Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Národnostní menšiny v Evropě Znáš své sousedy? To je název projektu, který zpracovává třída 2.C pod vedením profesorek H. Syslové a L. Cihelkové. Dva.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Národnostní menšiny v Evropě Znáš své sousedy? To je název projektu, který zpracovává třída 2.C pod vedením profesorek H. Syslové a L. Cihelkové. Dva."— Transkript prezentace:

1

2 Národnostní menšiny v Evropě Znáš své sousedy?

3 To je název projektu, který zpracovává třída 2.C pod vedením profesorek H. Syslové a L. Cihelkové. Dva dny se studentky věnovaly dotazníkovým akcím, shromažďování materiálu a práci na prezentačním CD, se kterým budou naši školu reprezentovat v celoevropské soutěži. Tématem projektu je život Romů jako nejpočetnější etnické menšiny naší země. Podporu poskytla nadace Brücke/Most-Stiftung ve spolupráci s Exil-clubem.

4 Emigrace Romů Emigrace Romů z území bývalého Československa probíhala po celá 90. léta, ale jako podstatný zahraničně-politický problém začala být vnímána v roce 1997, kdy mnoho Romů emigrovalo do Kanady a Velké Británie. Kvůli této imigraci zavedla Kanada v říjnu 1997 vízovou povinnost pro občany ČR. Emigrace části Romů do zemí západní Evropy – Velké Británie, Irska, Belgie, Nizozemí a jiných například na Nový Zéland probíhá dodnes. Většina emigrujících žádá v cílových zemích o udělení statutu uprchlíka čili azylu, který umožňuje v zemi zůstat. Ve větších městech v cílových zemích emigranti běžně pracovali „na černo“, tuto možnost neměli zejména v regionech s vysokou mírou nezaměstnanosti a byli odkázáni jen na sociální dávky.

5 ZVYKY A TRADICE ROMŮ  Svatba (Bijav): Romové měli zvyk (a dosud někdy mají) hledat nevěstu nebo ženicha pro své děti již v dětství. Svatba začínala v domě rodičů nevěsty, která se připravovala do svatebních šatů za pomoci svobodných dívek a za doprovodu romských písní, jež si dívky zpívaly. Když oba mladí slíbili, že se budou mít rádi, vážený muž z osady jim svázal šátkem překřížená zápěstí a do dlaní jim nalil víno. Ženich vypil víno z dlaně nevěsty, nevěsta z dlaně ženicha a pak se políbili. Od té chvíle byli považováni za manžele.

6 ZVYKY A TRADICE ROMŮ  Křtiny (Keresteliši – Boňa) Dítě se křtí v kostele, kde ho v náručí drží kmotr, vedle stojí kmotra, která dítě ke křtu obléká a přibaluje mu do peřinky dárek. Někdy je to zlato, někdy peníze. Kmotři jsou někdy velice vážené osoby. Nemusí to být členové rodiny, ale stávají se jimi poté, co je mladý pár oslovil a požádal o křest dítěte. Odmítnout ho by byla ta největší urážka, kterou by Rom Romovi mohl udělat.

7 Fotografie ze života Romů …

8

9 Dotazníková akce na naší škole

10 A co přinesl celý projekt nám osobně? Po projektu se díváme na romskou populaci jako na součást naší společnosti, ve které v dnešní době žijeme. Zároveň jsme pochopili, že soužití Romů s námi je pro ně určitě velmi těžké, neboť jak jste se mohli dozvědět, každá z populací dodržuje úplně jiné tradice, zvyky a má odlišný způsob života. Ne vždy jsou problémy na straně Romů … Proto jsme si nyní uvědomili, že nesmíme každého soudit podle barvy pleti, ale podle toho, co má člověk uvnitř.

11 Motto: Kdo je černý, chce být bílý, a kdo je bílý, platí velké peníze za to, aby u moře zčernal.


Stáhnout ppt "Národnostní menšiny v Evropě Znáš své sousedy? To je název projektu, který zpracovává třída 2.C pod vedením profesorek H. Syslové a L. Cihelkové. Dva."

Podobné prezentace


Reklamy Google