Asertivita ve sportu doc.PaedDr. Marie Blahutková, Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Asertivita.
Advertisements

Náročné komunikační situace v práci s lidmi s duševním onemocněním
Konflikt a agrese Mgr. Gabriela Mahrová.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
ASERTIVITA Společenská kultura Asertivita ; VY_32_INOVACE_D3_03
VY_32_INOVACE_ 15 - Komunikace
Asertivita.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE _2206_VO8 Umím se prosazovat? © Mgr. Jana Báčová, 2012Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou.
Malé povzbuzení pro chvíle volna
 Postoje jsou důležitou složkou komunikace, jsou součástí osobnosti, souvisí s chápáním, myšlením a cítěním, jsou relativně trvalé, většinou vycházejí.
Asertivita Je-li člověk nespokojen se svým stavem, může jej změnit dvěma způsoby: buď změní podmínky svého života, nebo změní svůj duševní postoj. První.
Asertivita jako obrana proti manipulaci
SOCIÁLNÍ KOMUNIKACE ASERTIVNÍ KOMUNIKACE
HUMANISTICKÁ PSYCHOLOGIE
Myšlenkové základy skautingu
UMĚNÍ KOMUNIKACE UMĚNÍ PREZENTACE Horšovský Týn
KONFLIKTY V MEZILIDSKÝCH VZTAZÍCH
Lidská důstojnost a pozitivní hodnocení sebe Všichni lidé se rodí svobodni a jsou si rovni. (Listina základních práv a svobod)
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Asertivita Umění přiměřeně se prosadit či bránit v situaci, ve které se právě nacházíte…
Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše a děti jsou z nebe JOHN GRAY
Asertivita jako obrana proti manipulaci Typy manipulátorů
PSFA 2 Přednáška č.4 Téma: Asertivita.
Komunikační dovednosti
Principy, zásady a chyby
Kompromis a konsenzus Vrchol umění jednat asertivně. PhDr. Pavel Motyčka, Ph. D. Etická výchova, o.p.s.
Komunikace Základní prostředek výměny informací
Nakonec našel a nazval jej: KATEGORICKÝ IMPERATIV, který zní:
Sebeuvědomění a sebekontrola
Asertivita.
Zpracovala: Simona Hyková
VY_32_INOVACE_PSYM25560ZAPBOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
ASERTIVITA.
ASERTIVITA.
Zdravotnický asistent, první ročník Manipulace Autor: Mgr. Lenka Březíková Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha.
Psychologie zdraví Copingové strategie.
Andrea Brožová Doubková
ZÁKLADY ASERTIVITY.
PSYCHOLOGIE ZDRAVÍ ii. blok
Asertivita Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ASERTIVITA Alena Krákorová. Asertivita základy asertivního chování základní asertivní způsoby jednání asertivita DESATERO asertivita a obtížný klient.
Rehabilitace poruch komunikace Mgr. Ivana Šemberová.
Agresivita ve sportu Doc.PaedDr. Marie Blahutková, Ph.D.
Komunikace – základní pojmy: Communicare (lat.) - pracovat na něčem společném - být účasten - sdílet se - oznámit, radit se - domlouvat se - sjednotit.
Anotace Aneb o dorozumívání  Slovo cizího původu, které znamená 1. Spojení - veřejné dopravní prostředky a veřejnou dopravu ( silnice, dráha) 2. Dorozumívání.
Psychologické vlastnosti osobnosti Autoři: Petr Liška Jan Koblížek Michaela Kovářová.
Vztah k sobě samému Asertivní minimum aneb protistresový program.
KOMUNIKAČNÍ STYLY. PasivníManipulativníAgresivníAsertivní.
Komunikace a jednání mezi lidmi III. PROBLÉMOVÉ SITUACE A ASERTIVITA 1)Pasivita, agresivita, manipulace 2)Asertivita 3)Konflikt a jeho řešení 4)Chování.
Sebevědomí Zdravé sebevědomí je základem zdravého a plnohodnotného života Zdravé sebevědomí je základem zdravého a plnohodnotného života Sebevědomí staví.
Manažerská psychologie 2. část Management , Brno Připravil: Ing. Jiří Leitner Garant předmětu: Ing. Vlastimil Vala, CSc.
Josef Procházka08 VKZ (Výchova ke zdraví) P08B0308P.
1 ODBORNÉ SOCIÁLNÍ PORADENSTVÍ Eva Jarolímová. 2 Odborné sociální poradenství se dle zákona vůči základnímu sociálnímu poradenství vymezuje jednak širším.
ASERTIVNÍ PRÁVA - MANIPULAČNÍ POVĚRY Ten, kdo se chce asertivně projevit, to má udělat slušně, ale důrazně. Má odolávat manipulacím, zbavit se úzkosti.
KONFLIKTY V MEZILIDSKÝCH VZTAZÍCH
Člověk a zdraví Vysvětlení pojmu ASERTIVITA
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
SEBEPOZNÁNÍ JÁ Mgr. Michal Oblouk.
Interpersonální komunikace & asertivita
Sebepoznání a sebepojetí
KOMUNIKACE a JEDNÁNÍ III.
VY_32_INOVACE_17_12_Asertivita
ANOTACE SEZNÁMIT ŽÁKY S ROZVOJEM VŠECH TŘÍ ČÁSTÍ SEBEDŮVĚRY -
Asertivita.
ZÁKLADY SOCIÁLNÍ KOMUNIKACE
Temperament, charakter, motivace
Asertivita.
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_12 Komunikace
Andrea Brožová Doubková
Transkript prezentace:

Asertivita ve sportu doc.PaedDr. Marie Blahutková, Ph.D.

Asertivita je způsob mezilidské komunikace Spontánní reakce Přiměřený projev emocí Umění dát najevo svá přání, potřeby, požadavky Vyjádření vlastního stanoviska Nebát se oponovat, argumentovat Postup s vyrovnáním kritiky i s vlastními chybami Umění požádat druhého o laskavost Umění říct „ne“, „nevím“, „já ti nerozumím“ Stop manipulaci

Asertivita x agresivita x apatie Agresívně jednající člověk: - křičí - prosazuje své požadavky silou - prosazuje sebe na úkor druhých, šikanuje Apatický člověk: - se vším souhlasí - je manipulovatelný

Asertivně jednající: Dokáže přesně stanovit požadavky Říká svoje pocity a prožitky Má pozitivní postoj k druhým lidem Má přiměřené sebevědomí Chová se sebejistě Respektuje druhého Ctí důstojnost ostatních Mluví pomalu, hlasitě a zřetelně Má pevný stisk ruky Dívá se do očí Umí naslouchat

Asertivní taktiky 1.Asertivní desatero 2.Metoda poškrábané desky 3.Říkání NE bez pocitů viny 4.Požádání o laskavost 5.Kompromis 6.Koncens - koncensus

Asertivní desatero: 1.Mám právo sám posuzovat své chování, myšlenky a emoce a nést za ně i za jejich důsledky sám odpovědnost. 2.Mám právo nenabízet žádné výmluvy či omluvy ospravedlňující moje chování. 3.Mám právo sám posoudit zda a nakolik jsem odpovědný za problémy druhých lidí. 4.Mám právo změnit svůj názor. 5.Mám právo dělat chyby a být a ně zodpovědný. 6.Mám právo říct „já nevím“. 7.Mám právo být nezávislý na dobré vůli ostatních. 8.Mám právo dělat nelogická rozhodnutí. 9.Mám právo říct „já ti nerozumím“. 10.Mám právo říct „je mi to jedno“.

Literatura: Capponi, V., Novák, T. Jak se prosadit asertivně do života. Novák, T. Sám sobě rodičem Novák, T. Sám sobě dítětem Praško, Prašková Asertivita Praško, Prašková, Asertivně proti stresu Blahutková et al. (2009) Pohybem oproti civilizačním chorobám Blahutková et al. (2010) Psychologie zdraví