Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Využívání.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Využívání."— Transkript prezentace:

1 Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce Předmět: Fyzika Ročník: 9.ročník Téma: AKUSTIKA.ASTRONOMIE: Autor : Viktor Huk VY_32_INOVACE_47_HU

2 Anotace - Sada obsahuje 20 pracovních listů které je možné využit při vysvětlení a opakování učiva z fyziky v 9.ročníku zš. Cílem učebního materiálu - je pomocí animací a video souborů vysvětlit přírodu zvukových jevu a základních astronomických poznatků. Očekávaný výstup - žáci dokážou popsat vznik a šíření zvuku v různých prostředích (v kovu, kapalině a plynu). Umějí určit periodu, frekvenci a vlnovou délku zvukové vlny. Dokážou popsat objekty nejbližšího vesmíru. Druh učebního materiálu - SMART Notebooková prezentace, Pracovní list, Power Pointová prezentace, kontrolní test…..

3 Tón a jeho výška,barva zvuku. Lide vnímají zvuky v rozmezí 16Hz až 20 000Hz. Největší citlivost však mají pro zvuky o frekvenci 2 000Hz až4 000Hz.

4 Výška zvuku je dána jeho frekvenci, čím vyšší je frekvence, tím je vyšší výška. Hlasitost zvuku je subjektivní veličina. Je závislá na velikosti akustického tlaku, kterým zvukové vlnění působí na sluch (tj. proměnné složky tlaku). f1f1f1f1 f2f2f2f2 f1f1f1f1 f2f2f2f2>

5 Zvuky se i při stejné výšce tónu mohou lišit odlišným zabarvením. Barva zvuku je určena počtem vyšších harmonických tónů ve složeném tónu a jejich amplitudami. Zvuky můžeme rozdělit na tony a hluky. Tóny bývají označovány jako zvuky hudební, hluky jako zvuky nehudební. Tóny vznikají při pravidelném, v čase kmitání.

6 Základní tón Harmonické tóny


Stáhnout ppt "Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Využívání."

Podobné prezentace


Reklamy Google