Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl.04_Zvuk_šíření_zvuku.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
zpracoval Mgr. Radomír Rais
Advertisements

Zvukové jevy-akustika
ZVUK Třída : VIII. Datum : Vypracovala : Zuzana Svitáková.
Ultrazvuk, infrazvuk Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Zvuk Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 18. Akustika
Akustika Jana Prehradná 4.C.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Ultrazvuk Zdenka Suchánková 2.u.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Zvukové jevy Ing. Radek Pavela.
OPAKOVÁNÍ MINULÉHO UČIVA
ZVUK RYCHLOST ZVUKU Šablona č: III/2 Zkvalitnění výuky pomocí IT
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Tón, jeho výška a barva.
Zvuk.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Audio Josefína Čadská 4.A.
Fyzika Zvuk.
ZVUKOVÉ JEVY Šíření zvukového Zvukový rozruch rozruchu prostředím
Klíčová aktivita:32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada číslo: Výstup číslo:04 02 Autor:Petr Lukáš Vzdělávací oblast:Fyzika Výuková hodina:Podstata.
Některé nám jsou přítomné například tony hudby.
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
Akustika.
ULTRAZVUK Štěpán Balajka.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ47 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Zvukové jevy.
Svět kolem nás je plný zvuků, ať už příjemných či nikoliv.
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 17. Zvukové vlnění KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY Mgr. Marie Šiková.
Vznik a šíření zvuku.
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Využívání.
Směrové ultrazvukové reproduktory
Co je mechanické kmitání? 2. Jak se dělí mechanické kmitání? 3. Jak se vypočítá okamžitá výchylka? 4. Co je amplituda? 5. Jak se vypočítá.
Hudební akustika PhDr. Petr Kalina, Ph.D
Zvuk a hudba.
Zvukové jevy. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Mgr. Eliška Nováková ZŠ a MŠ Nedašov VY_32_Inovace_15NE-8.
Fyzika - akustika Zvukové nosiče. DEFINICE: jedná se o podélné mechanické vlnění, které vnímáme sluchem. Zvukovou soustavu tvoří : zdroj zvuku (tyč, hlasivky,
Název školy: Základní škola a Mate ř ská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl.12_Zvuk_a_hudba_přenos_zvuku.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F8.Vl.44_Elektricke_napeti_zdroje.
ZVUKOVÉ JEVY Fyzika 9. třída. Zvukový rozruch Zdrojem zvuku je chvějící se těleso Zdrojem zvuku je chvějící se těleso Nepravidelné chvění – HLUK Nepravidelné.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl.11_Hlasitost_zvuku_hluk_a_ochrana_před_ním.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl.09_Rychlost_zvuku_odraz_zvuku.
Ultrazvuk Mario Šalanský SEPTIMA 2009/2010. Obecné informace o ultrazvuku Jako ultrazvuk označujeme jakýkoli zvuk s frekvencí vyšší než 20 kHz Pro člověka.
ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast dle RVP:Člověk a příroda Okruh dle RVP:Fyzika Tematická oblast:Fyzika Název vzdělávacího.
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.28_Rychlost_draha_cas Datum:
ZVUKOVÉ JEVY - AKUSTIKA
Zvuk a hudba.
Zvuk, šíření zvuku, zdroje zvuku
Hudební akustika PhDr. Petr Kalina, Ph.D
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.52_Hydrostaticky_tlak Datum:
Zvuk VY_32_INOVACE_2A_10 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Zvuky a Fourierova transformace
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 16.
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F8. Vl
OPAKOVÁNÍ MINULÉHO UČIVA
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F8.Vl.53_Ohmuv_zakon_reseni_prikladu
ZVUK A JEHO VLASTNOSTI.
Rozdělení zvuků VY_32_INOVACE_12_225
Fyzika – Zvuk.
Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - 2. ročník - Fyzika
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_433_Zvuk
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.43_Atom_a_molekula Datum:
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_09 Zvukové jevy –opakování A
Zvukový rozruch Šíření zvukového rozruchu prostředím Ucho jako přijímač zvuku Ultrazvuk Odraz zvuku Ozvěna zvuku Odraz zvuku Ochran a před hlukem autoři.
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl.04_Zvuk_šíření_zvuku Datum: Ročník: Devátý Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Název: Zvuk, šíření zvuku Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: UČÍME SE S RADOSTÍ Anotace: Materiál slouží k objasnění pojmů akustika, zvuk, zvukové vlnění. Žáci se seznámí s tím, jak zvuk vzniká, jaké je dělení zvuků a jak se zvuk šíří.

Akustika Je obor fyziky zabývající se vznikem zvukového vlnění, jeho šíření a vnímání zvuku sluchem.

Dělení akustiky Fyzikální akustika Hudební akustika Fyziologická akustika Stavební akustika Elektroakustika

Fyzikální akustika Sleduje, jak zvuk vzniká a jak se šíří. Hudební akustika Zkoumá zvuky a jejich kombinace v souvislost s hudbou

Fyziologická akustika Zabývá se vznikem zvuku v hlasivkách a jeho vním á ní lidským uchem. Medicína se také zabývá vlivem hluku na lidské zdraví

Stavební akustika Zkoumá podmínky pro dobrý poslech hudby a jiných zvuků v místnostech a eliminaci nežádoucího šíření hluků. Ideální akustika je v kostelech Elektroakustika Zabývá se záznamem zvuku, jeho reprodukcí a šíření, pomocí elektrického proudu.

Co je to zvuk? Zvuk je mechanické vlnění v látkovém prostředí. Zdrojem zvuku je kmitán í (chvění) pružných těles, které se přenáší do prostředí – zvukové vlnění. Moderním zdrojem zvuku je reproduktor. Rozlišení zvukových vlnění Infrazvuk – frekvence je mezi 16 až 20 Hz. Lidským uchem neslyšitelný. Velryby, sloni, hroši ho používají k dorozumívání. Ultrazvuk – frekvence je vyšší než 20 kHz. Vnímají ho psi, netopýři, delfíni. Zvuk slyšitelný lidským uchem – frekvence mezi 16 Hz až 20 kHz.

Dělení zvuků: A, Pravidelné (hudební) – Tóny Periodický průběh okamžité výchylky na čase. Mezi tóny patří zvuky hudebních nástrojů, samohlásky lidské řeči B, Nepravidelné (nehudební) – Hluky Neperiodický průběh okamžité výchylky na čase. Mezi hluky patří sumy, praskání, skřípání, souhlásky lidské řeči lidské řeči

Šíření zvuku:  Zvuk se šíří ze zdroje pouze pružným látkovým prostředím libovolného skupenství.  Nejčastěji se jedná o vzduch.  Ve všech prostředích se zvuk šíří jako podélné vlnění.

at/index1.htm skolka-Leva-Prava-Radsi-obe-cast- II~11~brezen~2013/#prettyPhoto[gallery1]/0/ Použité zdroje a odkazy: František Jáchym a Jiří Tesař, Fyzika pro 9. ročník základní školy, SPN, 2001