Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0969 Název školyGymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiáluVY_52_INOVACE_PR_3E_KUT_15_NASZIVOTNISTYL.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lidské zdraví a potrava - pokračování
Advertisements

Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
ZDRAVÍ 6. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_2.18 TEMATICKÁ OBLAST: Vybraná témata z teorie tělesné kultury Zdravý životní styl. TYP: DUM výkladový Předmět: TVZ.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Název Výživová pyramida
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
Autor: Mgr. Helena Koždoňová
Příprava stravy v rodině
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_14_OSVZ_ZSVb Anotace: Seznámit žáky se základy zdravého životního.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_10
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
05.1 Péče o tělo, hygiena v dospívání
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
Péče o zdraví 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Teorie a metod. výchovy ke zdraví 2
Návykové látky, závislosti. VY_32_INOVACE _25_NÁVYKOVÉ LÁTKY, ZÁVISLOSTI_PŘÍRODOPIS_HLAVOVÁ Anotace Výukový materiál prostřednictvím ICT napomáhá k inovaci.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_03.
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Definice, základní pojmy
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
ENZYMY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_14_26.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Zásady zdravé výživy Autor: Bc. Balonová Soňa. Výživa – patří k důležitým činitelům, které ovlivňují zdraví člověka. Způsob stravování je nedílnou součástí.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Č LOVĚK A JEHO PROSTŘEDÍ Životní podmínky člověka.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_20_PŘÍRODOPIS.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Jak překonat únavu VY_32_INOVACE_16_36.  Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace  Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ 
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
P YRAMIDA VÝŽIVY Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Zdravý životní styl Mgr. Prchalová Zdeňka SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná Určeno pro 7. tř. ZŠS.
PÉČE O ZDRAVÍ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Pravidelný pitný režim! Pohyb na čerstvém vzduchu!
Věcné učení Žijeme zdravě, škodlivost drog, alkoholu, cigaret
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_32 _INOVACE_15_11_osobní hygiena 3
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Žít zdravě Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Přiřaď vitamíny Zdraví.
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_III.Vu_ZDRAVÁ.
AUTOR: Blanka Petlánová
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_17
Drogy Co je droga, účinky drog, druhy drog
Transkript prezentace:

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiáluVY_52_INOVACE_PR_3E_KUT_15_NASZIVOTNISTYL AutorMgr. Barbora Kutilová Tematický okruhEnvironmentální výchova Ročníktercie víceletých gymnázií, 8. ročník ZŠ Datum tvorbyprosinec 2013 AnotaceUčební materiál předkládá vyučujícím přírodopisu různá témata pro diskuzi se žáky o životním stylu v dnešní době. Metodický pokynMateriál je využitelný jako prezentace při frontální výuce, ke skupinové výuce i k procvičování učiva přírodopisu na nižším stupni víceletých gymnázií a na 2. stupni základních škol. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora. DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Náš životní styl

Metodický pokyn: Digitální učební materiál nabízí vyučujícím možnost, jak na základě rozmanitých úloh zpestřit výuku a zároveň objasnit, procvičit a upevnit učivo. Zábavnou a soutěžní formou rozvíjí u žáků schopnost získávat, zpracovávat a vyhodnocovat nové informace a prezentovat je před ostatními. Žáci mohou pracovat jednotlivě nebo ve skupinách, v nichž se učí spolupracovat a zároveň zaujmout a obhájit vlastní postoj. Při řešení úloh je doporučováno umožnit žákům pracovat s internetem. Materiál je také možné využít pro odlehčení výuky vytištěný jako pracovní listy, kdy žáci pracují s textem (pojmy) a s obrázky (poznávání zástupců rostlin a živočichů) a tím zúročí znalosti z předchozí výuky přírodopisu.

Náš životní styl Zdraví člověka závisí z 80% na jeho životním stylu. Vlivy působící na náš životní styl: 1. prostředí, v něm žijeme + čisté životní prostředí, kvalitní potraviny a voda, dostatečná hygiena, vhodné sociální zázemí - znečištěné ovzduší, nebezpečné chemikálie, nadměrný hluk, přírodní nebezpečí

2. způsob stravování a pitný režim + zdravá a vyvážená strava, dostatek vhodných tekutin, správné stravovací návyky - malý/nadměrný/nepravidelný přísun potravy, nezdravá strava, nedodržování pitného režimu, nedostatek vlákniny, vitamínů

3. pracovní vypětí a stres, relaxace + pravidelný denní režim, dostatek času pro relaxaci (různé aktivity, zejm. pohyb na čerstvém vzduchu), kvalitní spánek - hektický způsob života, stres, únava (užívání povzbuzujících a návykových látek)

4. životní postoj + pozitivní myšlení, psychická pohoda, pevné sociální vazby v rodině, zdravé vztahy ve škole, v práci - strach, deprese, ztráta životního elánu, negativismus, nezodpovědnost k sobě a k okolí

5. chudoba - přímá úměra s horšími podmínkami pro život (špatné sociální zázemí, vyčlenění ze společnosti, nedostatek financí na nákup kvalitních potravin, na lepší zdravotní péči, ztráta naděje na zlepšení situace)

I.Úkoly pro skupinovou práci - 5 pracovních skupin, v nichž žáci pracují s internetem, diskutují, závěrem zástupce skupiny přednese návrhy ostatním skupinám 1. Navrhněte, jak by mělo vypadat efektivní trávení volného času. 2. Objasněte, v čem spočívá správný pitný režim. 3. Navrhněte, jak je možné posilovat obranyschopnost organismu. 4. Zjistěte, které pohybové aktivity patří mezi nejvhodnější. 5. Navrhněte, jak si udržet psychickou rovnováhu a duševní svěžest po celý život.

I. řešení 1. Navrhněte, jak by mělo vypadat efektivní trávení volného času. - četba knih, poslech hudby, meditace, záliby, domácí práce, sport, setkávání s lidmi, pobyt v přírodě Objasněte, v čem spočívá správný pitný režim. - čistá voda, ovocné čaje, minerální voda, ovocné šťávy, množství závisí na věku, ročním období a fyzické námaze, cca 2-3 litry tekutin denně 3. Navrhněte, jak je možné posilovat obranyschopnost organismu. - očkování, dostatek vitamínů a minerálů v potravě, častý pohyb na čerstvém vzduchu, otužování… 4. Zjistěte, které pohybové aktivity patří mezi nejvhodnější. - pěší turistika, plavání, jízda na kole, běh na lyžích, běžná fyzická námaha při práci a domácích činnostech… 5. Navrhněte, jak si udržet psychickou rovnováhu a duševní svěžest po celý život. - udržovat přátelství s dobrými lidmi, neustále se vzdělávat, vyhledávat nové informace, ctít životní optimismus – veselá mysl=půl zdraví…

II.Potravinová pyramida - k číslům 1-5 v pyramidě přiřaď správně příslušné typy potravin - práce pro jednotlivce, možné zadat ve třídě jako soutěžní úkol A: zelenina B: maso, vejce, ořechy, luštěniny C: obiloviny, brambory, rýže, těstoviny, pečivo D: sladkosti E: mléko, jogurty, sýry F: ovoce

II.řešení 1.C obiloviny, brambory, rýže, těstoviny, pečivo 2.A zelenina 3.F ovoce 4.E mléko, jogurty, sýry 5.B maso, vejce, ořechy, luštěniny 6.D sladkosti

III.Úkoly pro skupinovou práci - vyhledejte význam pojmu na internetu, objasněte ho ostatním a posuďte jeho souvislost s naším životním stylem a jeho vliv na zdraví člověka - 3 pracovní skupiny, v nichž žáci vyhledávají informace o zadaném pojmu na internetu, posuzují jeho souvislost s naším životním stylem a jeho vliv na zdraví člověka, závěrem zástupce skupiny seznámí ostatní ze zjištěnými informacemi - možné zadat žákům také jako domácí úkol 1.STRES 2.IMUNITA 3.RELAXACE

III.řešení 1.STRES je reakce organismu na mimořádně zátěžové situace. 2.IMUNITA označuje schopnost organismu bránit se proti vlivům pocházejícím z vnějšího i vnitřního prostředí. 3.RELAXACE znamená uvolnění. Působí proti psychickému i tělesnému napětí a přepínání.

IV.Doplňovačka - poznej a pojmenuj rostlinu na obrázku a podle uvedeného čísla doplň příslušné písmeno do tajenky (1) 2. (2) 5. (1) 4. (2) 3. (1) 7. (1) 6. (2)

IV.řešení - diskuse se žáky o vlivu látky (= tajenka) na náš životní styl a na zdraví člověka (1) narcis N 2. (2) divizna I 3. (1) kosatec K 4. (2) modřín O 5. (1) tis T 6. (2) lišejník I 7. (1) náprstník N N I K O T I N

V.Doplňovačka - poznej a pojmenuj živočichy na obrázcích a sestav tajenku z prvních písmen jejich názvů Obr. 1 Obr. 2 Obr. 3

Obr. 4 a 7 Obr. 5 Obr. 6 Obr. 8 Obr. 9 Obr. 10

V.řešení - poznej a pojmenuj živočichy na obrázcích a sestav tajenku z prvních písmen jejich názvů - diskuse se žáky o vlivu látky (= tajenka) na náš životní styl a na zdraví člověka Obr. 1 chameleon CH Obr. 2 okoun O Obr. 3 lasice L Obr. 4 emu E Obr. 5 slimák S Obr. 6 tetřev T Obr. 7 emu E Obr. 8 rejnok R Obr. 9 orel O Obr. 10 lachtan L CH O L E S T E R O L

VI.Křížovka - do křížovky vepiš příslušné pojmy podle legendy a přečti tajenku ↓ smrtelný virus hormon slinivky břišní přenosná nákaza 1. prst kost v páteři orgán zraku vnější ucho

VI.řešení - diskuse se žáky o souvislosti choroby (= tajenka) s naším životním stylem, o příčinách vzniku a možnostech prevence ↓ smrtelný virus hormon slinivky břišní přenosná nákaza 1. prst kost v páteři orgán zraku vnější ucho H I V INZULÍN INFEKCE PALEC OBRATEL OKO BOLTEC

VII. Skrývačka - najdi v následující větě látku pro člověka nebezpečnou, popiš její vliv na lidské zdraví a na životní styl, zdůrazni hrozbu vzniku závislosti Velmi dlouho jsem váhal, koho Lence do skupiny doporučit.

VII. řešení - diskuse se žáky o příčinách vzniku závislosti na alkoholu, o jejích projevech a důsledcích, o možnostech prevence a léčby, o naději na změnu životního stylu Velmi dlouho jsem váhal, koho Lence do skupiny doporučit. ALKOHOL

VIII. Skrývačka - přeházením písmen poskládej název choroby, objasni její příčiny vyplývající z našeho životního stylu, zdůrazni její nebezpečí pro lidské zdraví a navrhni možnosti prevence a léčby I B A T O Z E

VIII. řešení - diskuse se žáky o příčinách vzniku obezity, o jejích příznacích a důsledcích, o možnostech prevence a léčby, o naději na změnu životního stylu I B A T O Z E O B E Z I T A

Zdroje: Zdroje obrázků : IV. Obr. 1: Obr. 2: Obr. 3: Obr. 4: Obr. 5: Obr. 6: Obr. 7: V. Obr. 1: Obr. 2: Obr. 3: Obr. 4, 7: Obr. 5: Obr. 6: Obr. 8: Obr. 9: Obr. 10: Zbývající obrázky v tomto materiálu jsou kliparty dostupné pod licencí Microsoft Office 2010 na

Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízeních. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Toto dílo je k dispozici pod licencí Cc BY-SA. Zdroje pro text :