Postoj Evropské komise k udělování třetích výjimek při dodávce pitné vody MUDr. František Kožíšek, CSc. Státní zdravotní ústav, Praha & 3. lékařská fakulta.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Karel Havlíček – ředitel odboru příspěvkových programů
Advertisements

1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Aktivity města v oblasti ovzduší Ing. Petr Kajnar 4. prosince 2012 Statutární město Ostrava
SVAZU VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ ČR A AKTUÁLNÍ PROBLEMATIKA VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ RNDr. Pavel Punčochář, CSc. vrchní ředitel úseku vodního hospodářství Ministerstvo.
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
1 Postup pro udělování značky NaturProdukt TÜV NORD Czech Ing. Jiří Němeček Černý most
Nová pravidla veřejné podpory
Podpora vodohospodářské infrastruktury v obcích Zlínského kraje Zlín Lenka Gregorová.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Zvýšení kvality řízení KÚPK aktivita A3 Informační strategie Analýza Workshop
Rámec financování výzkumu a vývoje v České republice a OP VaVpI (k 28. červnu 2007) Dr. Marek Blažka Sekretář Rady pro výzkum a vývoj.
Ochrana před neionizujícím zářením PŽP II Teze přednášky Podzim 2009.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
VÝROČNÍ KONFERENCE,,Operační program Rybářství příležitost pro produkční rybáře“
EGovernment Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Aktuální informace k zavádění eGovernmentu Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Dne:
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Plánovací proces v oblasti vodního hospodářství. (návrh novely – tzv. „EURONOVELA“) Zákon č. 254/2001Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon),
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Současná pravidla regulace hazardu na území obcí a připravované změny od roku 2016 Odbor 34 – Státní dozor nad sázkovými hrami a loteriemi Ostrava 9. 4.
Klikněte pro vložení textu DNY ZEMĚ 2015 Zabezpečení pitné vody Krajská hygienická stanice Jihomoravského kraje se sídlem v Brně se sídlem.
Strategie regionu, obce. Strategický plán rozvoje Má úzký vztah k územnímu plánu Měl by být flexibilní, slaďuje představy subjektů Vymezeny perspektivní.
Intervenční programy, poradny podpory zdraví
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Dítě se specifickými potřebami Doporučení a zjištění veřejné ochránkyně práv Marie Lukasová, Sepetná 2015 © Copyright Veřejný ochránce práv, 2015.
1 Centralizovaný rozvojový program 2017 a Institucionální program Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 529/5, Praha.
Zajišťování majetku v trestním řízení v roce 2012 POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ ÚSTECKÉHO KRAJE.
Nová dotace pro jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí v roce MINISTERSTVO VNITRA ČESKÉ REPUBLIKY Brig. gen. Ing. Drahoslav Ryba Generální ředitel.
Vodní hospodářství (2014–2016) Aleš Kendík náměstek pro řízení sekce vodního hospodářství
Kanalizace – kdy bude??? Povolovací, přípravný a realizační proces kanalizace Martin Exner, starosta obce Nová Ves Nová Ves
Magistrát města Mostu Radniční 1/ Most IČ: DIČ: CZ Seminář pro žadatele Dotační program 2016 úvod
Podmínky skladování potravin ve školních stravovacích zařízeních v Libereckém kraji MUDr. Jana Pilnáčková odbor hygieny dětí a mladistvých.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Olomouckého kraje (PRVKOK)
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok Obecný úvod  Návrh státního rozpočtu na rok 2013 kapitoly 335 – Ministerstvo zdravotnictví je předkládán.
Zákon o sociálním bydlení pohledem obcí a menších měst Ing. Radim Sršeň, Ph.D., 1. místopředseda.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
MUDr. Stanislav Wasserbauer
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2015
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2017
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB NA DOBŘÍŠSKU A ZAPOJOVÁNÍ VEŘEJNOSTI
Hospodaření obcí v roce 2016
Kalamitní situace - opatření
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
Národní program podpory cestovního ruchu 2017
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Metodický pokyn k § 23a vodního zákona
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Strategie regionu, obce
Evropský návratový fond (ENF)
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2011
RSK, KÚ Ústeckého kraje.
Novela vyhlášky č. 428/2001 Sb..
Plánování v oblasti vod Roční seminář pro vodoprávní úřady Hotel Skalský Dvůr, Lísek, 2. a 3. října 2017.
Role SVAZU při podpoře městské mobility
Státní zdravotní ústav Praha Centrum podpory veřejného zdraví
Uzavřené provozovny na webu Potraviny na pranýři
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
Legislativní otázky (část 2) Mgr. Hana Nenutilová Ing. Jan Slavík, Ph
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
V. Setkání se starosty obcí
Regenerace sídlišť Regenerace sídlišť Úprava veřejných prostranství
III. Setkání se starosty obcí
Transkript prezentace:

Postoj Evropské komise k udělování třetích výjimek při dodávce pitné vody MUDr. František Kožíšek, CSc. Státní zdravotní ústav, Praha & 3. lékařská fakulta UK, Praha Konference VAKinfo 2012 Karlovy Vary,

Státní zdravotní ústav Obsah prezentace 1.Kvalita pitné vody v ČR 2.Právní podklad a mechanismus „výjimek“ 3.Třetí „výjimky“ a Evropská komise 4.Současný stav třetích „výjimek“ v ČR 5.Příčiny problémů 6.Řešení problémů?

Státní zdravotní ústav Část I Kvalita pitné vody v ČR

Státní zdravotní ústav Kvalita vody v ČR (2011)  Statisticky: kvalita vody je velmi dobrá  Vodovody zásobující více než 5000 obyvatel

Státní zdravotní ústav Kvalita vody v ČR (2011)  Vodovody zásobující do 5000 obyvatel

Státní zdravotní ústav Kvalita vody v ČR (2011)  Závislost kvality na velikosti zásobované oblasti

Státní zdravotní ústav Kvalita vody v ČR – problémy  V ČR více než 4000 vodovodů („zásobovaných oblastí“)  Okolo 200, převážně malých vodovodů, je problematických  Více než 100 vodovodů: zákaz použití vody pro kojence a malé děti  Více než 30 vodovodech: zákaz užívání vody jako pitné i pro dospělé spotřebitele

Státní zdravotní ústav Část II Právní podklad a mechanismus „výjimek“

Státní zdravotní ústav Právní řešení problémů dříve  Do roku 1958 nebyly požadavky na kvalitu pitné vody závazné  1958 – 2000: legislativa institut „výjimky“ neznala: tolerance nebo zákaz použití vody jako pitné (ukazatele s nejvyšší mezní hodnotou - NMH)  Do roku 2001: dusičnany jen statut mezní hodnoty (MH)  Změna po roce 2000 umožněna pokroky v hodnocení zdravotních rizik

Státní zdravotní ústav Právní řešení problémů dnes: „výjimky“  Směrnice Rady 98/83/ES  zákon o ochraně veřejného zdraví (258/2000 Sb. v platném znění)  Mírnější režim pro výjimky u ukazatelů s MH (směrnice EU neřeší)  Jasný postup pro udělení „výjimek“ (mírnějšího hygienického limitu) u ukazatelů s NMH  Nelze pro mikrobiologické ukazatele  Žádost musí být podložena posudkem hodnocení zdravotních rizik (definuje zda zhoršená jakost vody některé spotřebitele neohrožuje)

Státní zdravotní ústav Právní řešení problémů dnes: „výjimky“  Krátkodobé výjimky do max. 30 dnů/rok (KHS)  1. výjimka nejvýše na 3 roky (uděluje KHS)  2. výjimka nejvýše na 3 roky (uděluje KHS)  O všech 1. a 2. výjimkách pro vodovody zásobující > 5000 obyvatel, musí ČR informovat Evropskou komisi (EK)  Nepodaří-li se zjednat nápravu během (max. 6 let) 1. a 2. výjimky, poslední možností je třetí výjimka 

Státní zdravotní ústav Třetí „výjimky“  Uděluje MZ na základě souhlasu EK (bez souhlasu EK nelze udělit)  Nutno požádat nejméně 5 měsíců před uplynutím 2. výjimky  EK má na rozhodnutí termín 3 měsíce

Státní zdravotní ústav Část III Třetí „výjimky“ a Evropská komise

Státní zdravotní ústav Třetí „výjimky“ a EK  Na podzim 2009 odeslány první žádosti o třetí výjimky EK  Následoval „zvláštní proces“ a  EK schválila první skupinu třetích výjimek pro ČR

Státní zdravotní ústav Třetí „výjimky“ s EK  EK podmínila souhlas nečekaným požadavkem:  Pro tu část populace, kterou předložené hodnocení zdravotních rizik z dodávky vody se sníženou kvalitou vyloučilo (tj. pro kojence, děti do 5-6 let a citlivé skupiny obyvatel), musí být zajištěno zásobování vodou, která vyhovuje hodnotám směrnice ve všech ukazatelích.  Pokud někdo nemůže vodu z vodovodu s výjimkou pít, musí mu být zajištěna dodávka nezávadné pitné vody – a to zdarma!

Státní zdravotní ústav Třetí „výjimky“ s EK  MZ zapracovalo tento požadavek do svých rozhodnutích  Doporučení, jak tuto podmínku naplňovat (na základě jednání MZ-SOVAK-SZÚ)  EK také po ČR požadovala, aby jí podávala roční zprávy o tom, jak je tato náhradní dodávka vody zajišťována  Ne všechna rozhodnutí EK v tomto bodě konzistentní…

Státní zdravotní ústav Část IV Současný stav třetích „výjimek“

Státní zdravotní ústav Současný stav u 3. výjimek  EK dosud schválila ČR 30 třetích výjimek (dosud v platnosti 18)  Nicméně EK se situace nelíbí a počet žádostí považuje za příliš vysoký  EK: institut výjimky (derogace) by měl být opravdu zcela výjimečný, zatímco EK má pocit, že se v některých zemích používá jako běžný nástroj k legalizaci stávajícího (nevyhovujícího) stavu namísto toho, aby se něco ke zlepšení opravdu dělalo

Státní zdravotní ústav Současný stav u 3. výjimek  EK: již nebudeme 3. výjimky „automaticky“ schvalovat, ale budeme se o situaci v žádajících zemích více zajímat, zda není situace zanedbávána  oficiální dopis EK České republice (vytýkána m.j. nedostatečná implementace Rámcové vodní směrnice…)  Z ČR přichází nejvíce žádostí o výjimky – proč?  Další kandidáti na 3. výjimky: 55 vodovodů s první výjimkou, 54 vodovodů s druhou výjimkou  Dusičnany jsou hlavním důvodem (92 případů), následované pesticidy (14 případů)

Státní zdravotní ústav Část V Příčiny problémů

Státní zdravotní ústav Příčiny problémů – žádostí o 3. výjimky  V ČR přes 4000 vodovodů (převážně malých – desítky nebo stovky obyvatelů)  Nízký stupeň ochrany menších zdrojů vody  Provozovatel (často obec) nemá příslušnou odbornost (k samotnému provozu ani k řešení krizové situace)  Provozovatel nemá dostatek prostředků k řešení a nápravě

Státní zdravotní ústav Příčiny problémů – žádostí o 3. výjimky  V minulých letech byly v ČR vyhlašovány takové druhy dotačních titulů pro vodárenství, které byly spíše zaměřeny na velké investiční akce v řádu stovek mil Kč (nevhodné pro malé vodovody)  A pokud už možnost dotací pro tyto „drobné“ investiční akce byla, obce o ní často nevěděly anebo jim prostě chyběla odborná kapacita řešení vymyslet a pokusit se realizovat

Státní zdravotní ústav Část VI Řešení problémů?

Státní zdravotní ústav Řešení ?  Tisíce neprofesionálně provozovaných malých vodovodů: složitá situace; zlepšení nemůže být lehké ani rychlé  Nutný systematický přístup: kombinace osvěty, zákonných opatření, systémů finanční a technické podpory ad.  Prvořadé je ale zvýšení zájmu o řešení této problematiky, a to jak ze strany samotných provozovatelů, tak ze strany politické reprezentace, především na krajské úrovni.

Státní zdravotní ústav Řešení ?  Srpen 2012: schůzka MZ – MZe – SOVAK – SZÚ  MZ (KHS): lepší informování MZe o vodovodech s výjimkami  MZe: hledání vhodných dotačních titulů (i ve spolupráci s KÚ)  SOVAK: nabídka konzultací a technické podpory  Vhodný odborný nástroj: water safety plans (plány bezpečného zásobování vodou), nyní podporovaný i EK

Státní zdravotní ústav Řešení ? g_water_rev/library?l=/supplies_workshop/t owardsbestpracticesdocu/_EN_1.0_&a=d

Státní zdravotní ústav Děkuji za pozornost