Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, 348 02, příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lidské zdraví a potrava - pokračování
Advertisements

VÝŽIVA – základní složky potravy
VÝŽIVOVÁ HODNOTA POTRAVY 6. ROČNÍK
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_01 Název materiálu:Poživatiny a potraviny. Tematická oblast:Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace.
Didaktické testy pro ověřování znalostí
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
„EU peníze středním školám“
Základní pojmy ve výživě
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
VÝŽIVA JAKO SOUČÁST ZDRAVÉHO ŽIVOTNÍHO STYLU 7. ROČNÍK
Automatické předvádění Víte, jaké bohatství se skrývá v jednom litru piva?
ZDRAVÁ VÝŽIVA 6. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
„EU peníze středním školám“
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Procvičování vitamínů a minerálních látek
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_283 Ročník: 2.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
Sexuální dospívání. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
VÝŽIVA „Patrně jediný způsob, jak si zachovat zdraví, je jíst, co ti nechutná, pít, co se ti oškliví, a dělat, co se ti nechce.“ Mark Twain.
Manželství. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce– Manželství.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Poruchy příjmu potravy. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Rodičovství. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce– Rodičovství.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Změny v životě člověka – puberta, dospívání
Režim dne. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce– Režim.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Potrava
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
Tělesné a duševní změny u dospívajícího. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura,
Lidské tělo - kostra.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Látky tvořící naše tělo Název projektu: OP VK
Vztahy a pravidla soužití – vrstevnická skupina
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Potraviny rostlinného původu
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Křížovka – opakování, manželství
Vztahy a pravidla soužití - rodina
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Diferencované stravování v různých pracovních podmínkách
Vztahy a pravidla soužití - obec
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Víte, jaké bohatství se skrývá v jednom litru piva?
Základní škola, Hradec Králové
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Transkript prezentace:

Výživa a zdraví

ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce– Zdravá výživa. NÁZEV MATERIÁLU VY_32_INOVACE_7C_Vz8_14_ Zdravá výživa. ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ PŘEDMĚTVýchova ke zdraví ROČNÍK8. KLÍČOVÁ SLOVA Potraviny, poživatiny, pochutiny, nápoje, živiny, minerální látky, vitamíny. DATUM

Anotace Tato prezentace je určena pro žáky 8. tříd základní školy, pro vzdělávací obor Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví. Žáci se seznámí s některými pojmy ze zdravé výživy, s minerálními látkami a vitamíny.

Několik pojmů z výživy Poživatiny – jednotlivé složky stravy (potraviny, pochutiny a nápoje). Potraviny – produkty rostlinného a živočišného původu, mají velkou výživovou hodnotu (obsahují živiny). Pochutiny – látky, které dodávají potravinám vůni, chuť a příznivě působí např. na trávení nebo nervovou soustavu nemají většinou žádnou výživovou hodnotu (koření, káva, čaj,…). Nápoje – skupina tekutin, které dodávají lidskému organismu vodu. Živiny – souhrn látek nutných pro život obsažených v potravě ( bílkoviny, tuky, sacharidy, minerální látky, vitamíny).

Výživa Výživa zásadně ovlivňuje vývoj a zdraví člověka. Uplatňuje se významně v primární prevenci, to znamená, že zdravou výživou předcházíme nemocím. To bychom měli mít na paměti vždy, když jdeme nakupovat potraviny. Dnešní hypermarkety nabízí ohromné množství lákadel.

Otázky k zamyšlení 1. Stává se ti, že koupíš i to, co jsi vůbec koupit nechtěl(a)? 2. Ovlivňuje tvůj nákup reklama? 3. Jakou s ní máš zkušenost? 4. Pokus se do nákupního vozíku naskládat ze zobrazených potravin pouze, ty které jsou tvému organismu prospěšné. Máš je rád(a)? Obrázek následuje.

Energetické zdroje Nejvyhledávanějším energetickým zdrojem jsou tuky. Pohotovým zdrojem energie jsou sacharidy. Nejméně energie dodávají tělu bílkoviny.

Během dne vydá každý člověk určitou energii a tu musí nahradit potravou Výdej energie závisí např. na : -Na délce pracovního výkonu -Na fyzické náročnosti jeho práce -Na aktivitě ve volném čase (sport, sledování televize) -Na pohlaví (ženy mají nižší spotřebu energie) -Na věku (děti v pubertě mají větší spotřebu energie)

Denní doporučené rozložení energie

Kromě tuku, sacharidů a bílkovin, jsou pro zdravou výživu důležité minerální látky Vápník + fosfor – důležité stavební látky pro tvorbu kostí a zubů. Sodík – zadržuje tekutiny v těle, má vliv na trávení a krevní tlak.

Další minerální látky Hořčík – působí antistresově, protizánětlivě, podporuje činnost srdce, chrání před řadou nemocí. Železo – důležité pro tvorbu červených krvinek.

Další minerální látky Draslík – zabraňuje únavě a dehydrataci, je důležitý pro činnost srdce.

Vitamíny Vitamín A – zajišťuje růst a vývoj kostí, chrání zrak, zlepšuje vzhled pleti. Vitamín B – mají pozitivní účinky na nervový systém, zabraňují únavě a vyčerpání.

Vitamíny Vitamín C – posiluje zejména odolnost člověka (imunitní systém) a chrání tak před řadou nemocí. Vitamín D – je důležitý pro tvorbu kostí.

Vitamíny Vitamín E – zabraňuje stárnutí buněk, urychluje hojení, pomáhá proti únavě.

Zdroje k textu JANOŠKOVÁ, Dagmar; ONDRÁČKOVÁ, Monika; ČECILOVÁ, Anna. Občanská výchova 6 s blokem Rodinná výchova pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: Fraus, 2003, ISBN

Zdroje k obrázkům Obr.č. 1 učebnice strana JANOŠKOVÁ, Dagmar; ONDRÁČKOVÁ, Monika; ČECILOVÁ, Anna. Občanská výchova 6 s blokem Rodinná výchova pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: Fraus, 2003, ISBN Obr.č. 2 učebnice strana JANOŠKOVÁ, Dagmar; ONDRÁČKOVÁ, Monika; ČECILOVÁ, Anna. Občanská výchova 6 s blokem Rodinná výchova pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: Fraus, 2003, ISBN Obr.č. 3 učebnice strana JANOŠKOVÁ, Dagmar; ONDRÁČKOVÁ, Monika; ČECILOVÁ, Anna. Občanská výchova 6 s blokem Rodinná výchova pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: Fraus, 2003, ISBN Obr.č. 4, 5, 6, 7, 8 učebnice strana 122 JANOŠKOVÁ, Dagmar; ONDRÁČKOVÁ, Monika; ČECILOVÁ, Anna. Občanská výchova 6 s blokem Rodinná výchova pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: Fraus, 2003, ISBN Obr.č. 9, 10, 11, 12, 13 učebnice strana 123 JANOŠKOVÁ, Dagmar; ONDRÁČKOVÁ, Monika; ČECILOVÁ, Anna. Občanská výchova 6 s blokem Rodinná výchova pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: Fraus, 2003, ISBN