Odborný text a specifikace cíle práce. Odborný text jako žánr Žánr je skupinou textů vykazujících stejné znaky:  srovnatelný záměr (vědecky zkoumat,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dobrovolníci v sociálních službách
Advertisements

Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Environmentální výchova pro základní školu
TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
Kariérové poradenství
Cíle vzdělávání Význam zvažování a stanovení cílů vzdělávání
Vymezení a pojetí sociální práce
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
PhDr. Zuzana Hadj Moussová
Metodologie historického výzkumu volného času
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Sociodemografická analýza Výzkum potřeb uživatelů Prostějov.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
Rodina.
Výzkumy realizované v roce Právní analýza dokumentů vztahujících se k dětem a mládeži 2. Zdroje informací a kritéria při výběru volnočasových.
Anatomie textu Jednotlivé prvky odborného textu. Situace autora textu Disponuje určitým poznáním k tématu Má s ním nějaké zkušenosti - předporozumění.
Anatomie textu Jednotlivé prvky odborného textu. Situace autora textu Disponuje určitým poznáním k tématu Má s ním nějaké zkušenosti - předporozumění.
VÝZKUM V OŠETŘOVATELSTVÍ
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Metody sociálního výzkumu 2. Ročník, LS 2010 VOŠ Jabok ETF UK.
Specifikace cíle práce. Pravidlo č. 1  Odborný text musí mít jasně stanovený a formulovaný cíl výzkumu = cíl práce.  Cíl práce formulujeme jako výzkumnou.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Zpracovala: Simona Hyková
Specifikace cíle odborného textu. Předmětem zkoumání mohou být  Skutečnosti a jevy ve společnosti (Jak se lidé vyrovnávají se ztrátou zaměstnání? S jakými.
Téma Výzkumný problém Přednášky ze Základů pedagogické metodologie
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Průřezová témata.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_PODNIKATELSKÁ.
Průřezová témata. Způsob zpracování Rozšíření prostoru vyučovacího předmětu Prostor pro integraci vyučovacích předmětů Prostor, ve kterém je možné realizovat.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako doplňující výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
Kvantitativní metody výzkumu v praxi
Metodický a supervizní seminář k praxi III. 4. září 2012.
Pastorace rodiny, dětí a mládeže
Specifikace cíle práce. Pravidlo č. 1  Odborný text musí mít jasně stanovený a formulovaný cíl výzkumu = cíl práce.  Cíl práce formulujeme na základě.
Výživa v dětí do 2 let - úvod Mgr. Petra Sedlářová.
Analýzy v projektu „Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji“
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
Základy sociální politiky PVZASP Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý.
Výzkumné techniky Neintervenující výzkumné techniky Sekundární analýza
HYPOTÉZY „Hypotéza není ničím jiným než podmíněným výrokem o vztazích mezi dvěma nebo více proměnnými. Na rozdíl od problému, který je formulován v.
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Funkce a mezipředmětové vztahy předmětu sociální péče.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
Od tématu k problému – druhy problému - hypotézy Východisko = problém Kvantitativní výzkum – musí mít vždy hypotézu? Kvalitativní výzkum – bez hypotézy?
Data získána na základě výzkumu Hodnotové orientace dětí ve věku 6 – 15 let. Výzkum realizován v rámci projektu Klíče pro život.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_18.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
1 ODBORNÉ SOCIÁLNÍ PORADENSTVÍ Eva Jarolímová. 2 Odborné sociální poradenství se dle zákona vůči základnímu sociálnímu poradenství vymezuje jednak širším.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Mezinárodní den sester květen 2009
Analýza manažerských dovedností ve vybraném podniku
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie PREZENTAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ DOVEDNOSTI MANAŽERA VE VYBRANÉM PODNIKU.
Workshop pro tazatele Bc. Petr Pavlíček Bc. Artem Vartanyan
Analýza vnitropodnikového komunikačního systému ve vybraném podniku
Pedagogika jako vědecká disciplína
Sociologie jako věda Mgr. Vladimír Velešík.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení zaměstnanců ve vybraném.
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
BEZBARIÉROVÉ KNIHOVNY
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
VÝKLAD Mgr. Michal Oblouk.
Poznámky z pohledu rodiny Ing. arch. Jan Florian
Specifikace cíle odborného textu
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Transkript prezentace:

Odborný text a specifikace cíle práce

Odborný text jako žánr Žánr je skupinou textů vykazujících stejné znaky:  srovnatelný záměr (vědecky zkoumat, přesně popsat či vysvětlit nějaký jev)  stejnou strategii vnějšího i vnitřního uspořádání (úvod, závěr, číslované kapitoly)  podobný styl komunikace se čtenářem (věcný, nestranný, bez emocí)  podobnou stylistiku a slovník (odpovídající danému oboru)  podobnou sociální funkci, prostor, kde nacházejí uplatnění (školy, vědecká pracoviště) Žánr je výsledkem ustálené tradice.

Předmětem zkoumání mohou být  Skutečnosti a jevy ve společnosti (Jak se lidé v současné době vyrovnávají se ztrátou zaměstnání? S jakými problémy se setkávají dospívající ve svém úsilí o osamostatnění?)  Polemiky vedené o konkrétních problémech ( Jaké strategie jsou nejúčinnější ke zvládání agresivity dětí? Jak se cítí ženy v katolické církvi?)  Dokumenty a jejich odraz ve společnosti a praxi (Jak jsou uplatňovány standardy sociální práce v organizacích?)  Díla, iniciativy a hnutí, která mění praxi (Co přineslo občanské sdružení Máme otevřeno nového v přístupu k lidem s mentálním postižením?)

Možné okruhy k volbě témat  1.. Praxe sociální práce – uplatňování standardů, možnosti supervize, syndrom vyhoření, týmová a komunitní práce, etická pravidla  2. Péče o seniory - hlavní problémy, služby seniorům, senior v rodině, senior v rezidenčním ústavu, vztah ke smrti, etika umírání  3. Lidé s postižením - osobnost a vyrovnání s handicapem, člověk s postižením a rodina, integrace, vzdělání a zaměstnanost, úroveň služeb  4. Práce s dětmi a mládeží - dětská práva a ochrana dětí, problematika dětských domovů, děti a vrstevníci, rodina a škola, děti a volný čas  5. Problémy v rodině – rodičovství, interrupce, výchova dětí, adopce a pěstounská péče, mateřství, otcovství, rodičovství a kariéra, mezigenerační vztahy, domácí násilí, děti a rozvody  6. Partnerské vztahy - představy a očekávání, vývoj, komunikace, rovnoprávnost mužů a žen, sňatky, krize a rozchody  7. Etnické menšiny, uprchlíci - vztahy s většinovou společností, podmínky života, vyloučené lokality, etnické konflikty, dobré příklady řešení  8. Nezaměstnanost - důsledky, řešení  9. Bezdomovectví - bezdomovci a společnost, služby, podmínky života  10. Dobrovolnictví - motivace, možnosti, zkušenosti  11. Víra a náboženství v životě člověka - vliv na: partnerství, rodinu, výchovu, postoje k lidem s problémy, vznik závislostí atd.

Stanovení cíle – výzkumné otázky  Cíl formulujeme za základě tématu, které jsme si vybrali. Formulovat cíl znamená: Zúžit úhel pohledu zaměříme se na: aktuální problematiku v určité oblasti, důsledky nějakého rozhodnutí, významný výskyt nějakého jevu a jeho souvislosti, určení kritérií pro dobrou praxi v určité oblasti Omezit zkoumání na určité časové období, věkové rozmezí, na vymezené území, na určitou organizaci, na určité okolnosti,určité případy Bereme přitom v úvahu především: Rozsah textu, ve kterém máme k cíli dojít Dostupnou literaturu Možnosti dotazníkového šetření  Čím přesněji formulujeme výzkumnou otázku naší práce, tím snadněji se nám bude postupovat.

Důležité zásady  Zvolit téma pro vytvoření odborného textu nestačí.  Práce musí mít jasně stanovený a formulovaný cíl práce – cíl výzkumu  Cíl práce formulujeme jako výzkumnou otázku.  Pro jednu práci formulujeme jeden cíl.  Cíl práce musí být formulován v úvodu práce. Všechny kapitoly práce se k němu vztahují.

Kriteria výběru  Téma -které mě zajímá, mám k němu vztah, mám pro něj nějaké předporozumění, vlastní názor -je v souladu s mým studijním zaměřením  Cíl – výzkumná otázka -existuje k němu dostupná literatura, ze které mohu čerpat argumenty -mám k němu možnost dotazníkového šetření (možnost vlastní praxe, kvalifikovaného pozorování, rozhovorů s odborníky)

Shromažďování pramenů  Ruku v ruce s výběrem tématu a výzkumné otázky jde shromažďování pramenů odborné knihy odborné časopisy a články dokumenty statistiky provedené výzkumy, rozhovory záznamy z praxí a vlastních pozorování  K vyhledávání těchto pramenů je třeba vybrat správná klíčová slova pro dané téma  Získané prameny je třeba kriticky zhodnotit vzhledem ke stanovenému cíli a utřídit je

Okruh zájmu – téma - cíl Příklad:  Okruh zájmu – Etické problémy Pedagogika  Téma – Nebezpečí zneužití euthanázie Motivace dětí  Cíl – Jaké jsou názory zdravotníků na možné zneužití euthanázie v současném českém zdravotnictví? Cíl – Jaké metody jsou vhodné pro motivaci dětí k aktivnímu životnímu stylu?