činěn odpovědným i za věci, které nemůže ovlivnit – například školská politika státu) Střet dvou od sebe vzdálených generací: žáci x edukátor Feminizace školství: Patříme mezi země s největším zastoupením žen v roli učitele (MŠ 98%, ZŠ 1. stupeň 94%, 2. stupeň 75%, gymnázia 67%, SOŠ 60%, SOU 57%, VŠ 31%)

je kolektivní – každý učitel je více či méně závislý na ostatních učitelích a spolupráci s nimi, zároveň je ale „osamocený“, protože řadu rozhodnutí činí sám, v kontextu okamžité situace, bez možnosti konzultace nebo delšího rozhodování mnohost rolí – učitel vystupuje v různých sociálních rolích, například jako rádce, pomocník, poučovatel, znalec, ten kdo neustále hodnotí, „soudce“, „rozhodčí“. z mnohosti rolí vyplývá následně „mnohost očekávání“ od žáků, rodičů, nadřízených, veřejnosti, která může být příčinou vnitřního konfliktu učitele časová zátěž: je často veřejností nesprávně vnímána, nejde totiž jen o přímou výuku, ale i další povinné a časově náročné činnosti, jako je příprava na výuku, kontrola prací žáků, administrativa atd. (Urbánek 2005).

Profesní kompetence Být dobrým učitelem neznamená jen mít pozitivní vztah k profesi, ale především disponovat profesionálními kompetencemi. Profesní kompetence se budují postupně v průběhu profesní dráhy.

K profesním kompetencím učitele patří: teoretická příprava Zkušenosti (získané na praxích a v samotné profesi) Profesionální prostředí (působení učitelského sboru a vedení školy) Přizpůsobováním se změnám ve školství Sebepoznáním (hodnocení vlastních výsledků, hospitace)

Dělení profesních kompetencí: Osobnostní předpoklady: osobní zodpovědnost, tvořivost, schopnost řešit problémy, kriticky myslet, schopnost týmové spolupráce, atd. Podstatná je také profesionalita chování. Jedním z aspektů profesionality je autorita u žáků i u jejich rodičů a rovněž u kolegů ve sboru. Rozlišujeme 2 typy autorit: formální a přirozená Odborné předpoklady: vztahují se k danému předmětu a k pedagogické práci učitele. Odborné předpoklady zahrnují vědomosti, dovednosti a postoje (Fialová, 2010)

Vlastnosti učitele Vlastnosti reflexivní Emociální stabilita učitele Přiměřenost sebepojetí učitele Vyšší potřeba kontroly Pedagogická komunikace Životní situace mimo pracoviště = To vše ovlivňuje atmosféru, klima třídy. To pak může být buď pozitivní nebo negativní

Profesní znalosti a pedagogické dovednosti Podstatu profesionality učitele tvoří profesní znalosti, jako teoretický základ vyučování a pedagogické dovednosti. K propojení znalostní a dovedností dochází při řešení pedagogických situací. (Švec, 2007 in Dytrtová, Krhutová, 2009)

Profesní znalosti Zahrnují stránku vědomostní, dovednostní, zkušenostní, atd. Dále zahrnují znalosti obsahu vyučovacího předmětu, znalosti obecně pedagogické, didaktické, psychologické, znalosti kurikulárních dokumentů, školského systému, znalosti žáků i znalosti sociokulturního kontextu

Janík (2007) roztřídil znalosti učitele na: znalosti obecné didaktiky – metody vyučování, struktura vyučování a řízení práce žáků V oboru TV patří k didaktickým předpokladům:  umět stručně a jasně vysvětlit učivo  umět v učivu problémy vyčlenit, ty pak objasnit  volit efektivní metodické řady nácviku, nácvik zjednodušovat, upevňování vědomostí a dovedností uskutečňovat v přiměřeně ztížených podmínkách  vhodně žáky motivovat znalosti kurikula znalosti kontextu – znalosti podmínek vzdělávání v daném státě, regionu apod. znalosti sebe sama – znalosti vlastních dispozic, hodnot, slabých i silných stránek osobnosti

Vašutová (2004) dělí znalosti na: kauzální – znalosti vztahů mezi vyučováním a učením, znalosti procesů a jejich podstaty normativní – znalost cílů vzdělávání jako standardů empirické - vznikající na základě zkušeností a jejich reflexe předmětové – obsahové všeobecné – týkají se všeobecného rozhledu učitele

Pedagogické dovednosti V literatuře bývají popisovány jako účelná a cílená činnost učitele, zaměřená na řešení pedagogických situací Získávání pedagogických dovedností probíhá v podstatě celý život učitele Dle Švece (2002) probíhá získávání dovedností zpočátku skrytě při osvojování teorie, prožitků a získávání zkušeností z prvních náslechů, hospitací a ze svých pedagogických pokusů. Velkou úlohu hraje sebereflexe a sebehodnocení

Dělení pedagogických dovedností: Dovednosti, týkající se plánování a přípravy vyučovací jednotky Dovednosti, týkající se vlastní organizace a realizace vyučování Dovednosti, týkající se diagnózy a hodnocení výkonu žáků, jako výsledku jejich učení Dovednosti, týkající se sebehodnocení učitele Jednotlivé dovednosti na sebe nejen navazují, ale rovněž se prolínají a ovlivňují. Efektivita práce učitele je do značné míry závislá právě na jeho pedagogických dovednostech

Děkuji za Pozornost