„PANÍ, NECHCETE SE NAPÍT?“ aneb JAK SE OCITNOUT NA MOŘI VE STÁTĚ, KTERÝ ŽÁDNÉ MOŘE NEMÁ?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
Advertisements

Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi D.R.A.K., o.s.
Základní zdravotní péče na území městské části Praha 12 s výhledem do roku 2015 Mgr. Zlatuše Rybářová Praha
Vykazování ošetřovatelské péče v pobytových zařízeních sociálních služeb 25. února 2015 Ing. Iva Merhautová, MBA.
2. část Zařízení zajišťuje praní prádla, úklid společných i bytových prostor. Zejména uživatelé pobočky jsou podporováni v nácviku péče o domácnost.
ZÁSADY PRVNÍ POMOCI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ;
Nízkoprahový klub BAN! Chválit a povzbuzovat dítě je stokrát účinnější než hrozit a trestat. Orison Swett Marden.
Kostelec nad Černými lesy příspěvková organizace zřízena Městem Kostelec nad Černými lesy Kontakty: tel: webové.
Mgr. Břetislav Košťál, DiS. ambasador projektu "Na vlastní kůži" Deinstitucionalizace a reforma péče o duševní zdraví v ČR Konference Na vlastní kůži 19.4.
Problematika veřejného opatrovnictví Barbora Rittichová Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Spolupráce OSPOD se školami a školskými zařízeními TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Důležitost propojování sociální a zdravotní péče pro duševně nemocné- jak by měl vypadat úspěšný systém začleňování osob s psychiatrickou diagnózou MUDr.Lenka.
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
Ferdinand Polák KARIM VFN a 1. LF UK  Česká republika (aktuálně 107 pacientů) 1,0 pac./ obyv.  Evropská unie 3,4 (Irsko) až 17/100.
Koncept úhrad v roce Výběr pojistného od roku 2012 Výběr pojistného za zaměstnance a osvč (2015  2016) + 7,4 mld. Kč Platba státu za státní pojištěnce.
Sociální služby ve zdravotnických zařízeních ústavní péče.
Vize propojení zdravotního a sociálního pojištění RNDr. Jiří Schlanger náměstek pro informatiku a mezinárodní věci.
Domov pro osoby se zdravotním postižením Všebo ř ice Z ř izovatel: Ústecký kraj Adresa: Pod Vodojemem 312/3C, Ústí nad Labem Vznik: v roce 1995.
EU_62_A_sada 1_11_M_Na poště_Pol Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Ing. Jana Poliačíková Anotace Prezentace.
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
Datové tržiště zaměřené na faktory ovlivňující vzdělávání dospělých a rozvoj lidských zdrojů s ohledem na trhu práce.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_11.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Pracovní skupina Portál elektronického zdravotnictví NSeZ – neveřejná prezentace Emauzy, MUDr. Pavel VEPŘEK předseda pracovní skupiny.
Sociální práce na obcích v rámci ORP - Zákon o sociálních službách.
MUDr. Milan Kubek Prezident ČLK. Smysl a cíl Hledání pokud možno spravedlivého kompromisu mezi „neomezenými“ možnostmi lékařské vědy a omezenými finančními.
Kontrolní činnost ve zdravotnictví
Svoji životní situaci pociťujete jako nepříznivou, kterou nemůžete zvládnout vlastními silami …
Úřad práce České republiky
Zákon o sociálním podnikání
Jak ulehčit mladým rodičům – denní péče o děti z pohledu zaměstnavatelů a rodičovských iniciativ Rosa Hochschwarzer Zemské sdružení.
Správa sociálního zabezpečení
Analýza kvality života aneb proč, jak a pro koho …
Spolupráce průvodce cestovního ruchu s cestovní kanceláří
Vize a požadavky Karlovarského kraje SPRSS JUDr. Tatjana Kašlíková, Mgr. Ilona Čtvrtníková, Aktivita je součástí projektu ‚Podpora procesu střednědobého.
31 Základní typy zdravotnických systémů
DEKRET ROZVOJE A STABILITY ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Dvacet zdravých vět
Základní informace o poskytovateli
Nízkoprahová denní centra
Služby následné péče.
Charakteristika primární péče
Svoji životní situaci pociťujete jako nepříznivou, kterou nemůžete zvládnout vlastními silami …
Spolupráce škol a orgánů sociálně-právní ochrany dětí
Koordinátor podpory (terénní sociální pracovnice) v ORP Mělník
Sociální práce a veřejné opatrovnictví
Změny Přílohy k vyhlášce č. 134/1998 Sb
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví ORP Chrudim Podpora sociální práce v obci Chrudim a ve správním obvodu obce s rozšířenou.
Problematika uzavírání smluv mezi pojišťovnami a zdravotnickými zařízeními PharmDr. Ivana Cimalová, MBA ředitelka zdravotnického odboru ZPMV ČR Čestlice,
Podnikové dětské skupiny Kristina Zapletalová
PŘIPOJIŠTĚNÍ DLOUHODOBÉ PÉČE
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Finanční arbitr 25. dubna 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Podpora supervizorů a lektorů zajišťující odbornou praxi studentů FZS TUL ve zdravotnických zařízeních Institucionální plán TUL pro rok 2017 Cíl 2: Diverzifikace.
A co dál - aneb jak spolupracovat a komunikovat spolu i bez projektů
PROCES STANDARDIZACE SOCIÁLNÍ PRÁCE V LOVOSICÍCH
Řízení a rozvoj lidských zdrojů na Ministerstvu vnitra
Uskutečněné a očekávané změny právních předpisů důležité pro zástupce ředitele Praha
Zkušenosti z inspekcí kvality sociálních služeb
Diakonie ČCE – hospic CITADELA
Online databáze pro ohrožené rodiny a děti v ORP Chrudim SÍŤ POMOCI A PODPORY na Chrudimsku V RÁMCI PROJEKTU EFEKTIVNÍ ŘÍZENÍ SÍTĚ SLUŽEB PRO OHROŽENÉ.
Život bez střeva , Praha.
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Podpora samostatného bydlení
Pěstounská péče na přechodnou dobu (PPPD)
Příspěvek k činnosti v PSNDP
Možnosti řešení LTC.
Transkript prezentace:

„PANÍ, NECHCETE SE NAPÍT?“ aneb JAK SE OCITNOUT NA MOŘI VE STÁTĚ, KTERÝ ŽÁDNÉ MOŘE NEMÁ?

Prolog Sociální služba pro seniory s projevy demence po opakovaných a neúspěšných jednáních se zdravotní pojišťovnou, jakožto smluvním partnerem pro poskytování a hrazení ošetřovatelské péče, intenzivně kontaktuje rodiny a opatrovníky s informací, že klientům nebude v nejbližších dnech zajištěno podávání léků per os a žádá je o pomoc při řešení situace. Současně informuje úřady, partnerská zařízení, zřizovatele a další subjekty.

Sociální služba  bere své klienty jako rukojmí kvůli boji o peníze  zpronevěřuje se svému poslání a křesťanským hodnotám  a dokonce ohrožuje životy a zdraví lidí, za které zodpovídá Veřejnost je rozhořčena !!! Jak je tohle možné !!! Jak tohle mohli dopustit !!! To nepochopíme a chceme nápravu !!! Reakce veřejnosti

V hlavních rolích: Klientka paní Jiráčková, seniorka 84 let, výrazné potíže v orientaci Poskytovatel sociální služby Zdravotní pojišťovna Lékaři – praktický, specialista, též revizní lékař ZP Agentura domácí ošetřovatelské péče Zdravotní sestra zaměstnankyně poskytovatele sociální služby

Popis „ideálního“ fungování systému ošetřovatelské péče v pobytové SS podle § 36 zák. 108/2006 Sb., zákon o SS ORP ZVLÁŠTNÍ SMLOUVA INDIKACE Poskytuje ošetřovatelskou péči Platí Rozhoduje o poskytnutí ošetř. péče Koná dle indikace FAKTURA PLATBA PRACOVNÍ SMLOUVA ZHODNOCENÍ ZDRAV. STAVU APLIKACE SMLOUVA PLATBA

Seznámení s realitou hrazení ošetř. péče od ZP: 0,99 Kč za bod 0,49 Kč za bod REGULACE ZP VŮČI POSKYTOVALI SS - OŠETŘ. PÉČE (smluvní i netransparentní ) Hodnota práce zdravotní sestry odbornosti 913 dle RHSD ČR by měla být min. ve výši 1,30 Kč za bod

Podávání léků per os v SS po zhodnocení zdravotního stavu pacienta lékařem: 1. Člověk JE schopen užívat léky sám 2. Člověk NENÍ schopen užívat léky sám Dle platných právních předpisů mu v instituci musí podat lék kvalifikovaný zdravotnický pracovník v rámci ošetřovatelské péče. Tento úkon indikuje lékař a hradí ZP. 1. Člověk JE schopen užívat léky sám 2. Člověk MÁ poruchu polykacího reflexu, aktivní negativismus aj., NENÍ tudíž schopen užívat léky sám Tento úkon indikuje lékař, aplikuje ZS poskytovatele SS a hradí ZP. 3. Člověk NEMÁ poruchu polykacího reflexu, aktivní negativismus aj., JE tudíž schopen užívat léky sám Léky může podat kdokoliv a ZP podání nehradí. Kdo zaplatí?

Stanovisko Ministerstva zdravotnictví:

FAKTURA REGULOVANÁ PLATBA Jak systém v praxi (ne)funguje v případě smluvního vztahu poskytovatele SS se ZP? Lékař 2 Neindikujte podávání léků ORP ZVL. SMLOUVA Lékař 1 Regulované platby -smluvně i netransparentně Neindikuje podávání léků ZHODNOCENÍ ZDRAV. STAVU INDIKACE APLIKACE Jde fakticky o smluvní vztah ? INDIKACE

Lékař 2 (praktický) Lékař 1 (specialista) Neindikujte podávání léků Jak systém v praxi (ne)funguje v případě neexistence smluvního vztahu poskytovatele SS se ZP? APLIKACE INDIKACE Neindikuje podávání léků ZVL. SMLOUVA PRACOVNÍ SMLOUVA Kdo tedy léky paní Jiráčkové podá? Kdo práci zaplatí? KDO NESE ZODPOVĚDNOST? FAKTURA REGULOVANÁ PLATBA APLIKACE INDIK ACE ¨¨ SMLOUVA

?

Zápletka nabývá na obrátkách… že by řešení? Revizní lékař pojišťovny a registrující lékař jednají:

Epilog

Kdo je kompetentní dát odpovědi na stále se vracející otázky? Kdo má léky paní Jiráčkové podat? Kdo práci zaplatí? KDO NESE ZODPOVĚDNOST?

Děkuji za pozornost. Ing. Hana Řezáčová ředitelka Institutu důstojného stárnutí Diakonie ČCE Kontakt Mobil: