Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pojmy a orientace Ostrava / Brno VEŘEJNÁ PODPORA A VELIKOST PODNIKU.
Advertisements

Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Veřejná podpora, služby obecného hospodářského zájmu Mgr. Michal.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Rozvojové programy pro VVŠ 8. února Rozvojové programy VVŠ Rozvojové programy 2012 Požadavky vysokých škol v centralizovaných projektech → finanční.
Podpora de minimis Praha, MŠMT 2011
Předpoklady poskytnutí dotace Společný technický sekretariát Drážďany.
Veřejná podpora, podpora de minimis a dočasný rámec Seminář pro žadatele – výzva č. 36 GG pro oblast podpory 1.2 Praha, 22. března 2010 Ing. Ivana Projsová.
Zadávání veřejných zakázek. Osnova 1. Zadávání veřejných zakázek 2. Příprava výběrového řízení 3. Dotazy.
Rizika, specifikace administrace na konci programového období ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Financování sociálních služeb – vyrovnávací platba Ing. Hana Doleželová,
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
Rekvalifikace a veřejné zakázky v oblasti zaměstnanosti Mgr. Eva Friedrichová vedoucí oddělení poradenství Úřad práce v Liberci Projekt: Podpora dalšího.
PROGRAM ERC CZ veřejná soutěž ve VaVaI vyhlášená dne MŠMT; odbor financování výzkumu a vysokých škol - 32.
Pavla Katzová tajemnice Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska.
1 Změny financování regionálního školství Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.:
Dotační fond LK Soutěže MŠMT Program a podprogramy - školství  Program č. 4 resortu školství, mládeže a zaměstnanosti  4.1 Podpora volnočasových.
Téma : Veřejná podpora Veřejná podpora - 1. část Ing. Ondřej Miffek Ostrava,
Školení žadatelů k podání žádosti o dotaci z Programu rozvoje venkova - LEADER Výzva 2011/4 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje.
Zadávání veřejných služeb v přepravě cestujících Ondřej Michalčík, František Vichta Ministerstvo dopravy Kroměříž, 29. září 2015.
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU (právní úprava v EU a její implementace do právního řádu ČR)
Spolupráce podniků s vysokými školami. Kolaboratorní výzkum Účinná spolupráce Smlouva o využití podpory Smluvní výzkum Úvod ČVUT – odbor rozvoje2.
Seminář pro žadatele o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Krajský úřad Jihomoravského kraje Odbor regionálního rozvoje.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 5. února 2010 Praha.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
FINANČNÍ ZABEZPEČENÍ PODMÍNEK PRO ČINNOST ASISTENTŮ PEDAGOGA.
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Název prezentace Podpora vědy a výzkumu v Moravskoslezském kraji 2010 Ing. Zuzana Bardoňová Datum:
Odd ě lení ekonomiky a kontroly, OSV, KÚ JMK.  Rozhodnutí Evropské komise ze dne č. 2012/21/EU  Zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních slu ž.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. Právo jako společenský jev: PRÁVO 1.vnitrostátní, 2.mezinárodní a 3.evropské (EU) Masarykova univerzita Brno 2016.
09/04/2015 Rizika při realizaci projektů v závěrečném období ROP SČ.
Jan Jež Problematika veřejné podpory v oblasti podpory 3.2 OP VK ORR, Krajský úřad kraje Vysočina.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Schvalovací proces + hodnoticí kritéria Jakub Krátký Praha, 5. května 2016.
Financování služeb sociální prevence z ESF Brno, 20. března 2012.
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe) Ing. Josef Žid.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
Pravidla udělování autorizace podle zákona č. 179/2006 Sb.
Ing. Jiří Burgstaller Ředitel odboru strategických programů a projektů Setkání členů sítě NINET V Praze dne
Služby I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Národní program podpory cestovního ruchu
Schvalovací proces a hodnoticí kritéria
V. Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Seminář pro žadatele IROP výzev Prostějov venkov o.p.s.
Propagace zemědělských produktů spolufinancovaná EU v novém režimu Mgr
Pojem přeměna obchodní společnosti
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů
VEŘEJNÉ PODPORY A ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V PRÁVU EU II
Seminář pro příjemce OPVK
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Rozpočet přímých NIV na rok 2017
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
Schvalovací proces a hodnoticí kritéria
Monitorování realizace projektu, věcná část monitorovací zprávy
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Blanka Valdecká, TOO ČMKOS, Seminář pro SIBP
DOTAČNÍ PŘÍLEŽITOSTI PRO ŠKOLY
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU
Program na podporu lesních ekosystémů
Centralizovaný rozvojový program 2019
EVROPSKÁ UNIE.
Zákon o sociálním podniku Mgr. Martina Štěpánková, MPA Úřad vlády ČR
Kontrola a hodnocení předložených žádostí o NFP
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Transkript prezentace:

Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha

Právní prameny veřejné podpory Základním pramenem práva upravujícího nakládání s veřejnou podporou je Smlouva o ES (dále jen „Smlouva“). Úpravu veřejné podpory obsahují zejména čl. 87 a násl Smlouvy. Definice veřejné podpory (čl. 87 odst. 1 Smlouvy): 1. Podpora poskytovaná v jakékoli formě státy nebo ze státních prostředků, 2. která narušuje nebo hrozí narušit soutěž tím, že 3. zvýhodňuje určité podniky nebo určitá odvětví výroby, jsou, 4. pokud ovlivňují obchod mezi členskými státy, neslučitelné se společným trhem, nestanoví-li tato smlouva jinak.

Právní prameny veřejné podpory Sekundárním pramenem upravujícím veřejnou podporu je zejména obecné nařízení o blokových výjimkách: Nařízení Komise (ES) č. 800/2008, kterým se v souladu s články 87 a 88 Smlouvy o ES prohlašují určité kategorie podpory za slučitelné se společným trhem Obecné nařízení o blokových výjimkách umožňuje poskytování veřejné podpory za podmínky dodržení veškerých požadavků stanovených tímto nařízením.

Právní prameny veřejné podpory Pravidla veřejné podpory na národní úrovni: zákon č. 215/2004 Sb., o úpravě některých vztahů v oblasti veřejné podpory a o změně zákona o podpoře výzkumu a vývoje zákon č. 319/2006 Sb., o některých opatřeních ke zprůhlednění finančních vztahů v oblasti veřejné podpory

Právní prameny veřejné podpory Podpora de minimis: Podmínky poskytování podpory dle pravidla de minimis stanovuje nařízení komise (ES) č. 1998/2006 o použití článků 87 a 88 Smlouvy na podporu de minimis. Podpora poskytovaná podle pravidla de minimis nesmí u jednoho subjektu za tři po sobě následující účetní období přesáhnout hodnotu EUR. I když se jí svým charakterem blíží, není podpora de minimis veřejnou podporou, neboť z důvodu své bagatelní výše nemůže ovlivnit obchod mezi členskými státy a ani narušit hospodářskou soutěž, a nesplňuje tak všechny čtyři znaky veřejné podpory definované v čl. 87 odst. 1 Smlouvy.

Kde je možné získat informace k VP Legislativa, judikatura a informace: Úřad pro ochranu hospodářské soutěže: Legislativa EU: Generální ředitelství pro hosp. soutěž: Judikatura ESD: Pravidla OP LZZ pro poskytování veřejné podpory: Poskytování veřejné podpory v projektech OP LZZ je upraveno příručkou D7 „Veřejná podpora a podpora de minimis v OP LZZ“.

Výzva 33, de minimis a veřejná podpora na vzdělávání Prostředky poskytované na realizaci projektů v rámci výzvy OP LZZ č. 33 budou mít charakter podpory de minimis příp. veřejné podpory poskytované podle blokové výjimky na podporu vzdělávání (čl. 39 nařízení č. 800/2008). V jednom projektu je možné kombinovat podporu de minimis i veřejnou podporu na vzdělávání. Tuto kombinaci ale Řídící orgán nedoporučuje z důvodu nadměrného administrativního zatížení příjemce i poskytovatele při procesu poskytnutí podpory, realizaci projektu a při provádění kontrol čerpání prostředků poskytnutých na projekt.

Výzva 33, podpora de minimis Podpora de minimis: maximálně EUR pro jeden podnik za poslední tři účetní období ( EUR pro podniky působící v silniční dopravě) dotace až do výše 100% způsobilých výdajů projektu podniky podepisují Prohlášení o zapojení cílové skupiny určené pro projekty, ve kterých je poskytována podpora de minimis údaj o velikosti podpory de minimis vyplňovaný do prohlášení o zapojení získá příjemce z přílohy „Rozdělení veřejné podpory a soukromého financování“.

Výzva 33, veřejná podpora na vzdělávání Veřejná podpora podle blokové výjimky na vzdělávání (čl. 39) a) Obecné vzdělávání (čl. 38) intenzita podpory pro malé (a mikro) podniky až 80% intenzita podpory pro střední podniky až 70% intenzita podpory pro velké podniky až 60% b) Specifické vzdělávání (čl. 38) intenzita podpory pro malé (a mikro) podniky až 45% intenzita podpory pro střední podniky až 35% intenzita podpory pro velké podniky až 25% Zjištění velikosti podniků - podle pravidel v příloze č. I nařízení č. 800/2008. Údaj o své velikosti vyplňují podniky do Prohlášení o zapojení cílové skupiny určené pro projekty, ve kterých je poskytována veřejná podpora.

Výzva 33, veřejná podpora na vzdělávání Důležitá upozornění pro projekty, ve kterých budou příjemci žádat o poskytnutí veřejné podpory na vzdělávání podle čl. 39: maximální výše dotace na projekt – EUR (čl. 6 odst. 1 písm. g) velké podniky, které se budou účastnit projektu, musí prokázat existenci tzv. motivačního účinku (čl. 8 odst. 3). Existenci motivačního účinku u velkých podniků zapojených do projektu budou poskytovateli dokládat pouze úspěšní žadatelé (doporučujeme, aby zdůvodnění existence motivačního účinku získali žadatelé od zapojených velkých podniků ještě před samotným předložením žádosti o finanční podporu)

Děkuji za pozornost Řídící orgán OP LZZ Oddělení řízení a implementace OP LZZ Odbor řízení pomoci z ESF Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR Na Poříčním právu Praha 2