Var Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Advertisements

Vnitřní energie těles Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_09 Název materiáluTání a tuhnutí.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_12 Název materiáluSublimace.
VAR. - je způsob vypařování, při kterém se kapalina přeměňuje na plyn v celém objemu (nevypařuje se jen na povrchu) - nastává při teplotě varu t v – v.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Škola 21. století Autor: Ing. Minářová Pavlína Datum/období: podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_05_ Dělící metody Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Atmosférický tlak a jeho měření. Částice plynů konají neustálý neuspořádaný pohyb a mají mezi sebou velké mezery. Plyny jsou stlačitelné a rozpínavé.
Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Simona Lehrausová Datum/období: Podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Var – otázky a úlohy Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Vypařování Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření RočníkOsmý - tercie Stručný.
TRANSFORMÁTOR Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_32.
Fyzikální veličiny Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_11_Tlak Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Z MĚNY SKUPENSTVÍ Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
VAR Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_04_32.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Ing. Miluše Pavelcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ M 09 TÉMA: Atmosférický tlak ČÍSLO.
Vodič a izolant v elektrickém poli Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
VZDUCH. Plynný obal Země se nazývá ATMOSFÉRA. Směs látek tvořících atmosféru je vzduch. SLOŽENÍ VZDUCHU: 21% kyslík 78% dusík 1% ostatní plyny (oxid uhličitý,
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Planeta Země Název : Atmosféra Použité zdroje a materiály.
Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ látka složená s týchž částic se může vyskytovat ve skupenství pevném, kapalném a plynném skupenství látky se liší vzdálenostmi mezi částicemi.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_08 Název materiáluTeplotní.
Název školy: Základní škola T. G
Grafické znázornění síly
Optické klamy VY_32_INOVACE_57_Optické klamy Autor: Pavlína Čermáková
Termika VY_32_INOVACE_05-50 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:
Rozklad světla optickým hranolem.
Určení měrných skupenských tepel vody
Měření objemu pevného tělesa
Polohová energie, výkon – úlohy 2
Změny skupenství látky
Tání a tuhnutí Tání je děj, při kterém se pevná látka mění v kapalinu.
VZTLAKOVÁ SÍLA VY_32_INOVACE_29_Vztlakova_sila_ulohy
Gravitační síla a hmotnost
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Vypařování , var a kapalnění
Chování těles v kapalině
Výkon, příkon VY_32_INOVACE_59_Vykon_elektrickeho_proudu
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Tání pevné látky Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Skládání rovnoběžných sil
VYPAŘOVÁNÍ SUBLIMACE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_32.
Opakování-posuvný a otáčivý pohyb
Teplo.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8
zpracovaný v rámci projektu
Úlohy na výpočet práce VY_32_INOVACE_02_Úlohy na výpočet práce
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_18_TANI_A_TUHNUTI_LATEK Název materiálu:
Polohová energie VY_32_INOVACE_07_Polohová energie - zavedení pojmu
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Výpočet tepla VY_32_INOVACE_20_Výpočet tepla Autor: Pavlína Čermáková
Změny skupenství Výpar, var, kapalnění
Předmět : F y z i k a Ročník : osmý
zpracovaný v rámci projektu
zpracovaný v rámci projektu
zpracovaný v rámci projektu
Kde najdu informaci o teplotě tání a varu různých látek?
VYPAŘOVÁNÍ A VAR.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Vztlaková síla.
Molekulová fyzika Sytá pára.
Transkript prezentace:

Var Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách VY_32_INOVACE_38_Var

K jaké změně skupenství dochází při varu?... z kapalného na plynné Jaký je tedy rozdíl mezi vypařováním a varem?... k vypařování dochází za jakékoliv teploty, k varu pouze po dosažení teploty varu Jaká je teplota varu pro vodu? °C Popiš, k čemu dochází při varu vody v nádobě? Uvnitř vody vznikají u dna a podél stěn malé bublinky. Ty se postupně zvětšují se zahříváním celého objemu vody. Tyto bublinky obsahují vodní páru. Než dojde k dosažení teploty varu v celém objemu kapaliny, praskají bublinky uvnitř kapaliny. Pára z nich kapalní a na jejich prázdné místo pronikají molekuly vody. To je doprovázené slyšitelným šumem. Teprve po dosažení teploty varu v celém objemu kapaliny se bublinky dostanou k hladině a uniká z nich vodní pára do vzduchu. Uvnitř vody vznikají u dna a podél stěn malé bublinky. Ty se postupně zvětšují se zahříváním celého objemu vody. Tyto bublinky obsahují vodní páru. Než dojde k dosažení teploty varu v celém objemu kapaliny, praskají bublinky uvnitř kapaliny. Pára z nich kapalní a na jejich prázdné místo pronikají molekuly vody. To je doprovázené slyšitelným šumem. Teprve po dosažení teploty varu v celém objemu kapaliny se bublinky dostanou k hladině a uniká z nich vodní pára do vzduchu. [1]

K čemu se v kuchyni používá tlakový hrnec?... k rychlejšímu uvaření např. masa v polévce apod. Proč myslíte, že se budou suroviny v tomto hrnci vařit rychleji?... hrnec je dobře utěsněn. Při varu se budou pod pokličkou hromadit vodní páry a bude se zvyšovat tlak. Při vyšším tlaku se voda v hrnci vaří při vyšší teplotě ( °C). Díky tomu se např. maso ve vodě o vyšší teplotě uvaří rychleji. Teplota varu kapaliny závisí na velikosti tlaku vzduchu nad jejím povrchem. Čím větší je tlak vzduchu, tím je teplota varu vyšší. Denis Papin

Proč si horolezci ve vysokých horách nemohou uvařit maso? Velikost atmosférického tlaku vzduchu klesá s nadmořskou výškou. Vzduch má menší hustotu. Čím bude velikost tlaku vzduchu nad volnou hladinou kapaliny nižší, tím menší bude teplota varu. Ve vodě o nižší teplotě než 100°C se potraviny budou vařit pomaleji. Velikost atmosférického tlaku vzduchu klesá s nadmořskou výškou. Vzduch má menší hustotu. Čím bude velikost tlaku vzduchu nad volnou hladinou kapaliny nižší, tím menší bude teplota varu. Ve vodě o nižší teplotě než 100°C se potraviny budou vařit pomaleji. Tabulky [2]

Vakuové nádoby na zpracování léků Ve vakuových nádobách dochází ke snižování tlaku odčerpáváním vzduchu. Díky tomu se suroviny vaří při nižší teplotě a nedochází k jejich poškození. Takovéto nádoby se používají např. pro výrobu léků, krystalového cukru, sirupů, kondenzovaného nebo práškového mléka. [3]

Teplota varu závisí též na chemickém složení kapalin. Každá kapalina má teplotu varu jinou. Teploty varu některých kapalin jsou uvedeny v tabulkách.

Teplo, které musíme kapalině dodat, aby se přeměnila v plyn téže teploty, nazýváme skupenské teplo varu. Označujeme ho L v. Teplo, které musíme kapalině dodat, aby se přeměnila v plyn téže teploty, nazýváme skupenské teplo varu. Označujeme ho L v. Vzorec pro výpočet: L v = m. l v l v... měrné skupenské teplo varu... kolik tepla přijme 1 kg kapaliny, aby se po dosažení teploty varu změnil v plyn o téže teplotě... najdeme ho v tabulkách

Zápis: Téma: Var Var je děj, při kterém se kapalina přeměňuje v plyn v celém objemu. Teplota, při které dochází k varu kapaliny, se nazývá teplota varu. Označuje se t v. Její hodnota závisí na chemickém složení kapaliny, ale také na tlaku nad povrchem kapaliny. Při vyšším tlaku vzduchu je teplota varu vyšší (Papinův hrnec), při nižším tlaku je teplota varu nižší (vakuové nádoby pro výrobu léků, sirupů, krystalového cukru,...). Skupenské teplo varu L v je teplo, které je potřeba dodat kapalině, aby se přeměnila v plyn o téže teplotě. Voda: l v = kJ/kg

Denis Papin (1647 – 1712) V roce 1679 vynalezl tlakový hrnec, který byl po něm pojmenován. Voda se v něm vaří při vyšším tlaku, tedy i při vyšší teplotě. Doba přípravy potravin, které se ve vodě vaří, se tak zkrátí. Pokusy a vlastní výroba tlakového hrnce přivedly Papina také na myšlenku využít páry k pohonu pístu ve válci. Jeho myšlenka se stala podnětem k vynálezu parního stroje. V roce 1679 vynalezl tlakový hrnec, který byl po něm pojmenován. Voda se v něm vaří při vyšším tlaku, tedy i při vyšší teplotě. Doba přípravy potravin, které se ve vodě vaří, se tak zkrátí. Pokusy a vlastní výroba tlakového hrnce přivedly Papina také na myšlenku využít páry k pohonu pístu ve válci. Jeho myšlenka se stala podnětem k vynálezu parního stroje. zpět [4] [5]

zpět V nadmořské výšce m je atmosférický tlak Pa. Při tomto tlaku se voda vaří při teplotě 80°C.

Zdroje: Doc.Dr.Ing.RAUNER, Karel, et al. Fyzika 8 pracovní sešit pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň : Fraus, s. ISBN Doc.Dr.Ing.RAUNER, Karel, et al. Fyzika 8 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň : Fraus, s. ISBN Doc.RNDr. KOLÁŘOVÁ,CSc., Růžena; Paed.Dr. BOHUNĚK, Jiří. Fyzika pro 8. ročník základní školy. Praha 4 : Prometheus, s. ISBN Tabulky naskenovány z: RNDr.KOLÁŘOVÁ,CSc., Růžena, et al. Tabulky pro základní školu. Praha 1 : Prometheus, s. ISBN [1], [2] -Skeny z učebnice str. 60: Doc.Dr.Ing.RAUNER, Karel, et al. Fyzika 8 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň : Fraus, s. ISBN [3] - Sken z učebnice str. 87: Doc.RNDr. KOLÁŘOVÁ,CSc., Růžena; Paed.Dr. BOHUNĚK, Jiří. Fyzika pro 8. ročník základní školy. Praha 4 : Prometheus, s. ISBN [4] [5] Vytvořeno jako DUM do předmětu fyzika na ZŠ Studentská 895, Mnichovo Hradiště