 Biopotraviny pocházejí z ekologického zemědělství.  Při jejich pěstování, produkci a výrobě je zakázáno používat chemické látky.  Geneticky modifikované.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ
Advertisements

Zákon o obalech Česká republika
Reportáž – naše jídelna Vše, co pot ř ebujete v ě d ě t… Anna Sedláčková Natálie Jermanová.
BIOPOTRAVINY V ČESKÉ KUCHYNI
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Zdravé stravování Přírodověda 5. ROČNÍK.
Ekologický program pro každého
Ekologické hospodářství
Není značka jako značka
PESTICIDY Pesticidy jsou chemické prostředky, které se užívají k zamezení ztrát na kulturních rostlinách, zásobách potravin i krmiv. Podle biologické účinnosti.
Projekt BIOŠKOLY ZAVÁDĚNÍ BIOPOTRAVIN DO ŠKOL A PŘEDŠKOLNÍCH ZAŘÍZENÍ veřejná zakázka Ministerstva zemědělství ČR realizátor projektu: Country Life.
Bio a Ekologické zemědělství
Vznik a složení půdy Vznik půdy
Zemědělství České republiky.
Organizace chránící přírodu a životní prostředí
Biopotraviny ve školním stravování
Test šetrného spotřebitele. Negativní souvislosti těžby a zpracování hliníku: Plánovaný důl Juriti Velho v Brazílii na povrchovou těžbu Bauxitu si vyžádá.
ZEMĚDĚLSTVÍ.
Chov zvířat a ekonomika Transformační změny Současný stav.
CO CO je to SKLIZENO ? Samoobslužná prodejna s opravdovými potravinami PROČ PROČ vzniklo SKLIZENO ? jako odpověď na vzrůstající poptávku zákazníků po potravinách.
Bio není jenom zrní.
BIO ZEMĚDĚLSTVÍ TERCIE Pánková Veronika Švédová Kateřina Součková Barbora Muzikantová Eliška.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Zemědělství.
Rozloha zemědělské půdy a ekologické zemědělství
VITAMÍNY A MINERÁLY.
Člověk a rostlina – kulturní rostliny, zemědělství, ekofarmy
Spotřební koš - zařazování potravin do spotřebního koše,
Franchise Days Prague 2012, , Corinthia Hotel Prague Farmářské potraviny v kamenných prodejnách.
BIOPOTRAVINY.
Ekosystémy přírodní a umělé
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
VLIV ZEMĚDĚLSTVÍ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Kontrola a certifikace v ekologickém zemědělství
Stravování středoškoláků Zlínský kraj Odbor Hygieny dětí a dorostu Krajské hygienické stanice Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně Prezentace: MUDr. Jana.
Ekologické zemědělství Pavlína Šrámková. Ekologické zemědělství Nařízení Rady (ES) 834/2007 – od nahrazuje Nařízení Rady 2092/1991 Zákon č.
PŮDA Půda zabírá jen malé množství na povrchu Země.
VÝCHOVA SPOTŘEBITELE EKOLOGICKY ŠETRNÉ POTRAVINY.
Opakování: Co je to SWOT analýza? Z jakých prvků se skládá SWOT analýzy? Co je to krajinný prvek?
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Vyhláška o školním stravování Bc. Eva Martinková odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje.
Regionální potravina. Projekt Regionální potravina podpora malých a středních producentů potravin cílem je představit to nejlepší z potravinářské produkce.
ZEMĚDĚLSTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Titul. Jméno Příjmení. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
KVALITA STRAVOVÁNÍ VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ ZÁKLADNÍ ŠKOLY BUDKOV A JÍDELNĚ DĚTSKÉHO DOMOVA BUDKOV DAGMAR VEVERKOVÁ VEDOUCÍ PRÁCE – RNDR. JANA KREJSOVÁ
Průřezové téma - Enviromentální výchova Lidské aktivity a problémy životního prostředí EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál.
PREZENTUJÍCÍ Porada vedoucích zařízení školního stravování Olga Johanidesová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Spotřeba domácností z environmentální perspektivy Zuzana Krautová Proměny životního způsobu a jeho environmentálních souvislostí.
Zelená nafta Seminář k novele zákona o spotřebních daních
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
BIO – výzkumná zpráva listopad 2008.
Tel: U Nisy 745/ 6a , Liberec 3 - Jeřáb Tel: 
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Konzervárenská výroba
Typy potravin jdoucí napříč komoditami a doplňky stravy
VY_52_INOVACE_63_Zemědělství ČR
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Vliv potravin na planetu
Technologické platformy podpora ve výzkumných programech MZe
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ
KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ
Biopotraviny.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Z DRAVÁ VÝŽIVA Autor: Natálie Mrkvová Pro 6. Třídu.
Moderní trendy v gastronomii
Moderní gastronomie Ruth Martin.
Moderní gastronomie Bio Food
Alternativní směry ve stravování
Transkript prezentace:

 Biopotraviny pocházejí z ekologického zemědělství.  Při jejich pěstování, produkci a výrobě je zakázáno používat chemické látky.  Geneticky modifikované organismy,nadbytečné množství léků a hormonů  Ekozemědělec by se měl chovat šetrně nejen ke zvířatům ale i k jejich okolí

 Bioprodukty mohou být v Česku označeny bioznačkou, tzv. biozebrou, a na jejich obalu musí být uveden nápis „Produkt ekologického zemědělství“  V souvislosti s bioprodukty se smí užívat výrazy jako „biologický“, „organický“ a „ekologický“, anebo předpony „bio“ a „eko“. Použití těchto výrazů pro jiné než certifikované produkty ekologického zemědělství je v rozporu se zákonem a může být sankciováno pokutou

 Farma je za ekologickou považována až po dvouletém přechodném období – způsob hospodaření je průběžně kontrolován  Tento způsob pěstování mimo jiné obnovuje kvalitu a úrodnost půdy  Zvířata jsou chována za přirozenějších podmínek

 Nižší intenzita využití půdy  Pěstování méně výnosných, ale šetrných plodin  Větší objem lidské práce – místo chemických prostředků jsou použity „mechanické“ (pletí) vliv na úrodnost půdy, erozi, kvalitu potravin, investice do budoucí krajiny

 Malý výběr vegetariánské stravy – většinou vždy jen jedno jídlo a to za předpokladu, že je na výběr ze tří jídel  Nepružná česká norma určující spotřební koš dle kterého se vaří  Norma pro vegetariánskou stravu je špatně zpracována – maso nahrazeno velkým množstvím mléčných výrobků a vajec, naopak zařazeno málo zeleniny, ovoce, obilovin a luštěnin  U bio potravin argument, že jsou pro školní jídelny finančně nedostupné – lpění na tabulkách místo na kvalitě surovin

 Případné změny musí odsouhlasit ministr školství, zdravotnictví, zemědělství a hlavní hygienik  Argumentace, že dle statistik je vegetariánu a veganů pouhé 4% - jídlo bez masa však vyhledává stále více lidí  Neochota kuchařů a vedení škol ke změnám  Snaha kontrolovat jakou stravu studenti preferují a strach z toho, že by se děti masu vyhýbaly.  Bývalý ministr Ondřej Liška prosadil alespoň to, že kuchařky nemusí do puntíku dodržovat spotřební koš, mohou méně sladit, mastit a nabízet více zeleniny a ovoce

 Volit spíše lokální potraviny a nakupovat u místních farmářů místo velkoobchodů  Nabídnout dětem více informací a podíl na rozhodování o jídle  Společnost produkuje zbytečně velký objem potravin, více se hraje na kvantitu než kvalitu, což má vliv i na zdraví lidí snížit objem potravy za den ale zvýšit její kvalitu  Nadměrná konzumace masa, což neprospívá lidskému organismu, snížení spotřeby by mělo vliv na podmínky chovu zvířat