ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruh Potraviny rostlinného původu Název materiálu Těstoviny Číslo materiálu VY_(32)_INOVACE_4.B_PV_10(20) AutorIng. Petra Pechová
A NOTACE Cílem prezentace je seznámit žáky s výrobou, rozdělením a použitím těstovin. Materiál je určen pro žáky prvního ročníku oboru kuchařské práce. Materiál je určen pro výklad nové látky a interaktivní práci ve výuce.
T ĚSTOVINY P. Pechová, 2012
T ĚSTOVINY Výrobky ze sušeného těsta Upravují se tvarováním Vyrábí se z pšeničné mouky, vody, může se přidat vaječná melanž nebo i sójová mouka Používá se mouka z tvrdé pšenice (semolina) – nerozváří se Těstoviny jsou trvanlivé, lehce stravitelné
D RUHY TĚSTOVIN Vaječné, vaječné s mlékem, bezvaječné Celozrnné (z celozrnné mouky) Rýžové (původem z Číny) Barevné (kurkuma, řepa, špenát, bazalka, kari, rajčata) Plněné – torteliny, ravioly
P ODLE VELIKOSTI DĚLÍME : Malé – zavářkové (nudle, písmenka, hvězdičky, drobení….) Střední – přílohové (kolínka, vrtule, mušle, kolečka, spirálky…. Velké – špagety, makarony, lasaně
P OUŽITÍ TĚSTOVIN Zavářka Do salátů K zapékání Samostatný pokrm Příloha Moučník
S KLADOVÁNÍ Chráníme před vlhkostí, přímým světlem, živočišnými škůdci Skladujeme v zabalené, v suchém skladu, odděleně od aromatických látek Vady těstovin – popraskaný povrch, drobivost, rozvářivost
Ú KOL Najděte na internetových stránkách tvary těstovin.
P OUŽITÉ ZDROJE ŠEBELOVÁ, Marie. potraviny a výživa. Praha: parta, 2002, ISBN ŠEBELOVÁ, Marie. zařízení závodů. Praha: parta, 2005, ISBN