Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Romská ženská skupina MANUSHE

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Romská ženská skupina MANUSHE"— Transkript prezentace:

1 Romská ženská skupina MANUSHE
SLOVO 21, z.s. sekce Romská ženská skupina MANUSHE

2 Slovo 21, z. s. boj proti rasismu a xenofobii
Založeno v roce 1999 v Praze. Cíle: boj proti rasismu a xenofobii pomoci chránit a respektovat lidská práva budování tolerance vůči minoritám, podpora vzdělávání a integrace menšin v ČR. Founders of Slovo 21 were Czechs, Roma and immigrants living in the country. Since 1999, the organization has realized a number of educational, cultural, media, public awareness and other projects, especially Roma projects and projects aiming at integration of immigrants. One of the most known projects that Slovo 21 has been realizing since 1999 is the Roma World Festival Khamoro.

3 Romská ženská skupina Manushe
Založena na podzim roku 2000 jako sekce Slova 21, z. s. Zakladatelky: romské a neromské aktivistky Členství: dnes více než 190 žen a mužů z celé ČR Členskou organizací v české ženské Lobby a také v Evropské ženské Lobby To date, Manushe has over 170 members in 36 places within the Czech Republic. It is worth stressing out that Manushe also include male members as without support of fathers, brothers, husbands….Romani women can hardly strengten their position in a family, a community and a society.

4 Důvod založení skupiny Manushe
vícenásobná diskriminace vůči romským ženám (jako ženy, jako Romky a uvnitř komunity) nedostatek jakýchkoli projektů / programů, které by přispívaly k posílení postavení romských žen Přitom romské ženy mohou být zprostředkovateli změny (vychovávají děti, starají se o domácnost, síťují rodinu navenek) The main reason for Manushe’s establishment was the fact that Romani women have been three-times discriminated against – – as women, as members of an ethnic minority towards which the majority of the society has a negative attitude, and as female members of the Roma community. Along with this, Romani women issues have been on the margin of the interest of the Roma non-governmental sector in the Czech Republic due to the traditional stereotype according to which a woman is seen only as a mother, a spouse, and a daughter and gender equality is very often understood as an attack on Roma traditional values and habits.

5 Hlavní cíle a motto Motto: „Edukace, sebevědomí, emancipace“
vzdělaná, nezávislá, emancipovaná a sebevědomá romská žena, schopná vyjádřit své potřeby a požadavky a bojovat za ně aktivní zapojení romských žen a dívek do společnosti (participace) Our work primarily contributes to the empowerment of Romani women in their community and in Czech society and all our activities are focused on full respect of women’s rights – from equal access to education and labor market, participation in public and political life - to fighting against discrimination, domestic violence, etc.).

6 Cílová skupina romské ženy romské rodiny celé romské komunity
The main target group is Romani women regardless of their age and socio-economic status. But indirectly, target groups are also their families and their community. With the knowledge and self-confidence these women could have an important positive influence on their mothers, fathers, relatives and neighbors, in short the entire community.

7 V roce 2014 cena Roma spirit

8 Politický výcvik pro romské ženy
ženy získaly dovednosti pro účast v aktivní politice a participaci ve společnosti první kolo v roce 2006 (společně s Athinganoi), druhé kolo v letech 2010/2011 (s Forem 50%) – celkem 18 žen, z toho 75% aktivních politicky nebo občansky k projektu byl natočen dokumentární film „ŽENYvPOLI„ v prosinci 2014 byl ukončen třetí ročník, absolvovalo 10 romských vysokoškolaček Aim: support of activism and active participation in the society The project started in 2006, the second round was implemented in 2010/2011, and we plan the third round in 2013. Short term impact: more Romani women, who obtain skills for participation in politics,. Long term impact: more Romani women in Czech politics. Outcomes: 18 Romani women completed political training, a documentary film “Women (Re)present” was produced.

9

10 Výsledek činnosti – příklad 1: projekt Mami, tati já chci do školy
Projekt vznikl na popud členů Manushe, kteří předškol. Vzdělávání dětí identifikovali jako problém již v roce 2011 ti se nyní podílejí na jeho realizaci v regionech – připravují workshopy pro rodiče předškolních dětí smyslem je motivovat romské rodiče pečovat o vzdělávání svých dětí (předškolní příprava, neumísťovat do praktických škol, bránit právo dítěte na kvalitní vzdělávání) mnozí rodiče neznají rozdíl mezi školou běžného proudu a školou praktickou nebo speciální, jiní zas potřebují „postrčit“ a cítit, že je někdo v jejich snaze podporuje Krátký dokument k projektu: series of workshops for Romani parents and children in the regions. The aim is to motivate Roma parents not to send their children to special/practical schools and to care about the quality of children´ education. Along with discussion with parents and children, this video is produced aiming to motivate children as well.

11 Vznikl song a hudební klip NEBUĎ DILINO
Vznikl song a hudební klip NEBUĎ DILINO! – také na YouTube (přes 147 tis.shlédnutí)

12 Výsledek činnosti – příklad 2: realizace Výzkumu o postavení romských žen
V roce 2014 ve spolupráci s Fakultou humanitních studií UK Dotazníkové šetření mezi 600 Romkami z celé ČR + fokusní diskusní skupiny z 60 Romkami Členky Manushe se podílely na všech etapách projektu (formulování otázek dotazníku, provedení dotazníkového šetření, vedení fokusních skupin) Výzkumná zpráva je ke stažení na webu Slova 21 series of workshops for Romani parents and children in the regions. The aim is to motivate Roma parents not to send their children to special/practical schools and to care about the quality of children´ education. Along with discussion with parents and children, this video is produced aiming to motivate children as well.

13 Výběr projektů, činností
Posilování sebevědomí, sebepoznávání – projekt Ženy to umí (2000) a Zbořme zdi (od roku 2002) Národní konference 100 romských žen (2006) Manušňija – program na podporu zaměstnávání rom.žen ( ) Mamografická kampaň mezi Romkami Women Can Do It, Let’s Break Down Walls Keci: Since 2001 The aim of the projects is to inform Romani women about human and women’s rights, to help them to increase self-confidence and self-respect and to motivate, especially young ones, to continue studying at secondary schools and universities.

14

15

16 Letní školy

17

18 Děkuji za pozornost! Slovo 21, z. s. – Romská ženská skupina a Manushe
Adresa: Štěpánská 1, Praha 2, CZ Telefon: Web: Facebook: Manushe


Stáhnout ppt "Romská ženská skupina MANUSHE"

Podobné prezentace


Reklamy Google