Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Svatá Anežka Česká ve výtvarném umění

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Svatá Anežka Česká ve výtvarném umění"— Transkript prezentace:

1 Svatá Anežka Česká ve výtvarném umění
Prezentace Svatá Anežka Česká ve výtvarném umění nabízí celkem 10 snímků z různých období našich českých dějin. Popisky u jednotlivých obrázků jsou naanimované v rámci menu „Animační schémata“, aby bylo možné se nejprve dívat na obrazy a teprve poté se seznámit s popiskou. Popiska se zobrazí na kliknutí myší. Některá další díla, která je možné vidět v Praze, ale nejsou součástí prezentace: V klášteře, který je dnes po ní zván Anežský, vystavuje Národní galerie své sbírky. V Národní galerii je vzácné dílo české pozdní gotiky, tzv. oltář velmistra Puchnera, který na několika deskách zobrazuje uctívanou Anežku. V kostele sv. Jakuba na Starém Městě stojí dřevěná socha Anežky v nadživotní velikosti od sochaře Jindřicha Wielguse.

2 Iniciála Osecký lekcionář 13. stol.
Lekcionář je liturgickou knihou, která se používá při slavení mše svaté. Tato kniha obsahuje texty z Písma svatého, které se při slavení mše svaté čtou. Osecký lekcionář pochází z kláštera v Oseku (severní Čechy). Nazývá se také lekcionář Alberta Míšeňského. Je dvojdílný, bohatě Iniciála je ozdobné první písmeno v textu. Používaly se hlavně v rukopisech a byly iluminované (malované). Na této iniciále je sv. Anežka zobrazena se

3 Gotické okno katedrála Svatého Ducha v Hradci Králové

4 Sv. Anežka ošetřuje nemocného 15. stol. neznámý český mistr

5 České baroko 17. stol. – Jan J
České baroko 17. stol. – Jan J. Heinsch Anežka zakládá Řád křižovníků s červenou hvězdou Jan Jiří Heinsch, malíř barokní zbožnosti Heinsch, syn královského úředníka, se pravděpodobně narodil okolo roku 1647, a to v Kladsku, na území dnešního Polska. Neví se přesně, proč a jak se dostal do Čech. První zmínka o „samostatně vystupujícím umělci“ v Praze je z roku 1679.

6 Josef Václav Myslbek poč. 20. stol. sousoší sv
Josef Václav Myslbek poč. 20. stol. sousoší sv. Václava Praha – Václavské náměstí Autory sousoší jsou sochař Josef Václav Myslbek, architekt Alois Dryák a sochař Klouček. V roce 1912 byla osazena socha Sv. Václava a sochy sv. Prokopa, Anežky a Ludmily. Socha sv. Vojtěcha byla osazena v roce 1924.

7 sv. Anežka Česká od českého ilustrátora Zdirada Jana Křtitele Čecha 2
sv. Anežka Česká od českého ilustrátora Zdirada Jana Křtitele Čecha 2. pol. 20. stol. Zdirad Jan Křtitel Čech (1949), magistrální rytíř Maltézského řádu, herold jeho Českého velkopřevorství. Grafik, malíř, ilustrátor, autor heraldických kreseb. Za své ilustrace k biblickým liturgickým čtením obdržel Děkovné uznání České biskupské konference (ČBK).

8 Obraz vlevo: Bedřiška Znojemská, 2. pol. 20. stol
Obraz vlevo: Bedřiška Znojemská, 2. pol. 20. stol. (malířství moderního symbolismu) Bedřiška Znojemská vlastním jménem Božena Krejčová, rozená Fritzová, narozená 1928 ve Znojmě 1947 gymnázium v Českých Budějovicích 1950 při politických prověrkách vyloučena ze studia na lékařské fakultě Karlovy Univerzity v Praze. Zároveň jsou jí zakázány všechny typy škol. soukromé studium malby u akad. malíře Emanuela Frinty, akad. malíře Františka Ketzka, akad. malíře Františka Nedvěda 1959 sňatek s Bořivojem Krejčím a tím začátek společné práce na chrámovém umění, výstavách, výzdobě zvonů atp. 1991 Bořivoj Krejčí umírá Dnes žije a pracuje v Praze Obraz vpravo: od Kateřiny Vítečkové, 2. pol. 20. stol. nar v Opavě, žákyně Karla Stvolinského na VŠUP v Praze životopis:

9 Kanonizační obraz sv. Anežky České Makarius Tauc 1989
V chrámu sv. Víta, Václava a Vojtěcha na vnější straně kaple sv. Václava je umístěn deskový obraz sv. Anežky, jehož autorem je německý malíř českého původu Makarius Tauc, autor Anežčina kanonizačního obrazu z roku 1989 pro vatikánský chrám.

10 Tabule Vitae sv. Anežky České Autorka: Susanne Ernst, 2008


Stáhnout ppt "Svatá Anežka Česká ve výtvarném umění"

Podobné prezentace


Reklamy Google