EMOCE - jsou psychické procesy, které hodnotí různé skutečnosti, situace, události, průběh a výsledky jednání člověka; - vyjadřují prožívání subjektivního.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Emoce (city).
Advertisements

ASERTIVITA Alena Krákorová. Asertivita základy asertivního chování základní asertivní způsoby jednání asertivita DESATERO asertivita a obtížný klient.
Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov43 Autor Mgr. et Mgr. Jitka.
Příčiny a možnosti zvládání nevhodného chování žáků Se zaměřením na negativní sebehodnocení.
K OMUNIKACE VERBÁLNÍ A NEVERBÁLNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích mladšího školního věku a především změny v dospívání. Výukový materiál.
Učení ducha v praktickém životě. Učení ducha je praxe vlastních myšlenek, citů a činů Učení ducha znamená učit se správně utvářet své myšlenky a city.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Psychologie osobnosti 1. Psychika, stavy, procesy a funkce 2. Osobnost a vývoj osobnosti.
Emoce, city. Emoce jsou psychické procesy, které hodnotí různé skutečnosti, situace, události, průběh a výsledky činnosti jedince. Cit je nervový popud,
Základy rodinného práva Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
VY_32_INOVACE_08_20_alkohol. Alkohol se vyznačuje různě vysokým obsahem ethanolu. Požití alkoholického nápoje způsobuje v menších dávkách (v závislosti.
Jednotlivé osobnosti nejsou jedinečné jenom svými psychickými vlastnostmi, ale také tím, jak VNÍMAJÍ, jak PŘEMÝŠLEJÍ, UČÍ SE, PAMATUJÍ SI apod.
O SOBNOST ČLOVĚKA. Člověk se všemi jeho psychickými, biologickými a sociálními znaky společensky významná osoba Individuální jednota biologických, psychologických.
Chráněné bydlení. pobytová služba poskytovaná osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu zdravotního postižení nebo chronického onemocnění, včetně.
KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB JIHLAVA Mgr. Naděžda Vrbatová, PhD.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výukový materiál VY_52_INOVACE_27_ Hormony
Kriminalistická charakteristika trestného činu
POTŘEBY, HODNOTY, ZÁJMY Mgr. Michal Oblouk.
Analýza kvality života aneb proč, jak a pro koho …
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Rozhodování 1.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Domácí zvířata VY_52_INOVACE_28
POTŘEBY DUM _13.
Úvod do filosofie a etiky v sociální práci
UČENÍ.
PSYCHICKÉ STAVY OSOBNOSTI POZORNOST - VĚDOMÍ.
CÍLE ŠKOLNÍ TĚLESNÉ VÝCHOVY
City DUM_15.
Vztahově postojové vlastnosti osobnosti
Stimulace tvořivosti – tvůrčí řízení a vedení lidí,
Pedagogika II Lekce 2: Alternativní školství
Vliv sportu na rozvoj a motivaci mládeže Richard Beneš
Úvod do etiky v podnikání (vztah etiky a ekonomie)
VY_32_INOVACE_VVP_8A_7F Rozhodování - metody Název: Škola:
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_06
Psychopatologie – základní psychické funkce Češková E.
Pedagogika školního sportu
Zpracovala: Ing. Lenka Hřibová
Životní cyklus.
psychologie a společenské výchovy
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
„Musíš se mnoho učit, abys poznal, že málo víš.“ Michel De Montaigne
Psychologie test.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Specifické metody SP LS 2016
Výchova k občanství Vnitřní svět člověka
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Výchova k občanství 8.ročník
Mgr. Kateřina Lojdová Teorie a metodika výchovy Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání Mgr. Kateřina Lojdová
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
OSOBNOST.
Rozdělení citů z hlediska intenzity a délky trvání
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu
Rysy osobnosti Temperament Charakter
Kognitivní (poznávací) procesy
Člověk a životní prostředí
Pojem a definice krize Překážka na cestě za důležitými životními cíli, kterou člověk není schopen překonat v obvyklém čase obvyklými metodami řešení problémů.
Člověk jako bytost bio psycho sociální
Práce psychologa Úřadu s dítětem v procesu mezinárodního osvojení Brno, Mgr. Ondřej Bouša.
Vztahově postojové vlastnosti osobnosti
Pěstounská péče na přechodnou dobu (PPPD)
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

EMOCE - jsou psychické procesy, které hodnotí různé skutečnosti, situace, události, průběh a výsledky jednání člověka; - vyjadřují prožívání subjektivního stavu a vztahu k působícím podnětům. EMOCE – mohou podněcovat a motivovat stejně jako potřeby DEFINICE EMOCÍ je velmi obtížná, pomáháme si výčtem protikladných emocí libost – nelibost vzrušení – uklidnění, atd. PAMATUJ Emoce jsou silné city, projevované zejména v silném pohnutí každého subjektu.

AMBIVALENCE V CHOVÁNÍ JEDINCE (ambivalentní – mající dvojí význam, dvojí platnost) - pokud jedinec zažívá kladné i rozporuplné emoce – zejména k určité osobě či skupině. Většina vztahů je ambivalentních ( např.manželství). CHARAKTERISTICKÉ ZNAKY CITŮ SUBJEKTIVNOST – prožívání citů je vždy individuální SPONTÁNNOST – city jsou nezávislé na vůli PŘEDMĚTNOST - city jsou spojeny s reálií (osoba, věc, myšlenka ) AKTUÁLNOST - city jsou okamžitý proces POLARITA – citové projevy rychle procházejí z jedné polarity do druhé (+/-) mají vliv na další psychické stavy

DRUHY EMOCÍ MORÁLNÍ AFEKTY ESTETICKÉ INTELEKTUÁLNÍ SOCIÁLNÍ NÁLADA – citový vztah – na rozdíl od emocí – delší trvání – radostná, smutná, úzkostná jako např. tréma …..

MORÁLNÍ hodnocení činů z pohledu morálky, jednáme-li v rozporu, pocit viny, výčitky svědomí AFEKTY spojeny s uspokojením nebo ohrožením základních biologických potřeb, mohou jednotlivce aktivizovat k vyšším výkonům ESTETICKÉ při hodnocení krásy a ošklivosti, emoční prožívání krásy člověka povznáší, vliv na utváření osobnosti INTELEKTUÁLNÍ provázejí poznávání a řešení problémů, jsou důležitým motivem při učení SOCIÁLNÍ ve vztahu k lidem a sociálním skupinám, (radost, smutek, láska, úcta, obdiv, …)