Autor: Mgr. Tomáš SládekGVH HořoviceVY_52_INOVACE_ZSV1_21 POZORNOST.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Daň z příjmu FO řešení příkladu Řešitelky:Jana Bilíková Lucie Procházková Narcisa Vitnerová.
Advertisements

Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov43 Autor Mgr. et Mgr. Jitka.
PAMĚŤ A POZORNOST Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu.
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Slouží ke grafickému znázorn ě ní množin, vztah ů mezi množinami a operací s množinami. Vennovy diagramy Projekt OP VK - CZ.1.07/1.1.26/ „Matematika.
Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV53 Název školy.
Psychologie osobnosti 1. Psychika, stavy, procesy a funkce 2. Osobnost a vývoj osobnosti.
Inf Tabulkový procesor - funkce. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_12.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “technologie“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u jiných.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_M6_04 Sada DUMMatematika 6 Předmět Matematika Název materiálu Sčítání a odčítání do bez přechodu desítek.
Pozornost. Pozornost  Psychický stav, který se projevuje soustředěností a zaměřeností na určitý objekt či činnost.
Funkce Lineární funkce a její vlastnosti 2. Funkce − definice Funkce je předpis, který každému číslu z definičního oboru, který je podmnožinou množiny.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
STYL Ke stylu se užívá:Typické slovní prostředky: Věty: 1. HOVOROVÝ v běžných rozhovorech každodenního života slova a obraty hovorové, výrazy z obecné.
Projekt: Škola pro život Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_02-informatika 8. třída_021 Základní škola: Základní škola.
2 Marketingové koncepce
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Základy automatického řízení 1
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
NEVIDITELNÝ ŠKRTIČ Jh*.
Poměr.
ŠKOLA: Městská střední odborná škola, Klobouky u Brna,
2.2. Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony
Matematika 3 – Statistika Kapitola 4: Diskrétní náhodná veličina
Lineární funkce - příklady
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Statistické pojmy. Statistické pojmy Statistika - vědní obor zabývající se zkoumáním jevů, které mají hromadný charakter Pojem statistika slouží k.
P2 MARKETINGOVÉ PROSTŘEDÍ
MEZILIDSKÁ KOMUNIKACE II.
VY_62_INOVACE_ – Monetární politika Autor Ing. Hana Sůvová
Pásma požáru Požár a jeho rozvoj.
PSYCHICKÉ STAVY OSOBNOSTI POZORNOST - VĚDOMÍ.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice,
Tělesná zdatnost ve školní tělesné výchově
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Poměr v základním tvaru.
Volby v ČR Název školy: ZŠ Salvátor
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Regulátory spojité VY_32_INOVACE_37_755
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Psychopatologie – základní psychické funkce Češková E.
MATEMATIKA Druhá písemná práce a její analýza.
BIBS Informatika pro ekonomy přednáška 2
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Střední hodnoty Udávají střed celé skupiny údajů, kolem kterého všechny hodnoty kolísají (analogie těžiště). Aritmetický průměr - vznikne součtem hodnot.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Psychologie test.
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
Základní statistické pojmy
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Rozdělení citů z hlediska intenzity a délky trvání
Člověk a jeho svět 3. ročník
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Poměr v základním tvaru.
Kognitivní (poznávací) procesy
Matematika + opakování a upevňování učiva
Lineární funkce a její vlastnosti
Život bez střeva , Praha.
Mocniny Druhá mocnina.
Dělení racionálních čísel
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Autor: Mgr. Tomáš SládekGVH HořoviceVY_52_INOVACE_ZSV1_21 POZORNOST

Autor: Mgr. Tomáš SládekGVH HořoviceVY_52_INOVACE_ZSV1_21 Test pozornosti – číselný čtverec Instrukce: Postavte se. Pokuste se nejrychleji objevit čísla v pořadí 1 – 25. Kdo má hotovo, posadí se. Odkaz:

Autor: Mgr. Tomáš SládekGVH HořoviceVY_52_INOVACE_ZSV1_21 Test pozornosti – číselný čtverec 1

Autor: Mgr. Tomáš SládekGVH HořoviceVY_52_INOVACE_ZSV1_21 Test pozornosti – číselný čtverec 2

Autor: Mgr. Tomáš SládekGVH HořoviceVY_52_INOVACE_ZSV1_21 Pozornost psychický stav předpoklad duševní činnosti projevuje se ZAMĚŘENOSTÍ a SOUSTŘEDĚNOSTÍ vědomí (nebo duševní činnosti) na určitý předmět, jev

Autor: Mgr. Tomáš SládekGVH HořoviceVY_52_INOVACE_ZSV1_21 Pozornost ZAMĚŘENOST – soustřeďte se na obrázek

Autor: Mgr. Tomáš SládekGVH HořoviceVY_52_INOVACE_ZSV1_21 Pozornost ZAMĚŘENOST - Napište co nejvíce zvířat, která jste viděli. Kolik jich máte?

Autor: Mgr. Tomáš SládekGVH HořoviceVY_52_INOVACE_ZSV1_21 Pozornost ZAMĚŘENOST člověk ve vědomí neodráží všechny podněty, ale vybírá si jen některé z nich (v centru vědomí) ostatní předměty zůstávají na okraji vědomí (vůbec si je neuvědomujeme, nebo si je uvědomujeme jen okrajově) předmět pozornosti – věci z okolního světa, ale i podněty z vlastního organismu SOUSTŘEDĚNOST stupeň aktivity psychické činnosti míra uvědomování si vlastní činnosti

Autor: Mgr. Tomáš SládekGVH HořoviceVY_52_INOVACE_ZSV1_21 Pozornost fyziologicá podmínka pozornosti = stav bdění, bdělost (vigilita, vigilance) fyziologickým základ = orientační (pátrací) reflex –soubor nepodmíněných reflexů, které zajišťují rychlou reakci na nové, nebo měnící se podněty –venkovní projev -> natočení smyslových orgánů ve směru podnětu (tzv. reflex „co je to?“)

Autor: Mgr. Tomáš SládekGVH HořoviceVY_52_INOVACE_ZSV1_21 Druhy pozornosti 1. Pasivní (bezděčná, neúmyslná) –je vyvolána a udržována náhodnými objekty (zejména některými jejich zvláštnostmi) 2. Aktivní (záměrná, volní) –člověk ji vzbuzuje a udržuje vlastním volním působením –u činností, které nás nezajímají, ale musíme je vykonávat 3. Protivolní –nějaký jev strhuje naši pozornost proti naší vůli

Autor: Mgr. Tomáš SládekGVH HořoviceVY_52_INOVACE_ZSV1_21 Vlastnosti pozornosti tenacita (vytrvalost, stálost) –vyjádřena délkou soustředění na 1 předmět koncentrace (intenzita) –schopnost soustředit se na 1 předmět a opomíjet ostatní kapacita (rozsah) –je dána množstvím předmětů, které pozornost na jednou obsáhne (7 + 2) fluktuace (přepojování pozornosti) –schopnost přenášet pozornost z jednoho objektu na druhý, z části na část

Autor: Mgr. Tomáš SládekGVH HořoviceVY_52_INOVACE_ZSV1_21 Vlastnosti pozornosti oscilace (kolísání) –pozornost se mění, max. pozornost 30 vteřin selektivita (výběrovost) distribuce (rozdělení) roztržitost –neschopnost soustředit pozornost na to, co je důležité –porucha tenace, fluktuace a distribuce

Autor: Mgr. Tomáš SládekGVH HořoviceVY_52_INOVACE_ZSV1_21 Co ovlivňuje pozornost? Zvýšená pozornost –zájem, psych. pohoda, vůle, drogy Snížená pozornost –alkohol, únava, rušivé podněty Pozornost narušuje automatismy

Autor: Mgr. Tomáš SládekGVH HořoviceVY_52_INOVACE_ZSV1_21 Křivka výkonnosti

Autor: Mgr. Tomáš SládekGVH HořoviceVY_52_INOVACE_ZSV1_21 Test pozornosti - zadání Vaším úkolem je za 7 minut podtrhnout co nejvíce po sobě jdoucích čísel, jejichž součet je roven deseti ( ).

Autor: Mgr. Tomáš SládekGVH HořoviceVY_52_INOVACE_ZSV1_21 Test pozornosti - vyhodnocení V testu je 143 dvojic, jejichž součet dává 10. Číslo na konci každé řádky udává počet dvojic dávajících součet 10 v daném řádku. Spočítejte si svůj výsledek. Chyba se započítává za každou chybějící, ale i chybně podtrženou dvojici.

Autor: Mgr. Tomáš SládekGVH HořoviceVY_52_INOVACE_ZSV1_21 Test pozornosti - normy Průměr střední škola – 29,6