Skladování, použití
Vady tuků – vliv mikroorganizmů žluknutí tuků – MO a enzymy rozkládají tuk – tento proces podporuje světlo a teplo příměs cizích pachů: špatné skladování – skladování s další látkou špatná výroba nejdelší trvanlivost má kakaové máslo nejnižší trvanlivost – máslo
Skladování tuků Všechny tuky se musí skladovat v suchých a čistých skladech teplota cca 15 o C chráněny před sluncem nesmí být skladovány s jinými surovinami – rády přijímají cizí pachy záruční doba – podle druhu: čerstvé máslo - 12 dní stolní margarín - 8 týdnů 100% tuk - 6 měsíců kak. máslo - několik let
Použití tuků Cukrářská výroba: živočišné tuky – nepoužívají se rostlin. oleje – smažení koblih ztužené tuky: 100% tuk – ředění kak. polevy margaríny – těsta, krémy
zdroje LUDVÍK BLÁHA, IVANA KOPOVÁ, FRANTIŠEK ŠREK. Suroviny pro učební obor Cukrář. Vydání čtvrté, přepracované. Informatorium, spol. s r.o. ISBN Soukromé zdroje autora Zdroje obrázků vlastní fotografie Google obrázky