Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Gymnázium Vítězslava Nováka v Jindřichově Hradci Vítejte u prezentace akce „Ne moc médií“ Hana Hančová 2007.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Gymnázium Vítězslava Nováka v Jindřichově Hradci Vítejte u prezentace akce „Ne moc médií“ Hana Hančová 2007."— Transkript prezentace:

1 Gymnázium Vítězslava Nováka v Jindřichově Hradci Vítejte u prezentace akce „Ne moc médií“ Hana Hančová 2007

2 GVN v rámci projektu škol ASP UNESCO „Člověk a média“ navázalo na předchozí projekty a v obdobném duchu připravilo pro ZŠ a SŠ z Jindřichova Hradce a blízkého okolí vzdělávací program s názvem „Ne moc médií“. Akce probíhala 10.5. 2007 od 8,00 do 15,30 hodin. Putování po stanovištích, které trvalo 2,5 hodiny, začalo v budově gymnázia a sestávalo se ze sedmi stanovišť. Na nich naši studenti, seznamovali návštěvníky s druhy médií a také s jejich vlivem na každého z nás. Projekt ASP UNESCO – „Člověk a média“

3 1. stanoviště Na prvním stanovišti byli hosté seznámeni s tím, co je to komunikace. Jaké typy komunikací existují. Dále se dozvěděli, co jsou to média a s jakými druhy médií se denně setkáváme.

4 Na závěr si studentky ověřily, co si jejich posluchači zapamatovali a nejlepší z nich dostali sladkou odměnu.

5 2. stanoviště Také druhé stanoviště bylo ve starobylé budově našeho gymnázia. Studenti zde pomocí audiovizuální techniky a interaktivní tabule objasnili přítomným, co je to reklama a jaké druhy reklam na nás denně působí z rozhlasu a hlavně z televize

6 Část prezentace se nazývala „Hudba v reklamách“. Studenti pustili nejdříve hudbu a přítomní žáci soutěžili v určení jednotlivých reklam a hlavně v poznávání autorů uvedených skladeb.

7 3. stanoviště Náplní tohoto stanoviště se staly scénky představující některé pořady vysílané televizí. Úkolem pro hosty bylo poznat pořad a určit televizní kanál, na kterém je vysílán. Studenti nižšího gymnázia se zde také snažili ukázat přínos i zbytečnost některých pořadů.

8 4. stanoviště Na tomto stanovišti probíhal program „Zábava bez médií“. Žáci zde řešili různé hřebenovky, osmisměrky, plnili úkoly zadané v Morseově abecedě, luštili tajná písma apod.

9 Obě tato stanoviště byla v těsné blízkosti a jejich náplň si pro své vrstevníky připravili studenti nižšího gymnázia. Prezentovali na nich kontrast mezi hlučnou televizní zábavou a programem, který si každý může doma zorganizovat sám

10 5. stanoviště Toto stanoviště bylo věnováno tisku. Žáci, kteří zde pracovali ve skupinkách, se dozvěděli jak vznikají noviny, jaké druhy tisku u nás vycházejí a v čem je mezi nimi rozdíl. Pod vedením šéfredaktorky Jindřichohradeckých listů si zkusili napsat novinový článek a jeden z nich byl dokonce v Jindřichohradeckých listech publikován.

11 Na závěr se hosté na tomto stanovišti dozvěděli něco z historie Jindřichohradeckých listů a mohli si i prohlédnout svázaná čísla těchto novin za posledních 40 let.

12 6. stanoviště Na šestém stanovišti se všichni přítomní seznámili s historií, vývojem a také s fungováním rozhlasu a televize. Ve spolupráci s redakcí Jindřichohradeckého regionálního vysílání si několik žáků mohlo zkusit i práci s kamerou a podívat se na to, co natočili.

13 7. stanoviště Na posledním stanovišti zhlédli žáci dva krátké filmy. Náměty filmů, natočení, režie i herecké role – to vše bylo prací studentů kvinty našeho gymnázia. Jeden z filmů ukazoval, jak lehce některé dívky podlehnou trendu hubených miss a modelek a dostanou se do velmi vážných problémů s mentální anorexií. Druhý film ukázal, jak snadno se mladý člověk stane závislým na počítačových hrách a jak toto médium může i negativně ovlivnit jeho život.

14 Film o dívce s mentální anorexií na diváky velmi zapůsobil. To nám potvrdily nejen dotazníky vyplněné na závěr, ale i zpětně informace od učitelů, kteří žáky po všech stanovištích provázeli

15 A jak to dopadlo? Této akce se zúčastnily všechny základní školy z Jindřichova Hradce a čtyři ZŠ z okolních obcí. Některé školy nám chtěly poslat až osm tříd. To jsme, bohužel, museli odmítnout, protože nebylo z časových důvodů možné tolik účastníků zvládnout. Všemi stanovišti prošlo kolem 700 žáků se svými učiteli. Každou třídu provázel student GVN. Ohlas na tuto akci ze strany základních škol byl velmi pozitivní. O jejich spokojeností svědčil i narůstající počet vysílaných tříd a také návrh ředitelů některých ZŠ, abychom projekt zopakovali ještě jednou v září. Na tomto projektu pracovali studenti s velkým zájmem a nasazením, a to i ve svém volném čase.


Stáhnout ppt "Gymnázium Vítězslava Nováka v Jindřichově Hradci Vítejte u prezentace akce „Ne moc médií“ Hana Hančová 2007."

Podobné prezentace


Reklamy Google