Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."— Transkript prezentace:

1 Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu

2 Zařízení pro reprodukci zvuku OB21-OP-EL-ELN-JANC-U-2-022

3  Zařízení pro reprodukci zvuku slouží k přeměně zaznamenaného elektrického signálu (ať už v analogové anebo digitální formě) na původní akustický signál.  Tato zařízení se všeobecně skládají ze:  zdroje (nosiče) zaznamenaného signálu (gramofonová deska, CD disk, magnetofonový pásek apod.)  zařízení, které přemění zaznamenaný signál na nízkofrekvenční elektrický signál (gramofon, magnetofon, CD přehrávač, MP3 přehrávač apod.)  nízkofrekvenčního předzesilovače s korektorem  nízkofrekvenčního koncového zesilovače  reproduktorových soustav

4 Zařízení pro reprodukci zvuku  Jako nosič záznamu může být použita např. gramofonová deska, CD disk, magnetofonový pásek (kazeta), filmový pás, magnetický disk, flash paměť a jiné.  Vlastní záznam může být proveden analogovým anebo dnes častěji digitálním signálem.

5 Zařízení pro reprodukci zvuku  Analogový záznam dnes už prakticky zmizel a dnes už se s ním setkáváme jen vyjímečně.  Dnes se používá jen v nahrávacích studiích na velmi kvalitních aparaturách k pořízení tzv. Matrice nahrávky a je použit na filmech určených k projekci v kinech.

6 Zařízení pro reprodukci zvuku  V běžné spotřební elektronice se používá už jen záznam digitální.  Jako nosiče takového záznamu dnes slouží především CD disk, DVD disk, magnetický disk a flash paměť. Tato média se používají v běžných zařízeních spotřební elektroniky.

7 Zařízení pro reprodukci zvuku  Stále více se používají zařízení, která jsou schopna reprodukovat digitální záznam zvuku. Jedná se především o přehrávače CD disků (ve formátu CDDA), MP3 a MP4 přehrávače.  Tato zařízení převádějí zaznamenaný digitální signál zpět do analogové podoby a potom je takto získaný analogový signál dále zpracován standardním zpravidla vícekanálovým nf zesilovačem a přiveden do reproduktorech soustav.  Korekce signálu jako např. basy a výšky jsou prováděny ještě v digitální podobě za pomocí digitálního signálového procesoru.

8 Zařízení pro reprodukci zvuku  Dnes se běžně používá stereofonní záznam, který přenáší dva nezávislé kanály.  Daleko častěji se však můžeme setkat i s vícekanálovým přenosem prostorového zvuku.  Hlavně u domácích kin a počítačové techniky je možné se setkat se šesti (5.1) nebo i s osmi (7.1) kanály na přenos prostorového zvuku.  Posledním v elektroakustickém řetězci, avšak velmi důležitým zařízením na reprodukci zvuku jsou reproduktorové soustavy.

9 Zařízení pro reprodukci zvuku  Podle principu činnosti a spotřeby elektrické energie je rozdělujeme na:  aktivní, mají zabudované nf zesilovače pro každé pásmo reproduktoru a potřebují tak napájení elektrickou energií pro nf zesilovače. Používají se v nich tedy aktivní filtry.  pasivní, mají zabudované jen pasivní elektrické filtry (výhybky) pro každé pásmo reproduktoru a nepotřebují napájení elektrickou energií. Jejich použití u zvukových zařízení spotřební elektroniky je daleko častější jako použití aktivních reproduktorových soustav.

10 Zařízení pro reprodukci zvuku  Každá reproduktorá soustava se skládá z reproduktorů a ozvučnice. Úkolem ozvučnice je zabránit signálu vytvořit tzv. akustický zkrat a šířit dál signál jen do určeného prostoru.  Podle konstrukčního uspořádání se ozvučnice rozdělují na:  deskové,  skříňové otevřené,  skříňové zavřené,  typu bass-reflex,  jiné.

11 Zařízení pro reprodukci zvuku  Jednotlivé reproduktory v soustavě vyzařují jen určitou část zvukového spektra – pásma.  Navazování pásem musí být plynulé, což je dáno jednak výběrem typů reproduktorů, jednak použitím elektrických vyhýbek ( vhodně zapojené kombinace cívek a kondenzátorů u pasivních reproduktorových soustav) anebo vhodným použitím elektrických aktivních filtrů u aktivních reproduktorových soustav.  Místo překrývání jednotlivých pásem se nazývá dělící frekvence. Dvoupásmová reproduktorová soustava má jednu dělící frekvenci, třípásmová dvě dělící frekvence atd.

12 Zařízení pro reprodukci zvuku Obr. 1 Zapojení dvoupásmové reproduktorové soustavy

13  Děkuji za pozornost  Ing. Ladislav Jančařík

14 Literatura  J. Chlup, L. Keszegh: Elektronika pro silnoproudé obory, SNTL Praha 1989  M. Bezděk: Elektronika I, KOPP České Budějovice 2002


Stáhnout ppt "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."

Podobné prezentace


Reklamy Google