SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuCHE.2E.0308 Stupeň a typ vzděláváníOdborné vzdělávání Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborBiochemie Vzdělávací okruhVitaminy Druh učebního materiáluPrezentace Cílová skupinaŽák, let AnotacePrezentace komplexně seznamuje žáky s jednotlivými vitaminy a jejich významem ve výživě Speciální vzdělávací potřeby- žádné - Klíčová slova Biokatalyzátory, avitaminóza, hypovitaminóza, hypervitaminóza, provitamíny Datum CHEMIE - Vitaminy
Vitamíny
Patří mezi biokatalyzátory spolu s enzymy a hormony - podporují průběh biochemických reakcí v živých organismech Člověk si je nedokáže vytvořit, přijímá je v potravinách rostlinného a živočišného původu
Ovoce, zelenina Obr.č.1: Obr.č.2: Obr.č.3: Obr.č.4: Obr.č.5: Obr.č.6: Obr.č.7: Obr.č.8:
Potraviny živočišného původu Obr.č.9 Obr.č.10: Obr.č.11: Obr.č.12: Obr.č.14:
Rozdělení Rozpustné v tucích : A, D, E, K Rozpustné ve vodě : vitaminy skupiny B a vitamin C
Avitaminóza - je nedostatek některého z vitaminů a způsobuje vážné zdravotní potíže. U nás se prakticky nevyskytuje. Hypovitaminóza - je nedostatek některého z vitaminů a způsobuje různá onemocnění, ale má mírnější průběh než avitaminóza. Hypervitaminóza- je nadbytek vitaminů a způsobuje rovněž zdravotní potíže.
Nejvýznamnější vitamíny jejich zdroje a projevy avitaminózy: Vitamin A ( retinol ) - máslo, mléko, špenát, játra, rybí tuk, poruchy zraku a nervového systému Vitamin D ( kalciferol ) - máslo, vejce, mléko, rajčata, rybí tuk, deformace kostí, křivice Vitamin E ( tokoferol ) - rostlinné oleje, máslo, vejce, ovlivňuje nervové procesy, látkovou výměnu
Vitamin B1 ( thiamin ) - kvasnice, obilné slupky, vnitřnosti, těžké poruchy nervové soustavy Vitamin B2 ( riboflavin ) - kvasnice, vnitřnosti, vejce, mléko, ústní sliznice, kůže Vitamin B6 ( pyridoxin ) - vnitřnosti, vaječný žloutek, změny kůže a sliznice Vitamin B12( kobalamin ) - játra a potraviny živočišného původu, chudokrevnost Vitamin C ( kyselina askorbová) - čerstvé ovoce, zelenina, brambory, zastavení infekce,
Provitaminy látky, které nemají charakter vitaminů, ale v těle se mění na vitaminy karoten (provitamin A) ergosterol (provitamin D).
Otázky Jaký je význam biokatalyzátorů? Jak dělíme vitamíny? Vyjmenuj vitamíny rozpustné v tucích. Co je to hypervitaminóza? Jaký je rozdíl mezi avitaminózou a hypovitaminózou?
zdroje Wikipedie Wikimedia Commons Doc. RNDr. Jan Čipera, CSc., RNDr. Jaroslav Blažek, RNDr. Pavel Beneš, CSc.: Chemie A