Mléko Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785. Provozuje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_13
Advertisements

MLÉKO – ROZDĚLENÍ, TRŽNÍ DRUHY
Didaktické testy pro ověřování znalostí
MLÉKO, MLÉČNÉ VÝROBKY – SKLADOVÁNÍ, VÝROBCI, VADY, OBALY
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Foltisová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Slabiky la, lo, le, lu, li Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Zorková. Dostupné z Metodického portálu
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
VYŠŠÍ X NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA VYŠŠÍ CVIČENÍ
Káva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Zvěřina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_564_ Výkup mléka Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
Čokoláda a čokoládové cukrovinky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu
VEPŘOVÉ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Závislost elektrického odporu na vlastnostech vodiče Číslo DUM: III/2/FY/2/2/12 Vzdělávací předmět: Fyzika.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12 _INOVACE_OV2 Název školy SPŠ a.
Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O7.1K.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_570_ Výroba másla Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Alkoholické nápoje – Pivo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Půda – minerální látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní znaky a rozmanitost života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
MLÉKO – POJMY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
MÁSLO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,.
Cukr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
KŮZLEČÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
JOGURTY I Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Získávání energie pro život
Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
ZAHUŠTĚNÉ, SUŠENÉ MLÉKO
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Ryby Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
MÁSLO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,.
KRÁLIČÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Zbožíznalství pro 2. ročník oboru prodavač 2.ročník Srpen 2013
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Jak to asi vypadá doma? Sleduj obrázky a povídej.
PRACOVNÍ LIST Úkoly: 1) Na internetu vyhledej, ve kterém podnebném pásu se vyskytují obilniny zmíněné v prezentaci (pšenice, žito, ječmen, oves). 2) Vyznač.
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

Mléko Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

OBSAH Obecná charakteristika 1 Význam ve výživě 1 Základní mlékárenské ošetření mléka 1 Rozdělení mléka 1 Tekuté mléčné výrobky 1 Jakostní znaky 1 Vady 1 Skladování 1

Obecná charakteristika Tekutina z mléčných žláz samic savců Tvorba z krve a mízy v mléčné žláze Získává se dojením Na trhu kravské mléko, v malé míře i kozí

Význam ve výživě Voda (87,5 %) Tuk (3,8 %) Bílkoviny (33,3 %) Mléčný cukr – laktóza (4,7 %) Minerální látky (vápník, hořčík, sodík, draslík, chlor) Stopové prvky (měď, zinek, železo, mangan) Vitaminy A, B, D, E, K, C Enzymy Ochranné látky

Mléko Obr. 1: Kráva

Mléko Obr. 2: Mléko

Základní mlékárenské ošetření mléka Základní ošetření syrového mléka v mlékárnách Čištění a oddělení smetany (tzv. odstřeďování) Homogenizace – zmenšování tukových kuliček Tepelné ošetření - Pasterizace  Vysoká (85–95 °C, do 180 sekund)  Šetrná (71–76 °C, 15–45 sekund)  Nízká (62–65 °C, nejméně 30 minut)

Základní mlékárenské ošetření mléka - Ultratepelné ošetření mléka – uperizace (130–150 °C, 2–8 sekund) Zchlazení - Pasterizované mléko (4–6 °C) - Uperizované mléko (na 10 °C) Úprava obsahu tuku (odstředěné, plnotučné, smetana)

Rozdělení mléka Podle původu Kravské Kozí Podle trvanlivosti Čerstvé (3 dny) Čerstvé s prodlouženou trvanlivostí (5 dnů) Trvanlivé (3–6 měsíců ) Podle homogenizace Homogenizované a nehomogenizované

Rozdělení mléka Podle způsobu tepelného ošetření Odtučněné (nejvýše 0,15 % tuku) Nízkotučné (nejméně 1 % tuku) Polotučné homogenizované (nejméně 1,8 % tuku) Polotučné nehomogenizované (nejméně 2 % tuku) Plnotučné homogenizované (nejméně 3,3 % tuku) Plnotučné nehomogenizované (nejméně 3,5 % tuku) Selské mléko (nejméně 3,6 % tuku)

Tekuté mléčné výrobky Charakteristika Výrobky bez kvašení Smetana a různé druhy ochuceného mléka SMETANA Koncentrovaná emulze mléčného tuku v plazmě Výroba odstřeďováním surového mléka (odstředěné mléko, smetana) Pasterizace, homogenizace, zchlazení

Tekuté mléčné výrobky Tržní druhy smetany Podle obsahu tuku - Smetana do kávy (5,8–6 % tuku) - Smetana sladká (11,8–12 % tuku) - Smetana ke šlehání (32–33 % tuku) Podle trvanlivosti - Běžná konzumní smetana - Konzumní smetana s prodlouženou trvanlivostí - Trvanlivá konzumní smetana

Tekuté mléčné výrobky OCHUCENÉ MLÉKO Výživová hodnota mléka S příchutí - Vanilka - Banán - Kakao - Jahoda

Ochucené mléko Obr. 3: Ochucené mléko

Jakostní znaky mléka a tekutých mléčných výrobků Senzoricky Vzhled Barva Chuť Vůně Konzistence Laboratorně Obsah sušiny Obsah tuku Kyselost

Vady mléka a tekutých mléčných výrobků Vyšší kyselost Cizí pachutě a pachy (po krmivu, hořká, zatrpklá, připálená, lojovitá,...) Cizí odstín či zabarvení Obsah hrudek tuku, kaseinových vloček, sraženiny Smetana ke šlehání – nešlehatelná

Skladování Čisté, suché, větratelné sklady Teplota - Pasterizované od 1–8 °C - Trvanlivé od 1–20 °C Ochrana před cizími pachy, mrazem, slunečním zářením, znečištěním

Kontrolní otázky 1.Uveďte z čeho se tvoří mléko, kde se ukládá a způsob získávání. 2.Jaký je význam mléka ve výživě? 3.Popište základní mlékárenské ošetření mléka. 4.Vyjmenujte rozdělení mléka dle původu a trvanlivosti. 5.Uveďte druhy pasterizace a za jakých teplotních podmínek probíhají. 6.Popište jakostní znaky mléka a tekutých ml. výrobků. 7.Uveďte podmínky skladování mléka, tekutých ml. výrobků a vyjmenujte nejčastější vady.

Literatura – knihy 1.KAVINA, Josef. Zbožíznalství potravinářského zboží pro 2. ročník. 1. vydání. Praha: IQ 147, č.j /95-74.

Literatura – obrázky Obrázky: 1.UTILISATEUR.²°¹°°. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:. 2.STEFAN KÜHN. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:. 3.TRISTANB. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:.