Podpořeno z Programu švýcarsko-české spolupráce Supported by a grant from Switzerland through the Swiss Contribution to the enlarged European Union.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Stanislava Správková
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Zákon o sociálních službách
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Finanční možností svépomocných skupin
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
POPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ
Sociální reforma 2011 Zákon o pomoci v hmotné nouzi  Převedení rozhodování o dávkách pomoci v hmotné nouzi z obcí na Úřad práce ČR  Posílení sociální.
Ing. Stanislava Správková
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
 Jeho principy začala uplatňovat M. Thatcherová v reakci na zvyšující se tlak veřejnosti na politiky v 70. letech 20. století ve Velké Británii.  Veřejnost.
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
Partnerství u projektů financovaných z Globálních grantů Sociální inkluze v kontextu přípravy na nové programovací období – zkušenosti, problémy a překážky.
Role evropských dotací v sociálních službách XIV. celostátní finanční konference Svazu měst a obcí ČR Praha,10. listopadu 2011 Karel Vít, MPSV.
Domácí péče Home care.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
PODPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ Programu švýcarsko-české spolupráce
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR. SOCIÁLNÍ SLUŽBY Pojem sociální služby je používán v odborné literatuře ve dvou úrovních: jako forma sociální pomoci poskytovaná.
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Individuální projekty MZ Globální granty Porada hlavních sester ČR Lékařský dům.
Mgr. Zuzana Jentschke - Stőcklová náměstkyně ministryně Sekce pro sociální a rodinnou politiku 10. dubna 2014.
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Podpořeno z Programu švýcarsko-české spolupráce Supported by a grant from Switzerland through the Swiss Contribution to the enlarged European Union.
Ošetřovatelská péče v pobytových zařízeních sociálních služeb MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek pro zdravotní pojištění.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Vzdělávání pro zdrav í PředmětZdravověda Tematický.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ
Kvalita v sociálních službách jako proces
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
Koncept poskytování paliativní péče MZČR Konference Kvalita- Bezpečnost- Efektivita MUDr. Martina Novotná ředitelka odboru zdravotních služeb 3. června.
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Právní pohled: marginální skupiny pacientů ve zdravotnictví
Reforma psychiatrické péče
Úloha kraje v síťování sociálních služeb
SmoČR a senioři v obcích
Ing. Stanislava Správková
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
Obor zdravotních služeb MZ
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
OD KATALOGU K MAPĚ PODPORY
Jaromír Jech Svaz měst a obcí ČR
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Zkušenosti koordinátora podpory seniorů, ORP Roudnice nad Labem
Dlouhodobá péče Věcný záměr zákona upravujícího řešení zdravotně sociální péče Společný projekt Ministerstva zdravotnictví a Ministerstva práce a sociálních.
Transkript prezentace:

Podpořeno z Programu švýcarsko-české spolupráce Supported by a grant from Switzerland through the Swiss Contribution to the enlarged European Union

Nástin změn v legislativě a praxi Podmínky pro rozvoj integrovaných sociálních a zdravotních služeb v obcích konference pořádaná pod záštitou Výboru pro sociální politiku Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Praha, Podpořeno z Programu švýcarsko-české spolupráce Supported by a grant from Switzerland through the Swiss Contribution to the enlarged European Union

Nástin změn v legislativě a praxi Filozofie změny: Od instituce k člověku Člověk (klient, pacient) musí být na prvním místě (před zájmy instutucí, dokonce v otázkách podpory zdraví před tzv. společenským zájmem) Podpořeno z Programu švýcarsko-české spolupráce Supported by a grant from Switzerland through the Swiss Contribution to the enlarged European Union

Nástin změn v legislativě a praxi Komplementem sociálních služeb poskytovaných osobám s omezenou soběstačností musí být zdravotní služby, Komplementem zdravotních služeb těmto lidem musí být sociální služby Podpořeno z Programu švýcarsko-české spolupráce Supported by a grant from Switzerland through the Swiss Contribution to the enlarged European Union

Nástin změn v legislativě a praxi Je řada cest k tomu, jak lze prostupnost a reciprocitu sociálních a zdravotních služeb zajistit: Podpořeno z Programu švýcarsko-české spolupráce Supported by a grant from Switzerland through the Swiss Contribution to the enlarged European Union

Nástin změn v legislativě a praxi Uložit povinnost obcím zajistit minimální síť sociálních a zdravotních služeb v přenesené působnosti státu, uložené zákonem s vyčleněním finančních prostředků ze státního rozpočtu Podpořeno z Programu švýcarsko-české spolupráce Supported by a grant from Switzerland through the Swiss Contribution to the enlarged European Union

Nástin změn v legislativě a praxi Uložit povinnost obcím zajistit minimální síť sociálních a zdravotních služeb obcím s rozšířenou působností pro správní obvod jejich působnosti s vyčleněním finančních prostředků ze státního rozpočtu Podpořeno z Programu švýcarsko-české spolupráce Supported by a grant from Switzerland through the Swiss Contribution to the enlarged European Union

Nástin změn v legislativě a praxi Uložit povinnost obcím zajistit minimální síť sociálních a zdravotních služeb Podpořeno z Programu švýcarsko-české spolupráce Supported by a grant from Switzerland through the Swiss Contribution to the enlarged European Union

Nástin změn v legislativě a praxi Systémová podpora státu dobrovolným svazkům obcí, které by zajistily SZ služby na základě smlouvy mezi sebou (i bez ohledu na správní obvod obcí s rozšířenou působností) Podpořeno z Programu švýcarsko-české spolupráce Supported by a grant from Switzerland through the Swiss Contribution to the enlarged European Union

Nástin změn v legislativě a praxi § 94 zákona o sociálních službách změnit tak, aby obce byly povinny zpracovávaly střednědobý plán rozvoje sociálních služeb Podpořeno z Programu švýcarsko-české spolupráce Supported by a grant from Switzerland through the Swiss Contribution to the enlarged European Union

Nástin změn v legislativě a praxi V zákoně o sociálních službách doplnit k ustanovením upravujícím druhy a formy sociálních služeb přidat ustanovení ukládající poskytovatelům sociálních služeb, resp. obcím, nabídnout tomu, kdo takové služby potřebuje, nejprve služby poskytované u něj doma Podpořeno z Programu švýcarsko-české spolupráce Supported by a grant from Switzerland through the Swiss Contribution to the enlarged European Union

Nástin změn v legislativě a praxi upravit § 46, resp. příslušná ustanovení zákona o obcích v tom smyslu, aby obec byla prioritně povinna pokusit se hledat řešení pro propouštěného pacienta v jeho domácím prostředí s domácí péčí Podpořeno z Programu švýcarsko-české spolupráce Supported by a grant from Switzerland through the Swiss Contribution to the enlarged European Union

Nástin změn v legislativě a praxi § 36 zákona o sociálních službách rozšířit, nebo nahradit ustanovení zcela nové, jež by bylo zaměřeno na integrované zdravotní a sociální služby poskytované nejen v zařízeních sociálních služeb, ale také v jiných prostředí, především pak v domácím prostředí klienta Podpořeno z Programu švýcarsko-české spolupráce Supported by a grant from Switzerland through the Swiss Contribution to the enlarged European Union

Nástin změn v legislativě a praxi Do zákona o sociálních službách zařadit nové ustanovení, které upraví, že obce pro účely koordinace a koncepce systému integrovaných zdravotních a sociálních služeb zaměstnávají alespoň jednu komunitní sestru (resp. komunitního bratra nebo komunitního pracovníka). Jejím pracovním úkolem bude analyzovat zdravotní a sociální situaci jednotlivce nebo skupiny osob ve vlastním sociálním prostředí Podpořeno z Programu švýcarsko-české spolupráce Supported by a grant from Switzerland through the Swiss Contribution to the enlarged European Union

Nástin změn v legislativě a praxi  Pojištění na péči  Role zdravotního pojištění (pojišťoven): – Změna praxe pojišťoven – Limit péče osobu (klienta) - 3 minuty na osobu – Podávání léků – Neproplácení výkonů – Problém lékařů – zaměstnanců zařízení Podpořeno z Programu švýcarsko-české spolupráce Supported by a grant from Switzerland through the Swiss Contribution to the enlarged European Union

Nástin změn v legislativě a praxi užší spolupráce a propojení MPSV a MZČR při přípravě věcných a legislativních řešení v oblasti služeb a péče na zdravotně sociálním rozhraní: zejména pro cílové skupiny dlouhodobé péče seniorům, zdravotně postiženým a umírajícím při respektování neoddělitelnosti zdravotně sociálních potřeb a potřeby koordinovaného poskytnutí zdravotních a sociálních služeb Podpořeno z Programu švýcarsko-české spolupráce Supported by a grant from Switzerland through the Swiss Contribution to the enlarged European Union

Nástin změn v legislativě a praxi posílení koordinační úlohy samosprávných krajů, zejména pokud jde o strategické plánování, dostupnost a provázanost zdravotních, sociálních a dalších služeb, včetně otázky seniorského bydlení (ve všech krajích ČR): lepší součinnost obcí s rozšířenou působností a krajů, včetně koordinace nabídky a poptávky pečovatelských a dalších služeb na úrovni obecních samospráv, včetně informační sítě dostupných služeb - mobilních pečovatelských, duchovních a hospicových model péče a zdravotních i sociálních služeb vycházejících důsledně z komunitního principu mimo jiné za pomoci stanovení standardů, tedy zabezpečení rovného přístupu k čerpání veřejně poskytovaných zdravotně sociálních služeb Podpořeno z Programu švýcarsko-české spolupráce Supported by a grant from Switzerland through the Swiss Contribution to the enlarged European Union

Nástin změn v legislativě a praxi smlouvy poskytovatelů se zdravotními pojišťovnami umožňující bezproblémový výkon specializované geriatrické a paliativní péče, včetně zákonem daného řešení přístupu k uzavírání smluv na poskytování domácí paliativní a hospicové péče a zdravotní péče v domovech pro seniory nebo se zvláštním režimem; základem by mělo být komplexní geriatrické hodnocení nový systém financování péče v přirozeném prostředí rodiny : role a úloha odborných společností, profesních sdružení, krajských a obecných samospráv při vytvoření Systému integrovaných podpůrných služeb Podpořeno z Programu švýcarsko-české spolupráce Supported by a grant from Switzerland through the Swiss Contribution to the enlarged European Union

Nástin změn v legislativě a praxi Nasměrování předpokládaných změn: o zřetelné vymezení oblasti dlouhodobé péče o redefinice zdravotních a sociálních služeb o překlenutí segmentace a překážek mezi službami zdravotní a sociální péče o zajištění dostupnosti dlouhodobé péče o nalezení optimálního způsobu poskytování dlouhodobé péče o zvýšení komplexnosti zdravotních i sociálních služeb o dosažení vysoké kvality zdravotních i sociálních služeb o účelnější vynakládání prostředků ze státního rozpočtu a ze systému veřejného zdravotního pojištění Podpořeno z Programu švýcarsko-české spolupráce Supported by a grant from Switzerland through the Swiss Contribution to the enlarged European Union

Nástin změn v legislativě a praxi Cíle změn v legislativě a v uplatňování předpisů:  včasná identifikace osob s potřebou dlouhodobé péče poskytované efektivním a rovným způsobem v domácím i institucionálním prostředí  koordinace poskytování péče potřebným klientům kombinací domácích pečujících, terénních a ambulantních sociálních služeb a domácích a ambulantních zdravotních služeb  rovnost podmínek pro všechny občany a poskytovatele dlouhodobé péče a zajištění její dostupnosti  zlepšení efektivity vynakládaných veřejných prostředků ze systému zdravotního pojištění i sociálních dávek  zajištění dostupné a kvalitní dlouhodobé péče poskytované zejména v domácím, a v případě potřeby i v institucionálním prostředí – pobytovém zařízení Podpořeno z Programu švýcarsko-české spolupráce Supported by a grant from Switzerland through the Swiss Contribution to the enlarged European Union

Nástin změn v legislativě a praxi S kým je třeba na změnách spolupracovat : PARTNERSTVÍ  s veřejností  s pracovníky ve zdravotnictví a sociálních službách  s odbornými experty ve všech dotčených oborech  s veřejnou správou (ministerstva, kraje, obce a města)  s politiky (poslanci a senátoři) Podpořeno z Programu švýcarsko-české spolupráce Supported by a grant from Switzerland through the Swiss Contribution to the enlarged European Union

Děkuji za pozornost. PhDr. Karel Schwarz Institut důstojného stárnutí Diakonie ČCE Belgická 22, Praha 2 telefon: web: Podpořeno z Programu švýcarsko-české spolupráce Supported by a grant from Switzerland through the Swiss Contribution to the enlarged European Union