Hodnocení finanční situace obce MKR SURO 2014. Finanční analýza Rozbor minulého hospodaření  odhalení pozitivních a negativních faktorů, které hospodaření.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZDROJE FINANCOVÁNÍ MAJETKU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu
Advertisements

Hospodářský výsledek. je důležitý ukazatel umožňující posoudit hospodaření podniku. představuje rozdíl mezi celkovými příjmy a celkovými náklady podniku.
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Poměrní ukazatelé Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Kalkulace S tudent. Osnova výkladu 1.Kalkulace nákladů a způsoby jejího rozlišení 2.Kalkulační vzorec nákladů 3.Stanovení nákladů na kalkulační jednici.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování školství  Školství – důležité odvětví veřejného sektoru  Školství:  Měří, hodnotí a tvoří lidský kapitál.
Datum: Místo:Přerov Přednášející:Radek Eliáš Analýza nákladů a přínosů.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Petra Kábrtová Máchová Název materiálu:
Téma 1. Charakteristika finančního řízení 1. Cíle finančního řízení 2. Hlavní oblasti finančního managementu 3. Finanční rozhodování podniku 4. Finanční.
KPM / PEPL1 Vyhodnocení efektivnosti investice Jan Cedl.
EKONOMIKA 3. ROČNÍK Plán učiva Ekonomika 1.TC Podnik; majetek podniku a hospodaření podniku Podnik Struktura majetku a zdrojů financování Dlouhodobý majetek.
1. Podnikání 1.část členění organizací podnikání (definice podnikání, kdo může podnikat) obchodní firma živnostenský rejstřík živnosti (podmínky, druhy,
Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, příspěvková organizace DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Didaktická analýza dějepisného učiva Přednáška č. 6 AR 2014/2015.
Inf Vizualizace dat a tvorba grafů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Finanční management MPH_FMAN Finanční management jaro 2016.
Rozpočtové určení daní Národní konference VENKOV 2016 Litoměřice 20. – 21. října 2016.
Pojistný trh nabídka a poptávka po pojistných produktech investování prostředků technických rezerv.
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání.
VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH
Závěrečný účet kapitoly 335 Ministerstvo zdravotnictví ČR za rok 2016
Finanční účetnictví RADNICE
Financování činnosti korporací
Specifika účtování ve vybraném zemědělském podniku
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
EKONOMIKA 3. ROČNÍK Plán učiva Ekonomika
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
Úřad práce České republiky
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Státní organizace.
FINANČNÍ ŘÍZENÍ Z HLEDISKA ÚČETNÍ EVIDENCE
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
Účetní systémy 1 3. přednáška.
Eva Tomášková Ukazatel EVA Ekonomické souvislosti právní úpravy obchodních společností.
Výrobní faktory v organizaci
Solvence a likvidita. Solvence a likvidita Solvence Podnik je solventní pokud má dostatek prostředků k úhradě svých závazků. K zajištění solvence.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Ing. Daniela Bednáriková , Praha
Obsah veřejných rozpočtů I
Úloha bodového systému
Úvod do podnikových financí
Rozpočet přímých NIV na rok 2017
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Marketingový výzkum. Marketingový výzkum Organizace marketingového výzkumu Cíl výzkumu Typ výzkumu Příprava výzkumného projektu Sběr dat Analýza výsledků.
Účetnictví – význam informací
Téma 11: Finanční plánování
MPH_FMAN Finanční management jaro 2015
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Vysoká škola technická a ekonomická
Financování činnosti korporací
Finanční analýza ve vybraném podniku ve vztahu k podpoře řízení
MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ
Finanční analýza. Finanční analýza Finanční analýza hodnotí finanční zdraví podniku zabývá se výpočtem a hodnocením poměrových ukazatelů srovnává.
RIZIKO.
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
VAŠE FIRMA JE LOĎ PLUJÍCÍ K VYTČENÉMU CÍLI, KTERÝM JE:
Zdroje financování majetku - PASIVA
Eva Tomášková Základní ekonomické pojmy Ekonomické souvislosti právní úpravy obchodních společností 2. přednáška.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
10. Účetní závěrka Účetní závěrku sestavují podnikatelské subjekty (účetní jednotky) na konci účetního období (zpravidla kalendářního roku) Účetní závěrka.
Finanční analýza.
Srovnání plánovaného a skutečného stavu SZ
RIZIKO.
Téma 3: Majetková a finanční struktura podniku. Cash flow
Kapitola 3 Hospodaření organizací
Klíčové aktivity projektu
Rezervy x rezervní fond
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Hodnocení, realizace a kontrolní etapa
Transkript prezentace:

Hodnocení finanční situace obce MKR SURO 2014

Finanční analýza Rozbor minulého hospodaření  odhalení pozitivních a negativních faktorů, které hospodaření ovlivnily. Ohodnocení minulosti, současnosti a předpokládané budoucnosti finančního hospodaření zkoumaného subjektu. Účelem a smyslem finanční analýzy je tedy provést s pomocí speciálních metodických prostředků diagnózu finančního hospodaření ÚSC, podchytit všechny jeho složky, případně při podrobnější analýze zhodnotit blíže některou ze složek finančního hospodaření.

Cíle finanční analýzy  zhodnocení dosavadního vývoje organizace (obce),  poskytnutí nástinu vývoje budoucího,  porovnání výsledků několika organizací (obcí),  shrnutí informací pro interní a externí subjekty, na které má organizace (obec) přímý či nepřímý vliv.

Druhy finančních analýz  Fundamentální  Technická  Kauzální  Komparační

Metody finanční analýzy  metody absolutní - využívají absolutní, extenzivní ukazatele a metody relativní - využívají relativní, intenzivní ukazatele  postupy horizontální analýzy a vertikální analýzy  metody porovnávání mezi subjekty

Oblasti zaměření finanční analýzy analýza hospodaření v běžném rozpočtu  podle jednotlivých běžně se opakujících příjmů a výdajů, včetně analýzy náhodných, neopakujících se běžných příjmů a výdajů, analýzu trendů, tendencí ve vývoji; analýza druhů příjmů a výdajů  se zvláštním zřetelem na to, které z nich může daný ÚSC ovlivnit a které nikoliv; analýza salda běžného rozpočtu  faktory, které saldo stabilně ovlivňují a které spíše nahodile; analýzu hospodaření v kapitálovém rozpočtu  analýzu struktury příjmů a výdajů této části rozpočtu; analýzu dluhů  jejich struktury z věcného i časového hlediska; analýzu majetku a způsobu jeho využívání.

Informační zdroje finanční analýzy Interní zdroje  takové typy dat, které se týkají přímo daného ÚSC a vznikají v důsledku jeho činnosti  finanční účetnictví - poskytuje data a informace pro finanční rozhodování prostřednictvím základních účetních výkazů.  rozvaha,  výkaz zisku a ztráty,  příloha,  výkaz pro hodnocení plnění rozpočtu ÚSC;  pro hodnocení informací za rok 2010 a následující bude dále k dispozici přehled o peněžních tocích (cash – flow) a přehled o změnách vlastního kapitálu. Externí zdroje  pocházejí z vnějšího ekonomického prostředí  Český statistický úřad, odborný tisk, burzovní informace a další.

Nástroje finanční analýzy  dílčí ukazatele FA  extenzivních ukazatele = ukazatele charakterizující extenzitu sledovaného jevu (ve FA v peněžních jednotkách, jejich hodnoty jsou zpravidla absolutní čísla  intenzivních ukazatelů = ukazatele charakterizující úroveň, intenzitu zkoumaného jevu, lze je vyjádřit jako poměř dvou extenzivních ukazatelů

Zdroj: Kraftová, I.: Finanční analýza municipální firmy, 2002, s. 27 DÍLČÍ UKAZATELE absolutnírelativní (poměrové, podílové)  bazální (základní)  rozdílové  marginální (přírůstkové)  prostý poměr dvou absolutních ukazatelů  podíl různých hodnot absolutního ukazatele  index bazický  index řetězový  marginální (relativní přírůstkové)  senzitivity (citlivost), tj. poměr relativních marginálních ukazatelů

Možné ukazatele hodnocení finančního zdraví obce  Ukazatele sestavené na bázi příjmů a výdajů  Dluhové ukazatele  Ukazatele likvidity  Ostatní ukazatele

Pozor při interpretaci výsledků ukazatele:  Co vstupuje do výpočtu ukazatele?  Co může ovlivnit vypovídací schopnost ukazatele?  K čemu je vhodné daný ukazatel využít? (Pro sledování vývoje, pro plánování, pro hodnocení, pro srovnání s jinými obcemi?)

Děkuji za pozornost.