Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1034.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1034."— Transkript prezentace:

1 Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo DUM: VY_32_Inovace_GR04_Mra03_14 Vytvořeno: Listopad 2012 Autor: Mgr. Hana Mrázová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Sada: Kmitání a vlnění Název vzdělávacího materiálu: Chvění mechanických soustav Ročník: 1. až 4. ročník čtyřletého gymnázia

2 Anotace: Prezentace popisuje vznik chvění. Slouží pro prezentaci tohoto tématu, ale také jako učební materiál pro samotné žáky. . Očekávané výstupy: Žák popíše vznik chvění

3 Chvění mechanických soustav

4 Chvění struny Rozkmitáme-li strunu na kytaře, vznikne v ní stojaté mechanické vlnění. l – délka strany Struna je na obou koncích upevněna, v těchto místech nekmitá – jsou tam vždy uzly.

5 Vztah mezi délkou struny l a vlnovou délkou λ

6 Frekvence kmitání struny
základní frekvence kmitání struny vyšší harmonická frekvence

7 Chvění tyčí upevněných uprostřed
Podobně vzniká chvění u tyčí upevněných uprostřed, jejichž konce jsou volné. Pak je uzel vždy ve středu tyče a na koncích tyče vznikají kmitny.

8 Chvění tyčí upevněných na jednom konci

9 Chladniho obrazce Chladniho obrazce vznikají při chvění desek.

10 Chvění Chvění je charakteristické pro zdroje zvuku jako např. hudební nástroje, ale i pro lidské hlasivky. Zdroje zvuku tedy plní funkci oscilátoru, ze kterého se kmitání přenáší do okolního prostředí, nejčastěji do vzduchu. Ve vzduchu vznikají periodické změny tlaku vzduchu a prostředím se šíří postupné podélné zvukové vlnění.

11 Shrnutí Stojaté vlnění s jistými frekvencemi
v tělesech nazýváme chvění. Frekvence jsou určeny: - rozměry tělesa, - způsobem upevnění tělesa, - rychlostí vlnění v materiálu tělesa.

12 Test č.1 Chvěním mechanických soustav nazýváme:
a) stojaté vlnění s jistými frekvencemi v tělesech, b) stav v tělesech při průchodu střídavého elektrického proudu, c) postupné příčné vlnění v tělesech, d) postupné podélné vlnění v tělesech. a) stojaté vlnění s jistými frekvencemi v tělesech,

13 Test č.2 Základní frekvence při chvění mechanické soustavy je:
a) nejvyšší frekvence jejího kmitání, b) nejnižší frekvence jejího kmitání, c) násobek nejvyšší frekvence jejího kmitání, d) násobek nejnižší frekvence jejího kmitání. b) nejnižší frekvence jejího kmitání,

14 Zdroje http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Chladni_pattern_3.jpg
(č.6) (č.5) (č.2) (č.3)


Stáhnout ppt "Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1034."

Podobné prezentace


Reklamy Google