SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuCHE.2E.0308.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Advertisements

Banket Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Andrea Mišurcová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět PŘÍRODOPIS.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Vitaminy rozpustné ve vodě Monika Rosová ZSF JU České Budějovice.
Technika obsluhy – Kavárenský jídelní lístek Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 –
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 24 AnotaceDefinice.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
Technika obsluhy – Servis vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 24 AnotaceRozdělení.
Technika obsluhy – Příprava káv s alkoholem Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 –
Anotace Ročník8. Druh materiáluPrezentace Pomůcky Cíl (inovace)Prezentace slouží k učivu o vitaminech, k zápisu do sešitu a k aktivnímu ověření znalostí.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o enzymech a hormonech. Klíčová slova:
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Josef Gorčík Název šablonyVY_32_INOVACE SPV Název DUMuSTZ U Stupeň a typ vzděláváníStřední.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV K.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Suroviny pro cukráře I. ročník
VY_32_INOVACE_461 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Domácí zvířata VY_52_INOVACE_28
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Vitamíny.
CHEMIE - Sloučeniny dusíku
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Strojní zařízení – Zhutňování
CHEMIE - Metabolismus Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Vitaminy TÉMATICKÝ CELEK: Biologie člověka.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Ekonomika– národní hospodářství
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Technika obsluhy – Příprava mléka šlehaným parou
VY_32_INOVACE_09_28_Trávicí soustava
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
CHEMIE - Sloučeniny vodíku
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Sada 3 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Základní škola a mateřská škola Bukovec
Různé podmínky života na Zemi
Název projektu: Moderní škola
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vitamíny rozpustné ve vodě
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
VITAMÍNY DEFINICE SLOŽENÍ OBSAH V ORGANISMU ROZDĚLENÍ VLASTNOSTI
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
CHEMIE - Chemická vazba
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Závislost elektrického odporu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vitaminy.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
VY_32_INOVACE_137_Chov_skotu
Technika obsluhy – ozdoby míchaných nápojů
Transkript prezentace:

SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuCHE.2E.0308 Stupeň a typ vzděláváníOdborné vzdělávání Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborBiochemie Vzdělávací okruhVitaminy Druh učebního materiáluPrezentace Cílová skupinaŽák, let AnotacePrezentace komplexně seznamuje žáky s jednotlivými vitaminy a jejich významem ve výživě Speciální vzdělávací potřeby- žádné - Klíčová slova Biokatalyzátory, avitaminóza, hypovitaminóza, hypervitaminóza, provitamíny Datum CHEMIE - Vitaminy

Vitamíny

Patří mezi biokatalyzátory spolu s enzymy a hormony - podporují průběh biochemických reakcí v živých organismech Člověk si je nedokáže vytvořit, přijímá je v potravinách rostlinného a živočišného původu

Ovoce, zelenina Obr.č.1: Obr.č.2: Obr.č.3: Obr.č.4: Obr.č.5: Obr.č.6: Obr.č.7: Obr.č.8:

Potraviny živočišného původu Obr.č.9 Obr.č.10: Obr.č.11: Obr.č.12: Obr.č.14:

Rozdělení Rozpustné v tucích : A, D, E, K Rozpustné ve vodě : vitaminy skupiny B a vitamin C

Avitaminóza - je nedostatek některého z vitaminů a způsobuje vážné zdravotní potíže. U nás se prakticky nevyskytuje. Hypovitaminóza - je nedostatek některého z vitaminů a způsobuje různá onemocnění, ale má mírnější průběh než avitaminóza. Hypervitaminóza- je nadbytek vitaminů a způsobuje rovněž zdravotní potíže.

Nejvýznamnější vitamíny jejich zdroje a projevy avitaminózy: Vitamin A ( retinol ) - máslo, mléko, špenát, játra, rybí tuk, poruchy zraku a nervového systému Vitamin D ( kalciferol ) - máslo, vejce, mléko, rajčata, rybí tuk, deformace kostí, křivice Vitamin E ( tokoferol ) - rostlinné oleje, máslo, vejce, ovlivňuje nervové procesy, látkovou výměnu

Vitamin B1 ( thiamin ) - kvasnice, obilné slupky, vnitřnosti, těžké poruchy nervové soustavy Vitamin B2 ( riboflavin ) - kvasnice, vnitřnosti, vejce, mléko, ústní sliznice, kůže Vitamin B6 ( pyridoxin ) - vnitřnosti, vaječný žloutek, změny kůže a sliznice Vitamin B12( kobalamin ) - játra a potraviny živočišného původu, chudokrevnost Vitamin C ( kyselina askorbová) - čerstvé ovoce, zelenina, brambory, zastavení infekce,

Provitaminy látky, které nemají charakter vitaminů, ale v těle se mění na vitaminy karoten (provitamin A) ergosterol (provitamin D).

Otázky Jaký je význam biokatalyzátorů? Jak dělíme vitamíny? Vyjmenuj vitamíny rozpustné v tucích. Co je to hypervitaminóza? Jaký je rozdíl mezi avitaminózou a hypovitaminózou?

zdroje Wikipedie Wikimedia Commons Doc. RNDr. Jan Čipera, CSc., RNDr. Jaroslav Blažek, RNDr. Pavel Beneš, CSc.: Chemie A