Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Anotace: Seznámení se s životem a panovníky Velkomoravské říše. Název:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název dokumentu: Velkomoravská říše Autor: PhDr. Jana Burianová
Advertisements

Velká Morava Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Velká Morava Období století.
VELKÁ MORAVA 7. ročník.
Velká Morava.
Velkomoravská říše 7. ročník.
Velká Morava.
Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová
Všeználek vypravuje o Velkomoravské říši.
Je to první stát na našem území. Velkomoravská knížata:
Cyril a Metoděj – apoštolové Slovanů
Velkomoravská říše pro 4. ročník ZŠ
Velká Morava Lubomír Berka.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_12.
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
Autor: Mgr. Ilona Nováková
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, první ročník Kapitoly z českých a světových dějin Velká Morava Autor: Mgr. Jan Slovák Vytvořeno: 2012 ZA, 2. ročník,
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
jméno autora Mgr. Lenka Čechová název projektu
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Z.Šupková Název šablonyIII/2.
VELKÁ MORAVA Název školy
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_61.
EU do škol PhDr. Jana Žáková
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
Velká Morava.
Velká Morava.
VELKÁ MORAVA.
Registrační čísloCZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Šablona číslo: Název výukového materiálu: Tematický okruh:
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Anotace: Seznámení se s životem tehdejšího obyvatelstva ve středověku.
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Přemyslovci 1 Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. Vznik českého státu  vzniká po rozpadu Velkomoravské říše v 10. století, když kmenu Čechů vládl rod Přemyslovců.
První státní útvary na našem území Sámova říše 1. Pravděpodobný rozsah Sámovy říše – označená červeně Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
ŽIVOT ZA VLÁDY JAGELLONCŮ
Středověk – první státní útvary na našem území
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Mgr. Jindřiška Řehořková VY_32_Inovace_ Panovníci Velké Moravy
ČESKÝ STÁT ZA VLÁDY PŘEMYSLOVCŮ V 11. STOLETÍ
Druh učebního materiálu
Anotace Materiál obsahuje prezentaci o Velké Moravě. Je doplněna úkoly pro samostatnou práci žáků buď doma nebo ve škole. Prezentaci je možné doplnit.
zpracovaný v rámci projektu
RENESANCE A HUMANISMUS
Pravěk a středověk JAK TO BYLO?
ČESKÉ POVĚSTI Název: VY_32_inovace_05 Vlastivěda-starší české dějiny
Velká Morava VY_32_Inovace_06SJ-4
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
ČESKÉ ZEMĚ PO HUSITSKÝCH VÁLKÁCH
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
VZINIK ČESKÉHO STÁTU A VLÁDA PRVNÍCH PŘEMYSLOVSKÝCH KNÍŽAT
Velká Morava.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Velkomoravská říše Vlastivěda 4. ročník
Velkomoravská říše Historie - knížata.
VY_32_INOVACE_Lul_I_01 Velká Morava
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Anotace: Seznámení se s životem v pravěku.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ D.7.A.08_velka_morava Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
Křesťanství a středověká Evropa
Transkript prezentace:

Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Anotace: Seznámení se s životem a panovníky Velkomoravské říše. Název: VY_32_inovace_06 Vlastivěda-starší české dějiny Autor: Mgr. Martina Šímová Období: Leden 2012 Věková skupina: 4.ročník Tematická oblast: Vlastivěda

VELKOMORAVSKÁ ŘÍŠE Počátek v průběhu 9. století Rozvoj řemesel jako: šperkařství, sklářství, řezbářství, kovářství, hrnčířství Velký význam měl obchod Velká Morava zanikla po nájezdech kočovných Maďarů kolem roku 906

PANOVNÍCI VELKOMORAVSKÉ ŘÍŠE Kníže Mojmír Kníže Rastislav Kníže Bořivoj Kníže Svatopluk Kníže Mojmír II. Kníže Spytihněv I.

KNÍŽE MOJMÍR Zakladatel Velkomoravské říše Dokázal vyhnat knížete Pribinu z Nitranska

KNÍŽE RASTISLAV Přivedl Konstantina a Metoděje, aby zde sestavili první slovanské písmo HLAHOLICI a církevní jazyk STAROSLOVĚNŠTINU

KONSTANTIN (CYRIL) A METODĚJ Bratři z řecké Soluně Počátek dnešního písma a řeči Každý rok je na jejich počest vyhlášen státní svátek a to 5. července

KNÍŽE BOŘIVOJ První historicky doložený člen rodu Přemyslovců Měl za manželku Ludmilu, která je chronologicky první českou svatou

KNÍŽE SVATOPLUK Nejmocnější velkomoravský kníže Za jeho panování zahrnovala Velká Morava i oblast Slovenska, část dnešního Maďarska i Rakouska a nejspíš také Krakovska, Lužice a Slezka

KNÍŽE MOJMÍR II.

KNÍŽE SPYTIHNĚV I. Přiznal nadřazenost východofrancké říši a tak se Velká Morava rozpadla

Obr [online] [cit ]. SOKOLNÍK, NÁSTĚNNÁ PLASTIKA - VELKÁ MORAV. Dostupné z WWW:. Obr [online] [cit ]. Velká Morava aneb mincová doba železná. Dostupné z WWW:. Obr. 3 – klipart-Smajlici. [online]. [cit ]. Dostupné z: smajlik?pg=1 Obr [online] [cit ]. Velkomoravská říše. Dostupné z WWW: Obr [online] [cit ]. Rostislav. Dostupné z WWW:. Obr [online] [cit ]. Historie Prahy krok za krokem (rozcestník. Dostupné z WWW:. Obr [online] [cit ]. Svatopluk byl kníže Velké Moravy, ne král Slováků!. Dostupné z WWW:. Obr [online] [cit ]. Mojímr II. Dostupné z WWW:. Obr [online] [cit ]. Spytihněv I. Dostupné z WWW:. Obr [online] [cit ]. Svatí Cyril a Metoděj, apoštolé a učitelé Slovanů. Dostupné z WWW:. Použité prameny Dostupné z internetu:

Vlastivěda 4. Brno : NOVÁ ŠKOLA, s.r.o., Autor: PaeDr. Iva Stříbrná a kolektiv, Velkomoravská říše, s. 47. Dějepis2. Praha : Pedagogické nakladatelství, Autor: prof.PhDr. Petr Čornej, Slované v temných staletích, s Literatura: