Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MORAVSKÉ KOPANICE. Nejstarší osadou je Starý Hrozenkov.Nejstarší osadou je Starý Hrozenkov. (13. století, dosídlen v 16. století Valachy) (13. století,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MORAVSKÉ KOPANICE. Nejstarší osadou je Starý Hrozenkov.Nejstarší osadou je Starý Hrozenkov. (13. století, dosídlen v 16. století Valachy) (13. století,"— Transkript prezentace:

1 MORAVSKÉ KOPANICE

2 Nejstarší osadou je Starý Hrozenkov.Nejstarší osadou je Starý Hrozenkov. (13. století, dosídlen v 16. století Valachy) (13. století, dosídlen v 16. století Valachy) Osídlení ostatních Kopanic probíhalo průběžně od 18. století.Osídlení ostatních Kopanic probíhalo průběžně od 18. století. Usazovali se zde často uprchlíci – zběhové z vojny, zběhové z feudálních panství, bezzemci.Usazovali se zde často uprchlíci – zběhové z vojny, zběhové z feudálních panství, bezzemci. Blíže neurčené etnikum – prvky z různých částí karpatského oblouku.Blíže neurčené etnikum – prvky z různých částí karpatského oblouku. Geografická izolace regionu – uchování kulturních specifik / zaostalost.Geografická izolace regionu – uchování kulturních specifik / zaostalost. Až do roku 1901 byli někteří kopaničáři formálně zatíženi robotní povinností.Až do roku 1901 byli někteří kopaničáři formálně zatíženi robotní povinností.

3 V polovině 20. století první pokusy o kolektivizaci zemědělství.V polovině 20. století první pokusy o kolektivizaci zemědělství. Důsledky:Důsledky: -Odchod mladé generace za prací do měst. -Postupná ztráta motivace hospodařit. -Odprodej domů a pozemků chalupářům. -Alkoholismus.

4 Napsáno o Kopanicích: Žítková Bělokarpatské Kopanice jsou krajem na pomezí mezi Moravou a Slovenskem. Lidé, kteří sem přicházeli utvářeli svou prací po staletí krajinu, jež odráží jejich soužití s přírodou. Kopanice dostaly své jméno podle toho, že těžko dostupná políčka bylo možno obdělávat jen kopáním motykou. I dnes můžete na skromných zemědělských usedlostech, roztroušených po kopcích Vápenic a Žítkové, vidět pást se koně, krávy, ovce a pracovat lidi. Ani staletí tu téměř nic nezměnila. Na mnoha místech se zachovaly rázovité chalupy, tolik typické pro Kopanice, i lid se nadále drží své těžké práce, ale také svých tradic, zvyků, nářečí a písní...Chcete-li poznat život na Moravských Kopanicích zblízka, využijte nabídky ubytování v soukromí a pohostinnosti místních lidí, kteří jsou ochotni se podělit o krásy svého kraje.

5 IDEÁLYaREALITA IDEÁLY a REALITA Ideál harmonického vztahu hospodáře a krajinyIdeál harmonického vztahu hospodáře a krajiny Ideál zachovalé tradiceIdeál zachovalé tradice Ideál krásné krajinyIdeál krásné krajiny NezaměstnanostNezaměstnanost Ztráta motivace k hospodařeníZtráta motivace k hospodaření AlkoholismusAlkoholismus Úbytek stálých obyvatelÚbytek stálých obyvatel Příchod problémových skupinPříchod problémových skupin

6 KOPANICE V SOUČASNOSTI Chalupaření – pozemky bez trvalé péče, blokování vhodných míst pro hospodaření nově příchozích trvalých obyvatel.Chalupaření – pozemky bez trvalé péče, blokování vhodných míst pro hospodaření nově příchozích trvalých obyvatel. Ekoturistika – příjmy nejsou velké, možnost využívá jen pár rodin.Ekoturistika – příjmy nejsou velké, možnost využívá jen pár rodin. „hoteliér nenahradí hospodáře“ „hoteliér nenahradí hospodáře“ Ekozemědělství – možnost využívají hlavně větší zemědělské subjekty.Ekozemědělství – možnost využívají hlavně větší zemědělské subjekty.

7 NOVOKOPANIČÁŘSTVÍ Mladí lidé se snahou hospodařit.Mladí lidé se snahou hospodařit. Problémové skupiny – koncentrace lidí, kteří se zde schovávají před problémy.Problémové skupiny – koncentrace lidí, kteří se zde schovávají před problémy.

8 ŽITKOVSKÉ BOHYNĚ Místními obyvateli vnímány negativně.Místními obyvateli vnímány negativně. Ve slovenské části Žitkové dodnes poslední „bohyně“ žije a občas praktikuje svou činnost.Ve slovenské části Žitkové dodnes poslední „bohyně“ žije a občas praktikuje svou činnost.


Stáhnout ppt "MORAVSKÉ KOPANICE. Nejstarší osadou je Starý Hrozenkov.Nejstarší osadou je Starý Hrozenkov. (13. století, dosídlen v 16. století Valachy) (13. století,"

Podobné prezentace


Reklamy Google