Podpora emo č ní inteligence u d ě tí mladšího školního v ě ku – preventivní program Druhý krok Etel Smékalová, Kateřina Lerchová Katedra psychologie FF.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

CLIL Content and Language Integrated Learning
Cílené rozvíjení čtenářské gramotnosti ve výuce na 2. stupni ZŠ
V ÝROČNÍ ZPRÁVA OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ ABC Rok 2012.
Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Závěrečná konference 16.
Fórum prevence dětské nadváhy a obezity Hana Zamrazilová Školní stravování 2014, Praha, 20.–
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
PORADENSKÉ PRACOVIŠTĚ POMÁHÁ INKLUZÍVNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ ZÁKLADNÍ ŠKOLY.
Role supervize v bilanční diagnostice BDg z pohledu poradce pro dospívající z dětských domovů Tento projekt je financován z ESF a státního rozpočtu ČR.
PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Vypracovala Mgr
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
INKLUZÍVNÍ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ SE SVP
Předškolní péče na Islandu Jónína Konradsdottir, ředitelka MŠ.
METODICKÁ DOPORUČENÍ K ZAČLEŇOVÁNÍ ŽÁKŮ-CIZINCŮ DO VÝUKY
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Programy dlouhodobé primární prevence Agentura pro občany Sídliště Za Stadionem 1358, Kyjov.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Zpracovala: Simona Hyková
Komunitní a otevřená škola
Logopedická třída MOTÝLCI
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
P-CENTRUM, SPOLEK CENTRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE Nabídka služeb
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
WOSA – výchovou a vzděláváním k občanské společnosti, reg. čís. CZ.1.07/1.1.32/ Žadatel: Sdružení obcí Sedlčanska Projektový manažer:Štěpánka Barešová.
EU peníze středním školám. Šablony Šablony – unikátní systém podávání žádostí o EU dotace Není nikde jinde v EU Velmi jednoduchý způsob - školy mají minimum.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témata mezipředmětových vztahů Praha, 1. února.
VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ POTŘEB MATEŘSKÝCH ŠKOL A ZÁKLADNÍCH ŠKOL pro ORP ŠUMPER Mgr. Ivana Hanáková.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
Nová šetření výskytu a podob šikany Centrum sociálních služeb Praha – Pražské centrum primární prevence.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Prezentace výsledků projektu Centrum občanského vzdělávání CZ.1.07/1.2.00/
OVĚŘENÍ EFEKTIVITY FIE U ROMSKÝCH DĚTÍ PhDr. Anna Páchová, Ph.D. Katedra psychologie Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy.
Lidé s mentálním postižením jako cílová skupina sociálních služeb.
2. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán (MAP) rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav CZ /0.0/0.0/15_005/ Základní škola Zbýšov,
DATUM / PŘEDNÁŠEJÍCÍNÁZEV KONFERENCE – KRÁTCE / MÍSTO KONFERENCE Druhý krok Preventivní program pro rozvoj sociálně-emocionálních kompetencí Bc. Kateřina.
Naše zařízení a služby o Terapeutická komunita ADVAITA v Nové Vsi o Centrum ambulantních služeb v Liberci o Program ambulantního poradenství o Doléčovací.
Projekt Etická výchova na ZŠ nám. Curieových v Praze.
Projekt Rozvoj školských poradenských pracovišť v číslech Analýza měsíčních výkazů o činnosti školních psychologů/speciálních pedagogů a pracovníků Poradenské.
Tisková konference k pětiletému výročí zavedení EtV jako DVO.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
VŠICHNI MÁME STEJNOU CESTU
Příjemce podpory: TRIALOG
Setkání zpracovatelů MAP ve Středočeském kraji
Požadavky RVP PV Úloha diagnostiky při sledování
Požadavky RVP PV Úloha diagnostiky při sledování
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Místní akční plány rozvoje vzdělávání
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
Konflikt, koření života
Waldorfská škola Olomouc.
Š A B L O N Y II.
Základní škola. Základní škola a Mateřská škola, Nová Ves, okres Liberec, příspěvková organizace.
Vzorový projekt pro ZŠ.
Kariérové poradenství a podnikavost
Mgr. Veronika Dembická, DiS.
Vzorový projekt pro gymnázia
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Školní vzdělávací program
Rodičovství biologické a pěstounské
Vzorový projekt pro ZŠ.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Podpora emo č ní inteligence u d ě tí mladšího školního v ě ku – preventivní program Druhý krok Etel Smékalová, Kateřina Lerchová Katedra psychologie FF UP Olomouc

Šance na pohodu ve škole Pro spokojený a úspěšný život je vysoce důležitá emoční inteligence člověka. Škola je prostorem, ve kterém se děti nejen dozvídají nové věci, ale kde také získávají návyky a postoje samy k sobě, k druhým a ke společnosti. Děti se potřebují dozvídat, jak žít, jak být dobrým a spokojeným člověkem ve svém životě. Učí se děti ve škole také něčemu takovému?

Z čeho vycházíme – troška teorie Pojem emoční inteligence je v poslední době nahrazován pojmem sociálně emocionální kompetence, který v kontextu učení lépe vystihuje, oč jde. Jde o komplex znalostí, dovedností a postojů v sociálně emocionální oblasti, např. -dovednost rozumět emocím svým i druhých lidí -dovednost své emoce regulovat -rozumět vztahovým situacím a umět je řešit -posoudit v etických situacích, co je správné a podle toho jednat Tyto kompetence souvisí s hodnotami a postoji, které utvářejí naši společnost, její klima a její směřování. Jde tedy o velmi důležitou součást rozvoje člověka, na které se spolupodílí kromě rodiny také škola.

Sociálně-emocionální kompetence SEL Regulace sebe sama Sebe- uvědomování Morální jednání Vztahové dovednosti Sociální vědomí

Sociálně emocionální učení (SEL) Sociálně-emocionální kompetence můžeme rozvíjet prostřednictvím tzv. sociálně-emocionálního učení, které je definováno jako: „ …proces, prostřednictvím něhož si děti i dospělí osvojují a učí se efektivně využívat znalosti, postoje a dovednosti nezbytné pro pochopení a ovládání emocí, vytváření a dosahování pozitivních cílů, prožívání empatie vůči druhým, vytváření a udržování pozitivních vztahů a provádění zodpovědných rozhodnutí“. Více o tomto konceptu je možné nalézt například na stránkách

Sociálně-emocionální učení (dle CASEL) KONFERENCE ČASP: Moc emocí, Praha SEL Self- Management Self- Awareness Responsible Decision- Making Relationship Skills Social Awareness „Sebeuvědomování“ Rozpoznání vlastních emocí Porozumění vlivu emocí na vlastní chování „Sebeuvědomování“ Rozpoznání vlastních emocí Porozumění vlivu emocí na vlastní chování „Sebeřízení“ Regulování vlastních emocí, myšlenek a chování v různých situacích „Sebeřízení“ Regulování vlastních emocí, myšlenek a chování v různých situacích „Sociální cítění“ Empatie Porozumění etickým a sociálním normám Uvědomování si sociálních vlivů a sociální opory „Sociální cítění“ Empatie Porozumění etickým a sociálním normám Uvědomování si sociálních vlivů a sociální opory „Vztahové dovednosti“ Udržování zdravých vztahů „Vztahové dovednosti“ Udržování zdravých vztahů „Zodpovědné jednání“ Konstruktivní a respektující rozhodování „Zodpovědné jednání“ Konstruktivní a respektující rozhodování

SEL a emoční inteligence sebeuvědomování sebeřízení sociální cítění vztahové dovednosti zodpovědné jednání vnímání, posuzování a vyjadřování emocí emoční podpora myšlení porozumění emocím promyšlená regulace emocí

SEL a klíčové kompetence sebeuvědomování sebeřízení sociální cítění vztahové dovednosti zodpovědné jednání k řešení problémů komunikativní sociální a personální k učení občanské pracovní

Podobně… Podpora emočního rozvoje žáků Socioemoční učení Rozvíjení emoční inteligence Výchova charakteru Výchova k hodnotám Citová a emocionální výchova Etická výchova „soft skills“

Proč SEL?* Podporuje: sociální dovednosti pozitivní sebepojetí školní prospěch duševní zdraví prosociální chování Snižuje: antisociální chování závislosti *Sklad, Diekstra, Ritter, Ben, & Gravesteijn (2012)

SEL v systému prevence nespecifická primární prevence „programy kultivující dovednosti pro život“ sebeřízení + sociální dovednosti

Efektivní programy SEL* *Durlaka, Weissberga, & Pachana (2010) 1.Sequenced – sekvenční, systematický 2.Active – aktivní zapojení žáků 3.Focused – zaměřené na rozvoj sociálních a osobnostních schopností 4.Explicit – explicitní + Názornost

Představení programu Druhý krok „Laskavý, lidský a podporující program. “ První verze programu vznikla již v 80. letech pod názvem Second Step. Jejím tvůrcem je americká organizace Committee for Children, která sídlí v Seattlu. Existuje více verzí programu pro různé věkové skupiny dětí – od dětí v mateřských školách až po středoškoláky. Naše působení se zaměřuje na verzi pro děti na 1. stupni ZŠ V blízkém výhledu je také práce s verzí Druhého kroku pro mateřské školy.

Základní cíle programu Druhý krok Rozvíjet empatii u dětí. Pochopit svoje emoce a umět o nich mluvit je u dětí prvním krokem k pochopení pocitů druhých lidí a vcítění se do jejich situace. Snížit agresi a agresivitu na školách. Šikanování mezi spolužáky či útoky na učitele se v současnosti stávají téměř běžnou součástí života našich dětí. Tomuto negativnímu trendu se snažíme zabránit právě systematickou prací s dětmi, jejich emocemi, sociálními kompetencemi a morálně správným řešením problémových situací. Zvýšit toleranci k odlišnostem ve školách. Intolerance mezi žáky postupně narůstá. Prvotní příznaky lze pozorovat už na prvním stupni ZŠ, proto je potřebné začít pracovat s dětmi o hodně dříve, rozvíjet už v předškolním a mladším školním věku jejich toleranci k fyzickým, psychickým i sociálním odlišnostem. Zlepšit spolupráci školy a rodiny. Současnou úlohou učitele není jen vzdělávání dětí, ale i jejich výchova. Stanovení pravidel spolupráce se žáky, ale i s jejich rodiči a spolupodílení se na práci s tímto programem má vliv na život dětí ve třídě i mimo školní lavice. Prevence. Čím dříve začneme s dětmi pracovat, tím dříve usměrníme negativní chování na školách a podpoříme zdravý rozvoj jejich osobnosti.

Práce s programem Druhý krok Lekce programu Druhý krok může vést proškolený učitel, školní psycholog, školní speciální pedagog či jiný pedagogický pracovník. Kurz pro práci s programem v současnosti nabízí Institut celoživotního vzdělávání Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Práci s programem Druhý krok je potřeba věnovat zhruba minut každý týden (takto je práce naplánována zhruba na jeden rok) Časové rozvržení je ovšem poměrně flexibilní a lze je přizpůsobit požadavkům školy či spíše třídy. Poradenským pracovníkům mohou být karty Druhého kroku nápomocny při diagnostice či intervenci.

Výhody práce s programem Druhý krok Metodická podpora - lekce programu Druhý krok může vést proškolený učitel, školní psycholog, školní speciální pedagog či jiný pedagogický pracovník. Návaznost a dlouhodobost - Práci s programem Druhý krok je potřeba věnovat zhruba minut každý týden (takto je práce naplánována zhruba na jeden rok). Možnost přizpůsobení - časové rozvržení je ovšem poměrně flexibilní a lze je přizpůsobit požadavkům školy či spíše třídy. Využití v poradenství - poradenským pracovníkům mohou být karty Druhého kroku nápomocny při diagnostice či intervenci.

Z historie programu Druhý krok Od doby vzniku se program Druhý krok používá v mnoha zemích po celém světě. Poté, co se rozšířil v USA a v Kanadě, se ujal také v Evropě – nyní je rozšířen v severských zemích, v Německu, Rakousku, Švýcarsku, Velké Británii, Lotyšsku, Estonsku a Turecku. Mimo Evropu se k používání Druhého kroku hlásí Chile a Brazílie, Mexiko, Irák, Japonsko, Austrálie a Nový Zéland. Nám nejbližší země, v níž se používá Druhý krok, je Slovensko. Sdružení Profkreatis plus je držitelem licence pro SR a ČR. Jeho původní název byl Srdce na dlani. O programu Druhý krok jsme se dozvěděli poprvé v roce 2011 od profesorky Evy Gajdošové z organizace Profkreatis - workshop o školní psychologii na Katedře psychologie FF UP.

Cesta k „vykročení“ Druhého kroku v ČR nebyla jednoduchá, potřebovali jsme vzdělávání v programu Druhý krok přenést na naše území V březnu 2015 – trojice olomouckých psycholožek získala certifikáty ke vzdělávání v programu Druhý krok V květnu tatáž trojice založila spolek ŠPAS s hlavním záměrem podporovat šíření a výzkum programu Druhý krok

Důležité kroky Červen příspěvek z Olomouckého krajského úřadu na zakoupení několika výukových sad - využity pro první pilotní výzkum a začátek šíření programu Jaro malý studentský grant Katedry psychologie FF UP – díky němu proběhlo koncem srpna školení první skupiny učitelů a školních psychologů Propagace programu - účast na mnoha konferencích, článek v časopisu Prevence, odborný článek přijat do recenzního řízení do časopisu Adiktologie Leden školení k programu Druhý krok – další termíny květen a září 2016 Únor 2016 – další studentský Katedry psychologie FF UP - tentokrát na výzkum efektivity programu druhý krok Září 2015 – únor 2016 – pilotní výzkum efektivity Druhého kroku

Pilotní školy v olomouckém kraji Od začátku školního roku 2015/16 je program zaveden na pěti pilotních základních školách v Olomouci a nejbližším okolí. Konkrétně se jedná o tyto školy: Základní škola Olomouc, Zeyerova; Základní škola a Mateřská škola Horka nad Moravou; Základní škola a Mateřská škola Olomouc, Demlova; Základní škola a Mateřská škola Těšetice; Základní škola Štěpánov (více informací viz dále)

Pilotní výzkum efektivity Druhého kroku Design výzkumu: Výzkum proběhl na 4 školách – dvě experimentální ZŠ a dvě kontrolní ZŠ - formou pretestu a posttestu Výzkumná metoda – metoda IDS pro děti let – individuální šetření částí SEK (4 subtesty) Celkem se účastnilo 66 žáků - 34 ES, 32 KS (pretest původně 88), prům.věk 8,11 (2.třída) Pretest v září 2015, posttest únor 2016 Kontrolní školy ZŠ Senice na Hané a ZŠ Řezníčkova – děkujeme!

Nejdůležitější výsledky pilotního výzkumu Hypotéza, že žáci po absolvování programu Druhý krok dosahují vyššího celkového skóru sociálně-emocionálních kompetencí IDS než kontrolní skupina, byla přijata.

Analýza výsledků Subtest č Rozpoznávání emocí - zlepšení v rozpoznávání emoce překvapení, ale ne stat.významné Subtest č.12 - Regulace emocí – největší zlepšení je u regulace vzteku Subtest č.13 - Porozumění sociálním situacím Subtest č.14 - Sociálně-kompetentní jednání – zlepšení u ES v problematické položce „setkání s potenciálním útočníkem“

Poučení z pilotního výzkumu Větší výzkumný soubor Více proškolených učitelů Dlouhodobá příprava Opakované šetření Zaměření na více oblastí vlivu Vhodné výzkumné metody pro hromadné šetření

Přehled o pilotních školách Ve kt. ročnících pracujete s 2K? ve kt.třídě se nejlíp se daří Kdo pracuje s 2K? Je přít. TU?Byli rodiče seznámeni s 2K? Reakce? Kolik lidí na škole pracuje s 2K? Kombinujete 2K s jinými technikami? Ve kt.třídách využiteje 2K v příšt.roce? ZŠ Štěpánov 2., 3. a 4.třídách 2.tř.ŠP a 2 uč. Ano,ale neúčastní sebyli informováni 3(1 ŠP a 2 učitelky) kniha Děti a emoce, relax.techniky, muzikoterapie opět s 2.třídou ZŠ Těšeticev 1. a ve 4.ve 4.třídě2 TU byli informováni, reagují pozitivně, daří se předcházet konfliktům u žáků 3 učitelky pouze v 1.tř.Emušáci ve 2.třídě, ve 4. a 5.třídě. ZŠ Horka n.M.2. a 3.třída2.třídaŠP ANO- aktivně,metod vedení učitelky ukázk.hodina, spokojenost1 ŠPKočičí zahrada opět s 2.třídou ZŠ Demlovav 1.třídě ŠPANO ano, reagují dobře, že někdo takto se žáky pracuje1 ŠPne4.nebo 5.třída ZŠ Zeyerovave 2.třídě ŠP a TU ANO, úzce spolupracuje byli informováni, reagují pozitivně, děti o tom doma mluví 1 ŠP a 1 uč. Emotikony, pracovní sešity, výtvarné techniky, relaxace s pohádkou2. a 3.třída

Ve kterých třídách a kdo pracuje na pilotních školách s programem Druhý krok? Na experimentálních školách pracují s programem školní psycholožky, a to ve 2.třídách, přitom je přítomna třídní učitelka. Na obou školách jsou vyškoleny ještě učitelky, které ale soustavně s programem nepracují. Na ostatních školách se s programem pracuje v 1., i 4. třídě, není shoda v tom, kde se daří nejlépe (uváděny jsou 1., 2. a 4.) Na jedné škole pracuje s programem pouze školní psycholožka, a to v 1.třídě. Na jedné škole jsou vyškoleny dvě učitelky a paní ředitelka, učitelky s programem pracuje – jedna v 1. a jedna ve 4.třídě

Práce s rodiči Na všech školách byli rodiče informováni, na jedné měli možnost se zúčastnit ukázkové hodiny Ze 4 škol je pozitivní odezva – spokojenost s tím, že se žákům v tomto programu věnují, že se lépe daří předcházet konfliktům, snižuje agresivita, velký zájem o pokračování Negativní reakce žádné

Kombinace Druhého kroku s jinými preventivními metodami a postupy V experimentálních třídách jsou využívány také relax.techniky, muzikoterapie a kniha Děti a emoce, emotikony, výtvarné techniky a prtacovní sešity V dalších školách se používají také Emušáci a Kočičí zahrada…

Sdílení zkušeností účastníků 2.běhu kurzu po třech měsících Zkušenosti od školních psycholožek – – školní psycholožka pracuje ve více třídách, při větším počtu tříd je to příliš náročné, lepší je začínat s jednou či dvěma třídami – školní psycholožce se nedaří zapojovat do hodin s 2K třídní učitelky, od ostatních dostala různé podněty, aby to nevzdávala Zařízení pro NRP – práce s Druhým krokem obtížná – jiné podmínky než ve škole, potřeba přizpůsobit, nedaří se nastavit pravidla pro práci s 2K Zkušenost školní speciální pedagožky (Severočeský kraj) - pracuje s více třídami, vždy trvá na přítomnosti TU – daří se jí to, je důrazná v nastavování pravidel, Druhý krok kombinuje s dalšími metodickými pomůckami - Pracovní listy z Etické výchovy, Kočičí zahrada, Emušáci Zkušenost poradenského psychologa – zkoušel pracovat s 2K u dětí s mentálním postižením – také obtíže při nastavování pravidel – ale důležitá zkušenost – nevzdává to

Současnost a blízká budoucnost Druhého kroku v ČR Studentské výzkumné aktivity na katedře psychologie FF UP (DP, BP, disertace) Podán grant u MŠMT - propagace a šíření Druhého kroku Spolupráce s organizací Profkreatis plus Překlad programu Druhý krok pro MŠ, hledání dalších kapacit, šíření Druhého kroku také v MŠ Propojování šíření Druhého kroku s dalšími aktivitami spolku ŠPAS

Pro zájemce o zavedení programu DRUHÝ KROK? 1. Prostudovat webové stránky - bližší informace k programu i k zapojení do něj 2. Absolvovat výcvik - nezbytný pro práci s programem - další běh proběhne přihlašování 3. Pořídit si programovou sadu - informace na Pořízení programové sady je pro jednotlivé školy finančně náročné, je potřeba získat externí finanční podporu… (číhání na granty ) nebo se zapojit do výzkumu Katedry psychologie …

Vzdálenější budoucnost Pokračování ve výzkumu efektivity – prokázání vlivu Druhého kroku na žáky a žákovské kolektivy v ZŠ a MŠ. Větší propagace Druhého kroku a dalších způsobů zlepšování klimatu na školách. Zaměření nabídky také na učitele. Zlepšení pohody ve školách

Děkuji za pozornost