Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola a Mate ř ská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl.12_Zvuk_a_hudba_přenos_zvuku.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola a Mate ř ská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl.12_Zvuk_a_hudba_přenos_zvuku."— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola a Mate ř ská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl.12_Zvuk_a_hudba_přenos_zvuku Datum: 6.4.2013 Ro č ník: Devátý Vzd ě lávací oblast: Č lov ě k a p ř íroda Vzd ě lávací obor: Fyzika Název: Zvuk a a hudba, přenos zvuku. Č íslo opera č ního programu: CZ.1.07/1.4.00/21.3489 Název projektu: U Č ÍME SE S RADOSTÍ Anotace: Materiál slou ž í k objasn ě ní pojm ů zvuk, vznik zvuku, přenos zvuku. Ž áci se seznámí s tím, jak vzniká zvuk pomocí jednotlivých hudebních nástrojů, jak se zvuk přenáší a jak se zaznamenává.

2 Zvuk a hudba Lidský hlas vzniká rozkmitáním vzduchu, který prochází z plic přes hrtan, v kterém jsou umístněny hlasivky, do dutiny ústní a odtud do okolí. Hudba vzniká sloučením zvuků vznikajících na hudebních nástrojích a hlasů zpěváků.

3 Hudba z hlediska fyziky Jakou známe hudbu? A, Hudbu živou – je produkována přímo hudebními nástroji a zpěváky A, Hudbu živou – je produkována přímo hudebními nástroji a zpěváky. B, Hudbu reprodukovanou – hudba se šíří z reproduktorů televize, rozhlasu nebo hudebních přehrávačů.

4 C, Hudbu instrumentální – zvuky vydávají hudební nástroje bez lidského hlasu. D, Hudbu akustickou – zvuky vydávají hudební nástroje bez použití elektřiny. Za hudbu považujeme také zvuk orchestru, případně sólovou hru na hudební nástroj.

5 Základem hudby je vznik zvuku na hudebních nástrojích. Nejjednodušší dělení hudebních nástrojů očima fyziky. Strunné nástroje Bicí nástroje. Dechové nástroje

6 Strunné nástroje Zvuk těchto nástrojů vzniká rozkmitáním struny, která je na obou koncích upevněna. Kytara Basa Klavír Harfa Housle

7 Dechové nástroje Zvuk těchto nástrojů vzniká pomocí píšťal mající otvor, kterým je do nich vháněn vzduch z úst. Flétna Tuba Trubka Klarinet

8 Bicí nástroje K vytváření zvuku dochází pomocí úderů do nástroje, třesením nástrojem, či škrábáním na nástroj. Souprava bicích nástrojů Činely Triangl Tamburína Xylofon

9 Přenos zvuku pomocí elektroniky Mikrofon Reproduktor Mikrofon je zařízení, které mění zvukový signál na signál elektrický. Reproduktor je zařízení, které má opačnou funkci než mikrofon – převádí elektrický signál na zvuk.

10 V reproduktorových soustavách jsou umístněny dva či více reproduktorů. Každý z nich přehrává pouze zvuky v určitém frekvenčním pásmu. Reproduktorová soustava Stereo uspořádání Pro stereo zvuk musí přehrávat dva reproduktory ve větší vzdálenosti od sebe = skládání zvuků.

11 Záznam zvuku na nosičích Blu-ray disc Gramofonová deska MP3 přehrávač CD Disc Magnetofonová páska Paměťové karty

12 Použité zdroje: František Jáchym a Jiří Tesař, Fyzika pro 9. ročník základní školy, SPN, 2001 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Blu-ray_200GB.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Flash_memory_cards_size.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ipod_5th_Generation_white.jpg Ostatní obrázky jsou vytvořeny vložením klipartů nebo obrazců: www.office.microsoft.com


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola a Mate ř ská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl.12_Zvuk_a_hudba_přenos_zvuku."

Podobné prezentace


Reklamy Google