Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0691 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_EK019 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice 68771.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NEROVNOMĚRNOST ŽIVOTA NA ZEMI
Advertisements

Problémy životního prostředí a jejich řešení 1: ovzduší
Příroda ovlivňuje člověka
Chemické zatížení krajiny
Přírodní a civilizační rizika
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Společenskohospodářské vlivy na krajinu a životní prostředí
Kyselý déšť.
Globální svět.
Ochrana biosféry – světové přírodní parky a rezervace
Antropogenní vlivy na přírodní sféru
Vzduch Mgr. Helena Roubalová
Ekologické problémy Společenské problémy
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 06Číslo.
Ekologické problémy Společenské problémy
Snižování růstu koncentrací CO 2 v ovzduší. Co je to CO 2 ? Oxid uhličitý je bezbarvý plyn bez chuti a zápachu; při vyšších koncentracích může mít v ústech.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI614 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Globální oteplování Vojta Voborník 8.B.
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA ŽIVOT ČLOVĚKA
Globální oteplování Štěpánka Štindlová.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Ohrožování základních složek biosféry
Krajina a životní prostředí
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Registrační číslo projektu:
GLOBÁLNÍ EKOLOGICKÉ PROBLÉMY Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Vzduch ( environmentální příručka – 5.ročník )
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Globální, regionální a místní problémy životního prostředí
Krajina a životní prostředí
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky SVĚTOVÝ.
GLOBÁLNÍ EKOLOGICKÉ PROBLÉMY Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Globální oteplování VY_32_INOVACE_ 09 Globální oteplování.
Obraz působení člověka
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
OCEÁNY.
Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
Životní prostředí. Rešovské vodopády Životní prostředí Zhoršující se stav životního prostředí přímo souvisí s globálními problémy dnešního světa. Řada.
Hydrosféra základní složka života
její znečištění a důsledky
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Znečištění ovzduší Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Jak učit o změně klimatu?.  Tato prezentace vznikla v rámci vzdělávacího projektu Jak učit o změnách klimatu?  Projekt byl podpořen Ministerstvem životního.
Životní prostředí a jeho ochrana. Co je životní prostředí? Prostor, ve kterém žijeme. ŽP – přírodní (louka, les, hory, řeky…) – umělé = vytvořené člověkem.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Globální problémy a globální změny Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu Pracovní list slouží k zopakování a doplnění učiva. Vyhledávání informací motivuje žáky k zájmu o.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 23 AnotaceNástroje.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_05_„ČISTÝ.
Globální problémy – úvod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
15 ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Znečišťování půd a vod. Znečišťování a degradace půd Minerální hnojiva - dusičnany,fosforečnany Pesticidy Imise – těžké kovy, kyselé.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Znečištění půdy ZŠ Strossmayerovo nám.4, Praha 7 9. ročník ZŠ
Ekologické globální problémy
ŽIVÁ A NEŽIVÁ PŘÍRODA Jasmína Dolejší,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
Rozšiřování pouští.
Člověk a životní prostředí ve vzájemném působení, kterou používá a které se sám přizpůsobuje Životní prostředí ta část světa, s níž je člověk ve.
Název prezentace (DUMu): Ohrožení půdy
Environmentální problémy
KRAJINNÁ SFÉRA PŘÍRODNÍ SLOŽKA ČLOVĚKEM TVOŘENÁ SLOŽKA
Člověk mění a vytváří krajinu
Důsledky globální změny klimatu
Transkript prezentace:

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_EK019 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice AutorRNDr. Anna Priessnitzová Vzdělávací oblastPřírodovědné vzdělávání Vzdělávací oborZáklady přírodních věd - ekologie Tématický okruh Celosvětové řešení ekologických problémů TémaGlobální ekologické problémy lidstva Ročník1. M Datum tvorby Anotace Prezentace usnadňuje žákům orientaci ve světových ekologických problémech. Motivuje je pro ekologicky šetrný způsob života. Metodický pokyn Prezentace navazuje na znalosti žáků, je vhodná k zopakování předchozího učiva, dává je do mezinárodních souvislostí. Závěrečný úkol mohou žáci vypracovat ve skupinách. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora. DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Globální ekologické problémy lidstva Trvale udržitelný rozvoj

Globální ekologické problémy Jsou to faktory, které negativně působí na rovnováhu života na Zemi a ohrožují samotnou jeho existenci. Týkají se celého lidstva, jsou tedy globální. Dochází k ohrožení základních podmínek života (voda, půda, vzduch). Stabilitu na Zemi mohou ohrozit přírodní faktory (výbuch sopky, zemětřesení, pád meteoritu). Lidská činnost – hrubé zásahy do přírodní rovnováhy.

Světové ekologické problémy 1. Narušování ozonové vrstvy řídnutí a ztenčování ozonosféry (ozonové díry) Škodlivé působení UV záření na organismy. 2. Rostoucí znečišťování ovzduší roste koncentrace skleníkových plynů v atmosféře, dochází k oteplování Země a změnám klimatu, tím také k ohrožení zemědělství a celé biosféry.

3. Skleníkový efekt - zvyšování teploty - tání Ledovců, zvyšování hladiny světových oceánů. Z toho vyplývají klimatické změny – extrémní sucha, přívalové srážky, záplavy, živelné pohromy.

4. Kyselé deště Do ovzduší unikají oxidy síru a dusíku, dojde k jejich oxidací a reakcí se vzdušnou vlhkostí. Vznikají kyseliny, které jsou součástí dešťových a sněhových srážek. Dochází k okyselení půdy, vodních toků, úhynu ryb, ničení lesních porostů.

5. Snižování úrodnosti půdy Zhutňování půd Půdní erozí chemickou degradací Ztrátou organické hmoty Zasolováním půd

6. Znečišťování zdrojů sladké vody Znečištění povrchových vod – živiny z polí, toxické látky – těžké kovy, organické látky, okyselování vodních toků a vodních ploch, vypouštění teplých odpadních vod do řek.

7. Znečišťování oceánů a moří Radioaktivní zamoření oceánů (ukládání kontejnerů s radioaktivním odpadem na mořské dno. Chemické znečištění moří většinou pochází z pevnin. Havárie ropných tankerů, těžba ropy z mořského dna, ropovody.

8. Ubývání lesů Příčiny: kácení tropických lesů za účelem získání půdy pro zemědělství – pole, pastviny. Dřevo jako palivo i výhodný obchodní artikl. Kácení lesů z důvodů těžby, staveb sídel, průmyslových podniků a komunikací. Ničení lesů kyselými dešti a zvyšujícím obsahem ozónu, působení škůdců – kůrovec.

9. Snižování biologické rozmanitosti - biodiverzity Rozmanitost života v přírodě neustále klesá, od poloviny 20. století rychlý úbytek počtu druhů, dochází k nevratným ztrátám genofondu. Značný počet druhů je akutně ohrožen vyhynutím, dá se to srovnat jen s vyhynutím druhohorních ještěrů. Vymření jednoho druhu může znamenat vymření několika dalších druhů.

10. Rostoucí spotřeba energie Asi 97% energie se získává z fosilních paliv, těžba a exhalace poškozují životní prostředí. Zásoby ropy na Zemi se vyčerpají za 40 let. Jaderné elektrárny – vyhořelé jaderné palivo nutné bezpečně ukládat. Ekologické energetické zdroje je nutno dotovat – zvyšují cenu energie.

11. Odpady – nebezpečí z odpadních látek, chemikálií a patogenních látek Roste množství odpadů jako vedlejší produkt lidské společnosti. Odpady toxické, radioaktivní, infekční. Obchodování s odpadem. Vyvážení odpady do rozvojových zemí. Ukládání odpadu na mořské dno – ohrožování ekosystémů a zdraví lidí.

12. Populační exploze Růst obyvatelstva ve 20.století : 1,5 miliardy v roce miliard v roce 1987 více než 6 miliard v současnosti. Přibývá obyvatelstvo v rozvojových zemích, zde žije 80% lidí. Stěhování za prací a obživou do velkých měst chudinské čtvrti – slumy. Snaha vlád kontrolovat porodnost. Migrace obyvatelstva, uprchlíci. Populace v USA a v Evropě stárne a vymírá.

Trvale udržitelný rozvoj Trvale udržitelný rozvoj je takový způsob rozvoje, který uspokojuje potřeby přítomnosti, aniž by oslaboval možnosti budoucích generací naplňovat jejich vlastní potřeby. Respektuje propojení základních oblastí života - ekonomické, sociální a ekologické. Princip dobrovolné skromnosti - zásada skromnosti jako životního názoru. Lidé žijící v skromnosti z přesvědčení nezavrhují to, čeho lidstvo dosáhlo rozvojem vědy a techniky, ale snaží se tyto plody lidského ducha užívat střídmě.

Bohatý Sever – chudý Jih Ve světě jsou rozdíly jak v ekonomické, sociální a kulturní sféře. Proto se dělí na bohatý Sever a chudý Jih (od počátku 70.let 20.století). Tyto pojmy vyslovil tehdejší německý spolkový kancléř W. Brandt na světovém ekonomickém fóru. Vyspělý Sever - USA, Kanada, Japonsko, Evropa a jen výjimečně země jižní polokoule: Austrálie, Nový Zéland. Nerozvinutý Jih - země, které sem patří mají nízké HDP, v ekonomice převažuje těžba surovin a zemědělství. Doprava je nerozvinutá, nízká je produktivita práce. Lidé žijí v chudobě, v nevyhovujících hygienických podmínkách, trpí podvýživou a hladem. Je zde vysoká negramotnost a nízká střední délka života.

Úkol: doplň k uvedeným pojmům konkrétní příklady aktivit A. Konzumní způsob života:B. Princip dobrovolné skromnosti:

ZDROJE: MUDRYCHOVÁ, Jitka, MUDRYCH, Karel: Maturitní otázky ekologie. Třebíč: Nakladatelství Radek Veselý, 1999.