VY_32_INOVACE_D9.09 ► Autor: Eva Žárová ► Datum vytvoření: listopad 2011 ► Ročník: 8. ► Vzdělávací oblast: Člověk a společnost ► Vzdělávací obor: Dějepis.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Všeználek vypravuje o císaři Rudolfu II.
Advertisements

Keplerovy zákony.
Významné osobnosti fyziky a chemie
Vědecké objevy 2.poloviny 19.století
VY_32_INOVACE_Dj Mezopotámie-prezentace
Česká kultura v 16. století renesance
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Zpět → ← Obsah Konec Obsah: Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Přírodní vědy v antickém Řecku
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Ověření ve výuce: Sada: 4D7/B - 12.
Název šablony: Inovace ve fyzice52/F29/ ,Slabá Janoutová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Keplerovy zákony Autor:
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 9 Autor: Lenka Poláková
Tycho Brahe ( původním jménem Tyge Ottesen Brahe)
Galileo Galilei ( ).
Př í jemce Z á kladn í š kola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Kr á lov é Registračn í č í slo projektuCZ.1.07/1.1.05/ N á zev projektu Digitalizace.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceCísař Rudolf II. – Praha centrum Evropy Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje.
Slunce Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.11
VY_32_INOVACE_22_17 Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis Název materiálu Doba Rudolfa II. Anotace – Žáci se formou prezentace seznámí se.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _604.
německý matematik, astrolog a astronom
Počátek novověku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
ÚVOD DO CHEMIE.
Rudolf II. 7. ročník.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Jindřich Doubek Číslo materiálu 7_1_F_8 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 1.ročník.
EDWARD KELLEY.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _606.
ŠablonaIII/2číslo materiálu387 Jméno autoraMgr. Alena Krejčíková Třída/ ročník1. ročník Datum vytvoření
HABSBURKOVÉ Po roce 1526.
MODERNÍ VĚDA Počátek novověku
Rudolf II. VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST 4. ročník - vlastivěda
České země v době předbělohorské
RZ PravěkStarověk StředověkNovověk Období vývoje lidstva.
EDWARD KELLY.
Gravitační síla, gravitační pole
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název:VY_32_INOVACE_411_RUDOLF II. Téma: VLÁDA HABSBURKŮ, RUDOLF.
Vinné sudy jako inspirace vzniku infinitezimálního počtu Prof. RNDr. Josef Molnár, CSc., PřF UP v Olomouci Univerzita třetího věku.
VY_32_INOVACE_465_PRVNÍ_HABSBURKOVÉ_NA_ČESKÉM_TRŮNĚ
PŘÍRODNÍ VĚDY AKTIVNĚ A INTERAKTIVNĚ Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském.
Počátek vlády Habsburků
ČESKÁ KULTURA NA POČÁTKU NOVOVĚKU. 15. stol. – pozdní (vladislavská) gotika 16. stol. – v Čechách se začíná rozvíjet renesance (české země bylo dlouho.
Habsburkové 2 Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. Rudolf II.  byl císařem  vnuk Ferdinanda I. Habsburského  velmi vzdělaný  celý život podporoval vědu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_05 Název materiáluFotoelektrický.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa RUDOLF II. - CÍSAŘ A KRÁL Rudolf II. Rudolf II. byl veliký milovník umění. Známá.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_168 Předmět: Český jazyk – Náš svět ( Člověk a jeho svět)
Anotace Žáci se během prezentace seznamují s novými pojmy astrologie, astronomie, alchymie. Autor Mgr. Lenka Cílková Datum vytvoření duben 2012 Ročník.
 Autor: Eva Žárová  Datum vytvoření: říjen 2011  Ročník: 8.  Vzdělávací oblast: Člověk a společnost  Vzdělávací obor: Dějepis  Tematický okruh: Osvícenský.
Nicolas Flamel. Možná jste o něm slyšeli, ale většina z vás zřejmě ne. Fanoušci Harryho Pottera jeho jméno zaslechli a pokud někdo z vás četl Alchymistu.
Fyzika - astronomie Planety. Je věda o vesmíru. Slovo pochází z řečtiny - astron = hvězda, nomos = zákon. Česky - hvězdářství. Vznikla už ve starověku.
Marková Jana.  Za vlády císaře Rudolfa II. dosáhla Praha nového rozkvětu, který se sice nedal srovnat s érou Karla IV., ale přesto se jednalo o významnou.
Mikuláš Koperník Mikuláš Koperník, polský matematik, astronom a lékař (1473 – 1543)
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
KEPLEROVY ZÁKONY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_14_32.
Paracelsus - žil byl astrolog, alchymista a lékař
Alchymie Za vlády Rudolfa II.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Sada : Člověk a jeho společnost VY_32_INOVACE_ 02 Dějepis _8.ročník_09
VY_32_INOVACE_D8.16 Autor: Eva Žárová Datum vytvoření: leden 2012
Druh učebního materiálu
GRAVITACE. GRAVITACE Jak se gravitace projevuje tělesa puštěná z výšky nad zemí padají dolů kolem naší Země obíhá Měsíc a nikam neodletí planety naší.
VY_32_INOVACE_D8.15 Autor: Eva Žárová Datum vytvoření: listopad 2011
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Chemie Aneb: Proč se ji učíme?!.
Sada 3 Člověk a společnost ZŠ Pačejov
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
Keplerovy zákony.
Vývoj a historie chemie
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_D9.09 ► Autor: Eva Žárová ► Datum vytvoření: listopad 2011 ► Ročník: 8. ► Vzdělávací oblast: Člověk a společnost ► Vzdělávací obor: Dějepis ► Tematický okruh: Habsburkové na českém trůně ► Téma : Alchymie a astronomie na dvoře Rudolfa II.

alchymie a astronomie za Rudolfa II.

► Alchymie je obor lidského zkoumání, který měl prvky z několika dnešních věd, jako je třeba fyzika, chemie a matematika a zároveň i prvky nevědecké, jako je magie a astrologie ► Dvě roviny: fyzická a spirituální – první usiluje o přeměnu hmot a druhá o přeměnu člověka jako bytosti psychické a duchovní ► Alchymie byla v této době vášní celé střední Evropy, u nás od poloviny 14 století. (největší rozmach za Rudolfa II.) ► Rudolf II. se vyznačoval až posedlostí po alchymii, astronomii a přírodních vědách ► Rudolfova záliba se dá vysvětlit jeho zdravotním stavem ► Na Pražském hradě se nacházela tzv. magická sbírka, která obsahovala magické předměty, knihy, přísady atd. Dodnes se dochoval např. kořen mandragory či zvonek k přivolávání duchů

► Dnes vnímáme Rudolfovu posedlost zveličeně díky filmům a knihám, kde autoři popisují Rudolfův dvůr s nadsázkou ► Není pravdou, že by na Dvoře bylo až 200 alchymistů a badatelů. Ve skutečnosti zde žila asi jen čtvrtina. ► Existuje mnoho pověr. Např. o bájném Golemovi, kameni mudrců, nebo o alchymistické akademii, která se prý nacházela pod pražským hradem ► Pověra o Zlaté uličce. Zde měli být laboratoře alchymistů. ► Laboratoře nejspíše ve Vikářské uličce a na Ovocném trhu.

► Alchymisté se nejvíce snažili o např. nalezení kamene mudrců – druh fermentu, který uspíší zrání a dokáže přeměnit obyčejné kovy ve zlato. Při rozpuštění ve víně má působit jako všelék. Legendárním údajným výrobcem kamene mudrců byl Nicolas Flamel. ► Vytvoření zlata – není prokázáno, že by kdy kdo zlato přeměnou vyrobil. Snaha o tuto přeměnu se dá vysvětlit soudobým myšlením (názor, že země a celý svět vznikl z jedné prahmoty) ► Elixír života – označuje se též jako „pitné zlato“

Tajemství kořene Mandragory ► Kořen mandragory připomíná lidské tělo, měla přinášet majiteli štěstí a chránit před negativní energií, nemocí a posedlostí. ► Působila jako afrodiziakum a halucinogen. ► Např. ženy ji nosily na krku, jelikož věřily, že dokáže léčit neplodnost ► Pověsti: Mandragora roste ze semene muže lámaného na mučicím kole – kdo ji vykope přivolá zlé duchy a smrt. Po vytažení měla mandragora vydávat křik, který zabil každého, kdo jej uslyšel. Jediný způsob vytažení bylo přivázat kořen k ocasu černého psa, který po vytažení pošel. Uši člověka měly být při tom zality voskem nebo smolou. Jediný způsob vytažení bylo přivázat kořen k ocasu černého psa, který po vytažení pošel. Uši člověka měly být při tom zality voskem nebo smolou.

► Rudolf prý mandragoru vlastnil, ale neví se zda kvůli jejím afrodiziakálním či analgetickým účinkům. Wikimedia Commons. Mandragora y patata real [online] [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons – na Commonshttp:// Wikimedia Commons. NaplesDioscuridesMandrake [online] [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons – na Commons

Tajemství Voynichova rukopisu ► r byl objeven podivuhodný rukopis psaný v neznámém jazyce ► V rukopise dopis z roku 1665 od Jana Marka Marci z Kronlandu – vyzývá Jezuitského učence k překladu ► V dopise dále stálo, že rukopis patřil Rudolfu II. ► Dodnes nebyl rozluštěn ► Teorie, že jde o alchymistickou knihu ve které je popsán smysl a tajemství života. Údajně prý napsána Rogerem Baconem ► Nejspíše ale byla sepsána Edwardem Kelleyem jako podvod na Rudolfa II. - získal za ni 600 dukátů

Slavní alchymisté ► Edward Kelley: Angličan, žijící většinu života na Rudolfově dvoře. Původně byl lékárníkem ► Podvodník a šarlatán. Za své podvody byl v Anglii odsouzen k odříznutí obou uší ► Získal si přízeň věhlasného alchymisty Johna Dee. Díky němu se také dostal na Rudolfův dvůr. Při jeho podvodech mu pomáhal i jeho zjev. ► Těšil se u Rudolfa velké oblibě

► Poté co Rudolf odhalil jeho podvody, nechal ho zatknout a do konce života byl nejspíše vězněn. Ve vězení měl svou laboratoř, kde ho císař nutil k dalším experimentům. ► Údajně spáchal ve vězení sebevraždu. Vypil jed. V Deeových zápiscích, ale můžeme najít zmínku o tom, že Kelley byl zabit. ► Ve skutečnosti byl nejspíše docela nadaným alchymistou. Jeho poznatky o alchymii se používali i o století později

Wikimedia Commons. EdwKelley[online] [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons – na Commonshttp://

John Dee ► Jeden z nejvzdělanějších mužů své doby, působil jako profesor geometrie a matematiky ► Shromáždil nejlepší vědeckou knihovnu v tehdejší Evropě ► Za vlády Marie I. byl vězněn za podezření z čarodějnictví. Přesně vypočetl datum její smrti. To zaujalo pozdější královnu Alžbětu a stal se jejím dvorním astrologem. ► Měl za pomocníka Kelleyho. S ním si získal přízeň Rudolfa II., kterou záhy ztratil díky nařčení z kacířství a špionáže – byli vykázáni ► Po zjištění, že je Kelleym okrádán se vrátil zpět do Anglie ► Nakonec umírá v bídě

Wikimedia Commons. John Dee Ashmolean [online] [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons – na Commonshttp://

Tadeáš Hájek z Hájku ► Osobní císařův lékař ► Velmi vzdělaný muž ► Měl vrchní dozor nad alchymistickou laboratoří a měl prověřovat důvěryhodnost nově příchozích alchymistů – díky tomu rozsáhlé styky s badateli po celém světě ► Nejvíce se zajímal o astronomii – dokonce zaznamenal vznik nové hvězdy ► Jeho dobrým přítelem byl např. Tycho de Brahe – přivedl ho do Prahy. Dále přivedl např. Jana Keplera

Wikimedia Commons. THajek[online] [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons – na Creative Commonshttp://

Astrologie a Astronomie ► Nejen Alchymie byla císařovou vášní. Zajímal se také o astrologii a astronomii ► Na svém dvoře měl mnoho slavných astronomů a astrologů ► Mezi ně patřil např. Tycho de Brahe – pocházel z Dánska, zajímal se i o alchymii. Postavil v Benátkách nad Jizerou observatoř. Postavil v Benátkách nad Jizerou observatoř. - vytvořil teorii v níž je Země středem vesmíru a okolo ní obíhají Měsíc a Slunce. Ostatní planety potom obíhají okolo Slunce. - vytvořil teorii v níž je Země středem vesmíru a okolo ní obíhají Měsíc a Slunce. Ostatní planety potom obíhají okolo Slunce. - pověsti okolo jeho smrti: prý zemřel na protržení močového měchýře při pozorování zatmění slunce, nebo kvůli tomu, že ze společenských důvodů nemohl vstát od stolu dříve než císař - pověsti okolo jeho smrti: prý zemřel na protržení močového měchýře při pozorování zatmění slunce, nebo kvůli tomu, že ze společenských důvodů nemohl vstát od stolu dříve než císař

Wikimedia Commons. Tycho Brahe[online] [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons – na Creative Commonshttp://

Jan Kepler ► Narozen v Německu ► Přítel a spolupracovník Tycho de Brahe. Po Tychově smrti pokračoval ve výpočtech obsahů vesmírných těles. ► Autor Keplerových zákonů ► Tvrdil, že planety obíhají okolo slunce po elipsách a slunce je středem vesmíru ► Zajímal se i o astrologii

► Keplerův model sluneční soustavy Wikimedia Commons. Johannes Kepler[online] [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons – na Commons jpg Wikimedia Commons. Kepler-solar-system-1[online] [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons – na Commonshttp://

► Alchymisté jsou dnes spíše považováni za šarlatány a podvodníky. Ve většině případů tomu ale tak nebylo. Alchymie se stala základem pro mnoho pozdějších věd. Položila základy experimentálnímu výzkumu ► Alchymisté byli většinou bohatí lidé, nebo alespoň měli bohatého mecenáše, protože výbava laboratoře byla velmi nákladná

Použitá literatura ► Evans J.W., Robert – Rudolf II. a jeho svět ► Janáček, Josef – Rudolf II. A jeho doba ► Horský, Zdeněk – Kepler v Praze ► Boňek, Jan – Rudolf II. A jeho císařská Praha