Katedrála - živý organismus Projekt připravovaný studenty Biskupského gymnázia v Hradci Králové pod vedením p. učitelky H. Melicharové 9.11.2011 Prezentace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Gymnázium Víťězslava Nováka v Jindřichově Hradci: Vítejte u prezentace akce „HUDBA V NÁS – hudební toulky d ě jinami m ě sta“
Advertisements

Gymnázium Vítězslava Nováka v Jindřichově Hradci Vítejte u prezentace akce „Ne moc médií“ Hana Hančová 2007.
TRHLINA Špatná zpráva s dobrým koncem
GOTICKÁ KULTURA.
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
Návštěva studentů z německého města Hermeskeil Úterý – neděle
Památky Nizozemska Sara Stojkovičová. Euromast Věž Rotterdam Postavena v letech Architekt : Maaskant Byla postavena speciálně pro Floriádu 1960.
Zdeněk a Katka Uhlíkovi
Lidé a čas 1) DÁVNÁ MINULOST.
Druhá část Rok 2013 ……. Snímky navazují na první část kostelů a kaplí z minulého roku. Tyto byly pořizovány v jednotlivých městských částech Brna, ve.
Klub irských tanců Texty pro moderátory a do propagačních materiálů.
KOSTELY A KAPLE V MĚSTSKÝCH ČÁSTECH BRNA Foto grafie pořízeny v roce 2012 První část-střed města.
OD STŘEDOVĚKU PO RENESANCI
POUČENÍ O TŘÍDĚNÍ ODPADU. Během listopadu jsme navštívily první třídy a zábavnou formou jsme je seznámily se světem třídění odpadu a ekologie.
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Téma: Dějiny s osobnostmi
Národnostní menšiny v Evropě Znáš své sousedy? To je název projektu, který zpracovává třída 2.C pod vedením profesorek H. Syslové a L. Cihelkové. Dva.
Praha Hlavní město 1 mil. 140 tisíc obyvatel Zajímavosti: Pražský hrad
Bazilika svatého Václava
Chrám sv. Bartoloměje Nachází se v Plzni na náměstí Republiky.
LISTY SVATÉHO PAVLA Motivační pomůcka CESTY KATECHEZE č. 1/2009.
G A L A K O N C E R T tělocvična ZŠ Novosedlice, VE PROSPĚCH DĚTÍ POSTIŽENÝCH VLNOU TSUNAMI V JV ASII.
Katedrála svatého Víta je největším a nejvýznamnějším pražským chrámem
Sabina Adámková & Adéla Kusáková
Evangelický kostel, Havířov – Bludovice , 17:00 hod
Více obrázků najdete na Naše výprava začala na Václavském náměstí.
Mýma očima Roman Lavička student kvarty školní studentský pobyt Anglie 2005.
Svatá Anežka Česká ve výtvarném umění
fotovzpomínky varhaníka
Slezské muzeum Alena Křížová. Historie muzea: Roku 1814 bylo založeno Gymnazijní muzeum - první instituce na území ČR. Roku 1882 bylo založeno Uměleckoprůmyslové.
• ETNIKUM • SPOLEČENSKÁ SKUPINA • NÁROD
 Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky  Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, p ř ísp ě vková organizace Č ÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU Šablony – Gymnázium Tanvald Č.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Testove.otazky.I.
Jaký je naše tělo Kontrola
Hradec Králové město+akvárium. Historie  Z archeologických průzkumů vyplývá, že lokalita na soutoku Labe a Orlice byla osídlena již v období pravěku.
Románská kultura.
Kozt KOZTliveCZ prenatál aneb „Jak jsme se prezentovali v roce 2003“ (c) Honza Mareš.
Slečna katechetka Petra vstupuje do kláštera klarisek Je sobota a několik mladých lidí z různých míst Moravy se sjíždí do Brna –Soběšic. A ptáte.
Vrch Cvilín s kostelem Panny Marie Sedmibolestné a rozhlednou tvoří výraznou dominantu města Krnova. Místo je osídleno již od.
Heřmanův Městec Vlastivědné zajímavosti, které bychom měli znát.
Autor práce: Michaela Marie Bollenová Vedoucí práce: Mgr. Jaroslav Voříšek Školní rok: 2012/2013.
Stavby Karla IV. ANEB JAKÝ BYL KRÁL KAREL IV.. Obsah Kdo to Karel IV. vůbec byl? Univerzita Karlova Karlův most Karlštejn Nové město Chrám svatého Víta.
VY_32_INOVACE_D7.16 Autor: Mgr. Nováková Jana Datum vytvoření: prosinec 2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
Uherský Brod. Informace Okres: Uherské Hradiště Kraj: Zlínský PSČ: Starosta: Patrik Kunčar Části města: Havřice Újezdec Těšov Maršov.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/12 Název materiálu: Jakub Jan Ryba Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.

 Narodil se roku 1815 v Castelnuovo d'Asti (dnes Castelnuovo Don Bosco) v Itálii  Zemřel roku 1888 v Turíně  Byl italský katolický kněz, světec, vychovatel,
9 LET PROŽITÝCH NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE. 1. TŘÍDA Všechno začalo jednou ráno, když nás rodiče poprvé dovedli do školy. Tím dnem začala naše devítiletá docházka.
Vítáme Vás na AG Dotazy Mgr. Jan Košárek, ředitel AG
• ETNIKUM • SPOLEČENSKÁ SKUPINA • NÁROD
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org.
Karel IV. „Otec vlasti“ Filip Valla
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření prosinec 2012
Život Karla IV..
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření leden 2013 Ročník
Autor: Mgr. Jitka Šteflová Název: VY_32_INOVACE_11_Vánoce Téma: Vánoce
Svitavské památky – kostel svatého Jiljí
Vítám vás na prezentacích IX.ročníků
Kostel sv. Jana Křtitele ve Lštění
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola,
Senioři s vnoučaty Velké Losiny 2017.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
The history of England
Svitavské památky – kostel Navštívení Panny Marie
Konečně byl tady. Den, na který se všichni naši „školáci“ tolik těšili
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor:
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Katedrála - živý organismus Projekt připravovaný studenty Biskupského gymnázia v Hradci Králové pod vedením p. učitelky H. Melicharové Prezentace obrázků

Ke katedrále jsme přišli v 10:30 hod, tam již na nás čekaly studentky. Po milém přivítání a představení si vzala slovo p. u. Melicharová a představila historii stavby, která patří k dominantám Velkého náměstí. Dne jsme měli to štěstí se zúčastnit, v roli diváků a posluchačů, projektu „Katedrála - živý organismus“. Tuto akci připravili studenti Biskupského gymnázia v Hradci Králové pod vedením p. učitelky H. Melicharové.

U křtitelnice Křtitelnice je vyrobena z cínu, používá se o Velikonocích ke křtění. Nádoba stojí na třech lvích nohách. Nohy jsou zakončeny hlavami mnichů. Na vršku poklopu je soška Jana Křtitele. Uvnitř nádoby je voda, která je osolená a je ve stálé teplotě, aby se nekazila.

U oltáře sv. Antonína. Obraz sv. Antonína namaloval malíř Brendl. Antonín získal velké bohatství po svých rodičích, toho se vzdal ve prospěch své sestry a ostatních lidí. Sám žil v bídě. Za své činy byl prohlášen za svatého a stal se patronem rytířů, cukrářů, hrobníků, tkalců.

Zastavení u zpovědnic. V katedrále je šest zpovědnic. Čtyři zpovědnice jsou gotické, dvě moderní. Do zpovědnice vedou dvoje dveře, mezi knězem a zpovídajícím může být mřížka, ale být tam nemusí. Více se používají moderní zpovědnice. Po zpovědi dostane dotyčný rozhřešení. V minulosti byla zpověď nedílnou součástí života všech lidí.

Skupinová práce Dále byly děti rozděleny do skupin, každá skupina dostala za úkol vyškrtat slova týkající se katedrály. Ze zbývajících písmen měly složit tajenku. Nechyběla ani drobná odměna pro úspěšné řešitele.

Oltář Ježíška s rodinou se sklápěcími bočnimi stěnami.

Hlavní oltář Dětem z té nádhery přecházel zrak.

Společná fotografie před oltářem

Podobný profil českých královen

Bylo na co koukat ve všech směrech

Vitrážová okna

Majestátnost varhan

Návštěva půdních prostor a zvonů patřila k velkému dobrodružství.

Třešničkou na dortu bylo vystoupení pěveckého sboru. Vystoupení pěveckého sboru pod vedením duchovního V. Brože a profesorky M. Kovaříčkové bylo nádherné.

Hodnocení projektu Závěrem musím za sebe i za děti moc poděkovat manželům Melicharovým, profesorce Marii Kovaříčkové, duchovnímu Vojtěchovi Brožovi, Spirituálu školy i studentkám za poučnou a zároveň zábavnou akci, díky které jsme mohli nahlédnout do míst, které tvoří historii i současnost našeho města. Katedrála sv. Ducha patří mezi nejstarší a nejkrásnější katedrály v České republice. Děti mohly na vlastní oči vidět předměty vyrobené před dávnými časy, avšak sloužící lidem až dodnes. Určitě jim to pomůže v budování hodnot, které se předávají z generace na generaci. Žáci 5.B a jejich třídní učitelka Jana Zemanová